Szép számban gyűltünk össze, az est végén 15-en ültük körül a csodálatosan hangulatos, gyertyafényes, terített asztalt. Ez egy kicsit különleges délután volt, mert ellátogatott hozzánk Szekeres Adrien, a Program Öltözködés területének arca. Két lánya, Jázmin és Emília, valamint férje is elkísérte őt és a kislányok lelkesen részt is vettek a főzésben. Fáradhatatlanul és nagyon ügyesen dolgoztak – ezzel is bizonyítva, hogy 5 és 7 éves gyerekek már nyugodtan részt vehetnek a konyhai műveletek elsajátításában. Nyilvánvaló volt, hogy ők már nem először segítenek édesanyjuknak a konyhában.

Király Évi dietetikus, az est háziasszonya bemutatta a Programot a résztvevőknek, különös hangsúlyt fektetve a hamarosan megrendezésre kerülő Országos GE! Napra, ami november 26-án, a Millenárison lesz. Itt megtekinthető a több száz óvoda által készített 5X5 méteres Mesetakaró, amely ki is lesz állítva. A bemutatkozó kört ez alkalommal azzal zártuk, hogy mindenki elmondott egy általa preferált immunerősítő tippet. A jógázás áldásos hatásától kezdve a fokhagyma baktériumölő kapacitásán át az echinacea, bodza, galagonya virágból, bogyóból készült gyógykészítmények ajánlásáig sok minden elhangzott. Köszönetet mondtunk az Élménykonyha fő támogatójának, a Bonduelle-nek is, ahonnan egy munkatárs személyesen el is látogatott hozzánk és velünk együtt főzött ezen a novemberi délutánon.

A főzéshez 3-4 fős csoportokba rendeződtünk, s kezdő fogásnak gyömbéres sütőtök krémlevest készítettünk, melyet később pirított tökmaggal és tökmagolajjal meghintve tálaltunk. Az alkalom kiemelt témája volt az immunerősítés egyébként, a szervezet télre való felkészítése. Mivel a sütőtök, a tökmag és a gyömbér mind melegítő hatású élelmiszerek, így ideálisak a téli szezon ételeihez. Megtudtuk, hogy a sütőtök magas A-vitamin tartalma mellett C-, D-, E- és K-vitaminban is gazdag. Niacin, vagyis B3-vitamin tartalmánál fogva az anyagcserét segíti. Az amerikai indiánoktól származó zöldséget a portugálok hozták Európába a XVI. században. A sütőtök ugyancsak tartalmaz folátot, amely a folsav természetes formája – ez az anyag különösen terhes anyák számára lehet fontos, mert ismert magzatvédő hatással rendelkezik.

Főfogásnak vékony fokhagyma szeletekkel tűzdelt, friss zsályalevelekkel beborított sertés szűzpecsenyét sütöttünk. Ki kell használni az utolsó fagymentes heteket, amíg még beszerezhetünk a piacokon friss zsályát. Köretünk a Bonduelle jóvoltából dijoni mustáros, mézes-balzsamecetes öntettel készült párolt brokkoli volt. Megbeszéltük, hogy a fokhagyma és egyéb hagymafélék fogyasztása egész évben, de télvíz idején különösen javasolt – elsősorban nyákoldó, illetve vírus-, baktérium- és gombaölő hatásuk miatt. Mélyzöld színű és leveles zöldségekből pedig nem lehet eleget enni! Minél zöldebb, annál magasabb a klorofill tartalma, ami elősegíti például a béta karotin felszívódását. A brokkoli az egyik legjobb táplálkozástani tulajdonságokkal rendelkező „szuperzöldség”, gazdag kalcium és magnézium, C-, B- és K-vitaminforrás. Természetes vírusölő és antibiotikus hatású. Nagy szerepe lehet a rákmegelőzésben, tehát minél gyakrabban fogyasztjuk, annál egészségesebbek maradunk.


A zöld köret mellé egy mélybordót is tálaltunk azért: grúz céklasalátát, házi készítésű majonézzel. Ez a majonéz nem látott rossz minőségű étolajat vagy cukrot, könnyű szőlőmagolajjal és egy Prime Sweet nevű természetes édesítőszerrel készült, amely nem emeli meg a vércukor szintet, így akár cukorbetegnek is biztonsággal adható.

Ezután következett a desszert elkészítése, amely datolya puding volt ezúttal. Elmira még Angliában töltött évei alatt kapta a kézzel írott receptet egy ottani idős hölgytől; ezt a receptet azóta többszörösen megreformálta, a fehér búzalisztet alternatív alapanyagokra (őrölt mandula és zabkorpa) cserélve és jelentősen lecsökkentve a benne szereplő cukor mennyiségét. Ám az egészségtudatos Élménykonyha résztvevők számára így is épp elegendő édes volt az elkészült remekmű. Tapasztalati tény, hogy ha valaki természetes, kevesebb sót és cukrot tartalmazó, adalékanyag-mentes ételeket kezd fogyasztani, ízlelése kifinomodik.

A hangulat igencsak pezsgő volt, a csapatok jókedvűen főztek és az eredmény azt igazolta, hogy ügyesek is voltak. Az asztalunkon illatozó fogások szépek, egészségesek és nagyon finomak lettek. Kellemes beszélgetés mellett fogyasztottuk el jól megérdemelt vacsoránkat ezúttal is ezen a szép, gyertyafényes novemberi estén.Köszönjük a Bonduelle-nek a támogatást!