A nyár utolsó heteiben végre eljött a pillanat, amikor két napra összejöttünk: az alapítvány operációs irányítói, szakmai vezetője, képzői, külső és belső munkatársai. Élveztük a viszontlátások gyönyörűségét, a két nap közös gondolkodását, munkáját, játékait és a csodálatos szigetmonostori tájat. Közben valami véget ért a tizenkét éves Gondolkodj Egészségesen! Program (GE!) életében, és van, ami most kezdődik el…

Bácskai Márta, a GE! Program alapítója és Tischler Tamara, ismét gondoltak egy merészet: nyári napok ide vagy oda, megpróbálták összehívni a GE! csapatát. És láss csodát, amit elterveztek, valóra is vált: augusztus 21-22-én két fantasztikusan termékeny napot tölthettünk el együtt Szigetmonostoron a Rosinante Fogadóban.

Hogy a nyárvégi langyos idő, a Rosinante szépséges kertje, vagy az Eisberg biztosította egészséges és finom salátái tették-e ilyen felejthetetlenné és eredményessé az együtt töltött időt, azt nem lehet tudni, de azt biztos, hogy jóízűen elfáradtunk.

Szakma a varázsköntösben

Az együtt töltött két napunk célja a szakmai inspiráció, az óvodai személyiségfejlesztés komplex elméleteinek és gyakorlatainak összhangba hozása, valamint a szervezeti struktúra változási irányainak kijelölése volt. Persze, mindez a játék és a csapatépítés varázsköntösébe bújtatva –, amely profi megvalósításáról a Flow Alapítvány munkatársa: Salzmann Tímea gondoskodott.

Új képzéseink

Először a 2017 őszén induló régi/új képzéseink vezetői mutatták be akkreditált kurzusaikat és azok módszertani alapjait:

  • Karczewicz Ágnes Vizuális művészetek az óvodában címmel,
  • Nagy Ildikó Mária és Ujhelyiné Szeverényi Irma Az Információs és Kommunikációs Technológia (IKT) alkalmazásának alternatívái az óvodai nevelésben címmel,
  • Gelencsérné Tamási Márta és Lelkes Katalin A zeneterápia helye és szerepe a prevencióban címmel,
  • Szurmik Zoltán (Fabóné Nagy Andreával tervezett) Drámapedagógia és projektszemlélet a Gondolkodj Egészségesen! Programban címmel,
  • Vernyik Ilona „A tánc a lélek rejtett nyelve” címmel,
  • Bitter Noémi (Székely Andreával tervezett) Mese és mesélés az óvodában mint az irodalmi-anyanyelvi nevelés és a komplex személyiségfejlesztés egyik alapelve címmel.

Új név, új lendület

A Gondolkodj Egészségesen! Program tizenkét éve megfogalmazott célja, hogy minden kisgyermek szabadon és egészségesen fejlődhessen önmagához képest – de a saját környezetét figyelembe véve –, mit sem változott. Mint ahogy abbéli hitünk sem, hogy ezt legoptimálisabban a művészet eszközeivel segíthetjük elő a gyerekek számára. Ám, hogy az ehhez való lehetőség-repertoárokat el tudjuk juttatni az óvodapedagógusokhoz, a szülőkhöz és a gyerekekhez is, mostanra az alapítvány strukturális átszervezésének éreztük szükségét, amelyhez névváltozás is társul majd. Ehhez haladéktalanul hozzá is kezdtünk. Közben Tischler Tamara lemondott operatív vezetői tisztségéről, viszont új tagokkal bővült is csapatunk.

Nagy örömmel mutattuk be komplex személyiségfejlesztő óvodai programunk elméleti és gyakorlati lehetőség-repertoárjának kézikönyvét, amely dr. Bakonyi Anna pedagógiai szakértő vezetésével született meg, s amelyet hamarosan a nagyközönség is megismerhet.

Feladataink

Személyiségfejlesztő óvodai programunk működéséhez nyújtott segítségét köszönjük támogatóinknak (többek között a már említett Eisbergnek), és a Generali a Biztonságért Alapítványnak, de továbbra is várjuk a segítséget azoktól, akik felelősséget éreznek a jövő generációjáért, s akik ezt alapítványunk munkáján keresztül látják megvalósíthatónak.

Beszéltünk még a 2017-ben először, nem GE! Napként, hanem GE! Hétként jelentkező óvodai közös játékunkról, a megrendezendő konferenciánkról, programunk hálózati terveiről és azokról a csoportokról is, amelyek idén indulnak személyiségfejlesztő óvodai programunkkal.

A most említett és a még csak formálódó változásokról ígérjük, hamarosan újabb információkkal is jelentkezünk! Addig is várunk mindenkit a Facebook oldalunkon!

Bitter Noémi

képzésvezető


A csapatépítő fő támogatói a Generali a Biztonságért Alapítvány és az Eisberg voltak.

 

SaveSave