[február 15., kedd]

ZöldTúra Zokni-bérlet: Érzékszervünk, a látás

Helyszín: Fogadó

Időpont: 9.00–12.00

9.00–11.00 Érzékszervünk, a látás

Ez alkalommal a látvány mesebirodalmába utazunk. Narancssárga, zöld, bíbor, türkiz. Festmények, papírsárkány, képek, felhők, szivárvány, mosoly, fény, árnyék, sötétség…

Tudatosan figyeljük a szemünkre hagyatkozva a minket körülölelő világot. Drámafoglalkozásainkon érzékelő játéksoron keresztül ismerjük meg a látható és láthatatlan világot. Meseprogramjainkon a mindent látó királykisasszonyokkal és királyfiakkal barangolunk el egy olyan tájra, ahol mindenki mindig mindent lát. Még akkor is, hogyha csukva van a szeme. Hogy lehet ez? Csak a szemünkkel láthatunk jól? Vagy van más megoldás is? A közös játékok során „meglátjuk”.

Ugrabugra foglalkozásunkon megtanuljuk a tündérek varázsmondókáját, amelytől a láthatatlan is láthatóvá válik, valamint belekóstolunk a spanyol zenébe. Aki ebben segít: Mogyoró Kornél ütőhangszeres. Hozz magaddal papírhengert, kaleidoszkópot készítünk belőle.

11.00–12.00 A VSG Kamarabalett előadása: Jancsi és Juliska – táncmese

Az eredeti Grimm-történet alapján – ezúttal hagyományosan érthető, esztétikus táncmozdulatokkal – táncművészek személyesítik meg a karaktereket!

Az első jelenetekben Jancsi és Juliska játékos és mulatságos erdei útját láthatjuk. Később a – Szabó Csaba képzőművész által tervezett – látványos mézeskalácsházból, a mézeskalácsok alól kerül elő a boszorkány. A gonosz asszonyság ez után persze számtalanszor pórul jár! A boszi fekete cicája – a gyermekek oldalára átállva – Juliskával sokszor rászedi a gonosz boszorkányt, aki a végén persze elnyeri méltó büntetését! Különlegesség, hogy a darabban a kemence is életre kel, hiszen egy táncművész bújik „a tűz lángoló bőrébe”. A darab végét vidám örömtánc zárja, ám addig még sok látványossággal – így egy varázsgömbbel, egy kincsesládával és más meglepetésekkel is – megismerkedhetnek a nézők!

A zenei kíséret klasszikus zene lesz: Mozart, Sztravinszkij, Debussy, Rachmaninov, Csajkovszkij legismertebb műveinek legszebb dallamai csendülnek fel! A Jancsi és Juliska táncmesét elsősorban gyermekeknek, de korhatár nélkül minden érdeklődőnek szeretettel ajánljuk!