Hűvös, de szép verőfényes októberi reggelen találkoztunk a Miele konyhában a csoport résztvevőivel.  Nagy örömmel láttunk viszont régi arcokat: tanfolyamainkat rendszeresen látogató vendégeinket. Olyan résztvevők is voltak, akiknek ez volt az első ilyen próbálkozásuk. Ez mindig kihívás, hiszen fontos, hogy az első tanfolyami élmény jó legyen. Nagyon örültünk, mert a végén mindenki teljesen megelégedetten távozott.

Tanfolyamunk témája ez alkalommal az egészséges reggelik elkészítése volt, fókuszban a zabból készült ételekkel. Ez a téma szinte minden kis- és nagygyerekes szülőt közelről érint, hiszen nagyon fontos, hogy csemetéink tápanyagdús, tartalmas reggeli elfogyasztása után induljanak óvodába, iskolába.

Elsőként házi zabtejet készítettünk, amelyhez egy egész éjszakára be kell áztatni a zabszemeket, majd vízzel turmixolni, végül átszűrni. Kevés vaníliával és egy kanálnyi mézzel édesítve kitűnő tejalternatíva. Laktózérzékeny vagy tejfehérjére allergiás gyerekeknél nagyon jól használható főzelékek, krémlevesek ízesítésére. Mi a helyszínen készített pirított müzlit ettük vele, ami általános tetszést aratott.

A müzlihez zabpelyhet, mandulát, mogyorót, lenmagot, kókuszt használtunk. Egy kis zsiradékkal, természetes cukor alternatívával (xylit) és édes fűszerekkel ízesítve pirult a sütőben. Elmira javasolta, hogy ezt a keveréket pohárkrémek vagy gyümölcssaláta tetejére is szórhatjuk. Ropogós, finom müzli, amiben nincs cukor, viszont rengeteg tápanyag!

Következő receptünk egy diós répatorta volt. Többen jelezték, hogy mennyire szeretik a répatortát, de némely ismerősükkel vagy családtagjukkal csak úgy tudják megetetni, ha nem mondják meg, hogy miből van. Ebből is látszik, hogy a kapcsoló a fejünkben van: ha nyitottan, előítéletek nélkül állunk hozzá egy ételhez, akkor kiderül, hogy sokkal több alapanyagból lehet érdekes és finom ízeket kovácsolni, mint azt esetleg addig hittük. Egyszóval mindenki örült a répatortának és a visszajelzésekből az derült ki, hogy finomra sikeredett. A narancshéj ízesítéstől csak úgy illatozott a sütőben. Ez a receptünk is cukormentes volt, amit Elmira nagyon fontosnak tart a gyerekek táplálása szempontjából. Minél később szokik rá valaki a cukorra annál jobb, sőt, a legjobb, ha sosem szokik rá. Ezzel az egyetlen lépéssel is nagyon sok későbbi problémát megspórolhat magának.

Következőként egy Flapjacks nevű angolszász recept következett, ami nem más, mint házi készítésű müzliszelet! Sajnos a bolti müzliszeletek gyakran nagyon sok felesleges adalékanyagot és cukrot tartalmaznak, ezért nem ajánlott a fogyasztásuk. Tanfolyamainkon használt alapanyagaink többsége bio minősített, illetve teljesen természetes, így ízeink is tiszták, természetességükben intenzívek. Ebben a receptben mindössze négy összetevő szerepelt. Némely bolti müzliszelet több, mint 20-25 különböző hozzávalót tartalmaz!

Repertoárunkból nem maradhatott ki egy zabkorpából készült muffin sem, ezúttal banános- almás ízesítéssel. Hogy a sós ízek kedvelői se maradjanak ötlet nélkül, elkészítettünk egy pirospaprikával és köménymaggal ízesített sós zabkekszet, amelyhez kapros sajtkrémet kínáltunk.