A BLUM PROGRAM GYAKORLATORIENTÁLT 6 ALKALMAS PLAYSHOP /játékos műhelymunka/ SOROZATOT INDÍT A GYERMEKI SZORONGÁSOK FELOLDÁSA TÉMÁBAN

Programsorozatunk az óvodás gyermekek szüleit szólítja meg. Célunk, hogy a mindennapokban jól alkalmazható, azonnal használható játékos gyakorlatokat, technikákat adjunk át, növeljük a szülői kompetenciát, megválaszoljuk a téma körüli kérdéseket, oldjuk a bizonytalanságokat.

A Blum program 17 éve kíséri az óvodás korosztállyal foglalkozó szakembereket és az óvodás gyermekek szüleit a nevelés színes, ám sokszor nehéz útján. Sosem volt egyszerű feladat szülőnek lenni, ez talán még igazabb a mai korban, a technológiai fejlődés, az internet, az információ, a felgyorsult világ korszakában. Talán nehezebb is lekötni a gyermekeket, hiszen több ezer inger (képek, hangok, információk) éri őket, a figyelem könnyen szétszórttá válik. A felgyorsultság is nehezíti a nyugodt odafigyelést igénylő feladatokban (alkotás), játékokban való elmélyülést. Nem csoda, hogy egyre több a szorongás, a magatartás-, viselkedés- vagy figyelemzavar a mai gyermekek körében. Fontosabb tudatos szülőnek lenni, mint valaha. Azonban az is igaz, hogy nagy kihívást jelent elég jó szülőnek lenni a folyamatosan ránk zúduló információ (könyvek, cikkek, előadások, hanganyagok, jótanácsok) útvesztőjében.

A Blum program abban támogatja a szülőket, hogy rendet tudjanak tenni az információk között és a letisztult tudást át tudják ültetni a gyakorlatba, azonnal be tudják vinni a Blumtól kapott jó gyakorlatokat a mindennapokba. Tudás, tapasztalat és jó gyakorlat átadás történik játékos formában a playshopokon, ahol a résztvevők megoszthatják saját eseteiket, személyes tapasztalataikat, majd együtt megkeresik a megoldásokat tapasztalt szakemberek kíséretével a nehézséget jelentő kihívásokra. A saját élményeken, tapasztalatokon alapuló másfél órás személyes találkozó megoldás-orientált közösséget kovácsol a résztvevőkből.

Jelenlegi sorozatunk a szülési-születési mintázatok szorongásra való hatásán, a hiszti és sírás megértésén, kezelésén, a napi ritmus jelentőségén és gyakorlatán, a szülő-gyermek szeretetnyelvének összehangolásán, a játékban kifejezhető feszültségeken és szorongásokon vezet keresztül, és megtanítja a szülőket arra, hogy a játékban hogyan tudnak tudatos támogatást adni gyermekük szorongásai kezelésében.

A playshopok önállóan is látogathatóak, az egyes alkalmak tematikájukban nem épülnek egymásra, azonban akik szeretnének jobban elmélyülni a szorongások lehetséges okaiban és megtapasztalni a feloldáshoz vezető út sokszínűségét, melyek együttes alkalmazása még hatékonyabban működik a hétköznapokban, azoknak ajánljuk a teljes sorozaton való részvételt.

A programokon a hatályban lévő járványügyi szabályok érvényesek.

PLAYSHOP TEMATIKA 2022 TAVASZ

Április 20 és május 25 között minden héten szerdán 18.00-19.30ig

A mai napig kicsit szorongóan gondolsz a gyermeked világrahozatalára? Legyen felszabadult az élet kezdete! Ha megértjük mit jelképeznek a szülési mintázatok, jobb lehet a kapcsolatunk a gyermekkel.

Faros, harántfekvés, császár, vákuum, fogó, placenta praevia, nyakra tekeredett köldökzsinór, koraszülés, túlhordás, idő előtti méhszájkinyílás, császáros?

A programon áttekintjük az összefüggéseket. Az alábbi űrlap kitöltésével előre kérheted mely szülés-születés mintázatról legyen a programon szó.

