Nap mint nap halljuk, hogy milyen fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozás a betegségek megelőzésében, s mégis, rendkívül nehéz a már rögzült táplálkozási szokásainkon változtatni.  Szülőként sokat tehetünk azért, hogy a gyermek kialakuló egészségtudata a saját egészségét szolgálja. Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre nézve, sokszor az egész felnőtt életre nézve is.  Ez az időszak a személyiségfejlődés, a tudatformálás tekintetében a legfontosabb időszak. A táplálkozási szokások már gyermekkorban kialakulnak, hiszen a kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust, ebben a korban formálódik az ízlés, és rögzülnek a táplálkozási minták, valamint a táplálkozási magatartás is.

Az óvodáskorú gyermekek többsége étkezései nagyobb részét az óvodában folytatja, de emellett nagy a felelőssége a szülőknek is abban, hogy a gyermek mennyire táplálkozik egészségesen, a fejlődésének, korosztályának megfelelően. Mivel a gyermekek többnyire együtt esznek a felnőttekkel, így a szülőknek érdemes odafigyelniük arra, hogy az asztalra mindig tápláló ételek kerüljenek, és a menü összeállításánál vegyék figyelembe a gyermekek ízlését és szükségletét is.
Ehhez segítséget nyújthat a táplálkozási piramis, ami azt mutatja meg, hogy a különböző táplálékokat milyen arányban lenne ideális fogyasztani.

 

 

Az étrendben nagyobb súllyal kell szerepelniük a piramis alján elhelyezkedő élelmiszereknek (teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, egészséges zsiradékok), mint azoknak az élelmiszereknek, amelyek a piramis csúcsa felé találhatóak meg. Ezek közé tartoznak például a vörös húsok, illetve a cukrozott és sózott nassolnivalók is. Zöldséget naponta legalább 5 alkalommal javasolt fogyasztani, lehetőleg nyersen is, hiszen a főzés során az értékes vitaminok, ásványi anyagok nagy része veszendőbe megy.

A szülők példamutató magatartása rendkívül fontos!! Több amerikai felmérés is azt mutatta, hogy a kisgyermekek, de a nagyobbak többsége is nyitott és hajlik az egészséges étkezést szem előtt tartó szülő szavára, s megfogadja az ételek minőségére és mennyiségére vonatkozó tanácsait, ha az a szülő számára is fontos. Különösen igaz ez, ha rendszeresen együtt étkezik a család és a szülő is buzdítja a gyermeket, hogy a zöldség és gyümölcsféléből is vegyen. Sok esetben kitartónak kell lennie a szülőknek, de mindenképpen megéri!!!! Ne legyen TV előtti étkezés, lehetőség szerint jó lenne a Tv reklámok kiiktatása, csábító, rossz hatásuk miatt.

 

Igyekezzünk az apróság minél többféle érzékszervét (látás, szaglás, tapintás, hallás) is bevonni a megismerés folyamatába. Az adott évszakra jellemző gyümölcsök, zöldségek közös beszerzésekor – pl. piaci látogatás alkalmával – lehetőség nyílik a termények összehasonlítására, a  különböző tulajdonságok megtapasztalására (pl. kicsi-nagy, érett-éretlen, kemény-puha, stb.). A vásárolt alapanyagok felhasználásában is részt vehetnek az apróságok – pl. összetéphetik a fejes saláta levelét, figurákat formázhatnak tésztából, összekeverhetik a saláta összetevőket, stb. – de a díszítésbe, tálalásba, terítésbe is bevonhatjuk őket. A kellemes légkörben, együtt elkészített és elfogyasztott étel az étkezéshez való jó viszony alapja.

Kiváló reggelik lehetnek: szendvicsek, feltétnek: zöldségpástétom, húskrém, sovány sonka, tojáskrém, töltött tojás, friss zöldfűszerekkel ízesítve, természetesen nyers zöldséggel kiegészítve, különféle kásák pl. zabkása, kukoricakása, esetleg lehet hozzá adni aszalt gyümölcsöket, de nyerset is.

Tízóraira, uzsonnára: lehet nyers gyümölcsöt magában, néhány szem olajos maggal pl. dió, mandula, stb., natúr joghurttal, sajttal, túróval, nyers idényzöldséget.

Ebéd, vacsora: a zöldségeket levesben is jól használhatjuk. Azoknak a gyerekeknek, akik nem szeretik a darabos zöldségeket, a krémlevesek jó megoldást adhatnak, ahol elrejtjük a zöldséget, viszont a vitamin, ásványi anyag, rost tartalom megmarad. A zöldségeket főzelékként is adhatjuk a gyerekeknek, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy szintén ne főzzük agyon a zöldséget, valamint ne használjunk annyi lisztet és zsiradékot a rántáshoz sűrítésképpen, inkább saját anyagával, vagy habarással sűrítsünk. A zöldségeket salátaként is adhatjuk a gyerekeknek.  A gabonákat is változatosan fogyasszák, a fehér tészta helyett sokkal jobb a teljes kiőrlésű tészta, barna rizs, emellett az árpa, amaránt, hajdina, quinoa is jó minőségű gabona.

 

Néhány konkrét példa, mivel válthatók ki a kevésbé, vagy egyáltalán nem egészséges ételek:

 

Kerülendő Javasolt
finomított fehér lisztből készült kenyér, pékáruk magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű kenyér, pékáru
fehér liszt graham-, rozs-, teljes kiőrlésű búza liszt
fehér rizs barna rizs, köles, bulgur, hajdina, amaránt
zsíros vöröshúsok sovány vörös hús, szárnyasok bőr nélkül, tengeri halak
túl sok hús hüvelyesek, gombák
zsíros, ízesített tejtermékek natúr joghurt, kefír,  sovány sajtok
állati zsiradék növényi olajok változatosan
bő zsírban sült húsok grillezett, párolt, sütőzacskóban sütött húsok
olajban sült burgonya héjában főtt, tepsiben, héjában sült burgonya
konzerv friss zöldség
húsleveskocka zöld fűszerek, szárított zöldségek
majonézes mártás joghurtos mártás
háztartási ecet frissen facsart citromlé, balzsam ecet, almaecet, vörösbor ecet
túl sok fehér, finomított kristálycukor méz, barna cukor, fruktóz, juharszirup, csicsóka sűrítmény, nyírfacukor, sztívia
nehéz, krémes, cukros sütemények könnyű, joghurtos, gyümölcsös sütemények
egyéb édesség pl. csoki, keksz friss, aszalt gyümölcs, natúr gyümölcs chipsek
chips, ropi, sós keksz natúr olajos magvak, nyers zöldségek, zöldség chipsek
cukros gyümölcslevek, cukrozott szénsavas üdítők, alkohol tiszta víz, gyógynövényteák, friss és cukormentes rostos levek
túl sok só szezámsó, zellersó, fűszersó, zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, zsálya, kapor, petrezselyem oregánó, majoranna stb.), citromlé

Király Éva dietetikus

A cikk a Lélek az ételben oldalunkon jelent meg.