A cím kissé öncélú, hiszen kicsit magamat is győzködöm. Jelenleg ugyanis a gyerekem táborba küldése legalább annyira távolinak tűnik, mint hogy a húszközeli szabadnapjaimmal kelljen sakkoznom. Kétségbeejtőnek és elképzelhetetlennek tartom, hogy az életemnek legyen olyan szakasza (az fel sem merül, hogy az egésze), amikor a nyár nem nyaralással telik, amikor az év nem szeptembertől júniusig tart, amikor nyáron dolgoznom kell, és nem csak abban a pár napban, amit a személyzetissel előre leegyeztetve a szabadságaim közül rááldozok.

Külön fejezetet érdemelne, hogy mennyire elborzaszt a „szabadság” jelensége, hogy egyszer majd korlátozva legyen, hogy mennyi időmet tölthetem szabadon, vagy hogy választanom kelljen egy nyaralás és mondjuk a két ünnep közti szabadnapok közt, és egyébként is riaszt minden tisztességes munkával járó kötöttség. Az egyetemi éveimből egyenesen a gyerekes éveimbe csöppentem, a fenti korlátokat tehát még távolról sem ismerem, a szabadon lődörgésnek és lazulós mindennapoknak viszont a mestere és függője lettem, így teljesen természetes számomra, hogy minden nap hétvége, minden jóidős nap szabadtéri programos nap, minden esős nap otthon gubbasztós vagy vendégséges nap, és így tovább.
Hogy jövő nyáron dolgoznom kell?? Úgy értem valami rendes, „igazi” munkahelyen?? Többek között ezért akartam kiskoromban földrajz tanár lenni (na, meg a fegyelmezés miatt), de ha már nem így lett, azért remélem, találok majd valami kiskaput.
Mert az egy dolog, hogy magamat is sajnálnám, na, de a gyerekem csak nem lesz egész nyáron bölcsődében!!?

A felnőtté válás gondjaitól függetlenül, és azokat az élelmeseket leszámítva, akik pedagógusi pályára léptek, így a nyár örök számukra, feltételezem másnak is okoz némi fejtörést annak logisztikája, hogy miként megoldható, hogy a vidéki többhetes táboroztatásra még alkalmatlan „szívünkcsücske”, akit amúgy is nehezen engednénk távol magunktól (tisztelet a kivételnek), értelmesen és élvezetesen töltse azokat a nyári napokat, amikor az óvoda zárva van, a szabadságok elfogytak (vagy még kelleni fognak), a nagyszülők alkalmatlanok a bevetésre, a főnök pedig nem venné szívesen, ha az íróasztalok között egy csokisszájú és saraslábú kisgyerek grasszálna.

A megoldás: Napközis tábor!

Szerencsére már több táborszervező is figyelembe vette a szülők igényét és kisebbek számára is szerveznek táborokat, természetesen a speciális igényekre is odafigyelve. 

De, hogy mi is az óvodás táborok célja, milyen szempontok alapján válasszunk pici gyermekünknek tábort, arról Pege Zsóka, a Pingvin Nemzetközi Óvoda a következőket mondja.

Mi is az óvodás táborok célja?

  • a környezetváltozás pozitív hatásai által a gyermekek kikapcsolódásának elősegítése,
  • színes programokkal új élmények nyújtása,
  • a kicsik kedvenc időtöltésének bevonása a tábori programba, így örömmel vesznek részt a játékban, s lesznek a közösség aktív tagjai,
  • a gyermek szabadidejének tartalmas eltöltése,
  • s végül: a szülők tehermentesítése, miközben a gyerek jó helyen van és jól érzi magát.

Mi alapján válasszunk tábort?

  • legyen megfelelő felügyelet a tábor ideje alatt,
  • nem árt, ha ismerős a táborszervező (a nagyobb gyerekünk például már táborozott vele, és számára szimpatikus volt, kellemes élményekkel tért haza),
  • jó levegő, tiszta környezet, esetleg természetben,
  • tartalmas, színes program (pl. kézműves foglalkozás, tánc, fejlesztő foglalkozás)
    (fontos, hogy a programok az óvodás korosztálynak számára készüljenek),
  • mozgási és sportolási lehetőség (zöld környezet, játszótér, szabad levegő),
    biztonságos környezet (ismertebb óvoda, a közeli művelődési ház, családi napközi).

A gyermek egyéni igényeit, érdeklődési körét, viszonyát a közösséghez, az új emberekhez mindig vegyük figyelembe a tábor kiválasztásánál!

Vigyázat, gyermeke még óvodás! Szüksége van a rendszerre: napirend, étkezések,  játék, pihenés. A legfontosabb pedig, hogy a megszokott időben anyu vagy az apu ott legyen érte, és a nyakába ugorhasson és mindennél finomabb puszit kaphasson.

A megszokott környezettől és a szülőktől távoli táborhelyszín inkább a nagyobb gyermekek számára ajánlott, gyermekünknek igyekezzünk a közelünkben táborozási lehetőséget keresni.

Néhány honlap a témában, de szívesen közzétesszük javaslataikat is!
Táborfigyelő
Táborozás.lap.hu
Táborguru