Jegyek: https://cooltix.hu/event/624306c5a9ab11a0e4a1f5bc

A hiszti szó hallatán sokunknak görcsbe rándul a gyomra, és gyakran már előre rettegünk a dackorszaktól. De mi van akkor, ha a hiszti valójában a barátunk, és meg tudjuk tanulni, hogy hogyan kezeljük úgy, hogy ne megőrüljünk, hanem kisimuljunk tőle? Ezen a playshop-on meg fogom mutatni, hogy hogyan segít a hiszti és a sírás gyereknek és felnőttnek egyaránt jobban lenni.

Jegyek: https://cooltix.hu/event/624326b9a9ab1168b4a1ff99

Világunkban gyermekeinket rengeteg felesleges, apró stresszhatás éri, amelyek összeadódva megterhelik őket, akár viselkedési problémákhoz is vezetnek. Az Egyszerűbb gyermekkor módszere négy eszközzel segít csökkenteni ezeket a hatásokat, melyek közül a ritmus a leghatékonyabb – ezen a területen a legegyszerűbb változtatni, mégis látványos eredményeket érhetünk el általa. Ezen a workshopon megismerkedünk a ritmus lényegével, megértjük, hogyan erősíti meg gyermekünk biztonságérzetét a kiszámíthatóság és állandóság, és megtanuljuk, hogyan hozzuk be ezeket könnyedén a hétköznapjainkba. A ritmus nyugalmat, kapcsolódást hoz családi életünkbe és segíti gyermekeinket, hogy könnyebben túllendüljenek a rendszeresen nyűgös időszakokon, de akár egy nagyobb változás áthidalásában is a segítségünkre lehet.

Jegyek: https://cooltix.hu/event/62432e7ba9ab1126b7a201d0

Úgy érzed nem mindig találod el a megfelelő kapcsolódást gyerekedhez? Többet adnál, de nem mindent fogad úgy, ahogy elképzelted? Mi lehet a háttérben?

A szeretet 5 nyelvének a megismerése alapján megtudhatod, hogyan tudsz a hozzá a leghatékonyabban kapcsolódni.

A program a gyermek felnőttkori szeretetnyelvének kiegyensúlyozására is segítséget nyújt.

Jegyek: https://cooltix.hu/event/62432f56a9ab119edca2020d

A playshop résztvevői gyerekek történetein keresztül, saját élmény-szerűen ismerhetik meg, élhetik át, hogy hogyan fejezi ki és alakítja a gyerek feszültségeit, szorongásait. Játszani fogunk, ahogy gyerekeink, hogy jobban értsük és támogassuk őket. Játszani fogunk, mert a játék olyan viselkedésforma, melyben a mozgatórugók belső eredetűek – általa a gyermek képes visszanyerni – egy megértő felnőtt segítségével – a lelki békéjét. A gyermeknek játékában alakul személyisége, bővülnek ismeretei, fejlődnek képességei, differenciálódik motivációs világa, alakul én-fejlődése, megküzdési képessége, belső reprezentációi a világról. A játék segíti abban, hogy kifejezze és feldolgozza legbensőbb érzelmeit, indulatait, élményeit, vágyait, konfliktusait. A játék világában minden lehetséges.

Jegyek: https://cooltix.hu/event/62433025a9ab1159b0a2027f

Mai valóságunk tele van szorongást okozó helyzetekkel. Hogyan kezeljük ezeket? Szülőként mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekeinket megóvjuk ezektől?

Hogyan segítsük őket feszültségeik kezelésében? Hogyan váljunk gyermekük játszótársává azért, hogy jobban megismerjük, megértsük, támogassuk őt? A playshop során játszani fogunk, és a közös játék elemzése alapján keressük a választ ezekre a kérdésekre.

Az együttjátszás ténye, a kapcsolat maga teszi lehetővé a problémák meg és feloldódását, különböző élmények újra átélését és feldolgozását.

A játék során a gyerek maga teremti meg azt a teret, ahol a valóság szabályai nem vagy csak részben érvényesek, s ezzel felvértezi magát, fel- és előkészül az életre.

Jegyek: https://cooltix.hu/event/6243310ba9ab11af02a202bb