Gondolkodj Egészségesen! Nap – 2010. november 26.- Budapest – Millenáris


AZ ORSZÁG ÓVODÁINAK MESETAKARÓJA

 

A Gondolkodj Egészségesen! Program segítségével – mely az óvodás korosztály testi és lelki EGÉSZségének megőrzését tűzte zászlajára – egy nem mindennapi kezdeményezés tanúi lehettek a Millenárisra látogatók.

 

AZ ORSZÁG ÓVODÁINAK MESETAKARÓJA

Országszerte több ezer lelkes kis óvodás keze munkájából született. Több száz darabból áll az 5m x 5m nagyságú Mesetakaró, mely jelképezi az összefogást, hirdeti a sokszínűséget, az elfogadást és a közösség erejét, valamint a közeledő ünnepekre is szeretné felhívni a figyelmet. Legyen fontos mindannyiunk számára az együttlét, a meghittség és a család megtartó ereje.

Az idei Gondolkodj Egészségesen! Nap keretében meg is elevenedett a Mesetakaró, melyet sok kis óvodás és a Maladype Színház társulata keltett életre egy külön erre az alkalomra megálmodott mese által – így hirdetve a mese fontosságát és a mese lélekre gyakorolt hatását, mely egyik fő üzenete volt a Gondolkodj Egészségesen! Napnak.

 

 

A másik fontos esemény ezen a napon országszerte 1.600 óvodában az EGÉSZSÉGZSÁK kiosztása volt.

 

A Gondolkodj Egészségesen! Napon immáron 5. éve minden évben 55.000 darab EgészségZsák kerül országszerte kiosztásra az óvodákban, hogy felhívja a legfiatalabb generáció szüleinek figyelmét a testi és lelki egészség fontosságára. A zsák természetesen környezetbarát, lebomló anyagból készül és a Program kiadványán kívül olyan termékeket is tartalmaz, melyek az egészségtudatosságot hirdetik, képviselik.

 

Ezúton is szeretnénk hálásan megköszönni támogatóinknak, hogy az idei EgészségZsák, illetve a Gondolkodj Egészségesen! Nap megvalósulhatott.

 

 

A Maladype Színházról:

A 2002-ben alakult, állandó társulattal és alkotótársakkal működő Maladype Színház úgynevezett független színház, melynek társulata kizárólag pályázati forrásokból tartja fenn magát. „Függetlensége” azonban nemcsak szervezeti formájának, hanem szellemiségének és a színházról alkotott elképzeléseinek is lényege. Ennek köszönhető, hogy a Maladype az elmúlt évek során önmagát mindig újrafogalmazni képes társulat maradt, amely új kontextusokba helyezkedve új felismerésekre tett szert, és amely a mindenkori változást a színházcsinálás természetes folyamatának tekinti. Tudatosan keresi a színházi-, és a nem színházi terek adta váratlan lehetőségeket, a szabálytalan színészi megoldásokat és azokat a közvetlen nézői reakciókat, melyek mentesek a hagyományos színházi elvárásoktól és klasszikus viselkedésformáktól.

A Maladypére jellemző sajátos színházi nyelv és gondolkodás legfőképpen a koncentrált műhelymunkára, az intenzív színészi együttlétre és a közönséggel való folyamatos kommunikációra épít. Ezért fontosnak tartja a színészek elemző és szintetizáló képességének fejlesztését, kifejezésmódjuk mindennapi hangvételét és a rögtönzéseken alapuló színészi játék kreatív részének folytonos kondicionálását, mely azonnal és élénken reagál a nézőkkel közös térben keletkező történésekre is.

A Maladype Színházat Balázs Zoltán rendező-művészeti vezető irányítja. Előadásaik, melyek kitartóan vizsgálják a színház különleges minőségeit, komoly szakmai visszhangot kiváltó, új színházi nyelvvel kísérletező produkciók. Ezeket a szakma és a közönség jelentős díjakkal honorálta, amelyek a Maladype társulatát a hazai színházi élet egyik legizgalmasabb és legszínvonalasabb független formációjává tették.

Egyéb információ: www.maladype.hu

 

 

 

A Gondolkodj Egészségesen Programról

 

A Gondolkodj Egészségesen! Program 2006 őszén indult útjára azzal a céllal, hogy az óvodás korú gyermekek (ezen belül is az óvodát elkezdő kiscsoportosok) szüleinek, illetve az óvodapedagógusoknak útmutatást nyújtson, lehetőségeket kínáljon az egészséges életmódra neveléssel, valamint a testi-lelki fejlődéssel és egészséggel kapcsolatban.

Az Alapítvány célja és küldetése, hogy minden gyerek egészséges felnőtté válhasson testben és lélekben egyaránt. A Program preventív jellegű, azaz a problémákat kívánja megelőzni, nem pedig már csak megpróbálni orvosolni azokat! Mindazonáltal a ma Magyarországon működő, gyerekekre fókuszáló programokhoz képest a GE! Program egyedisége abban is megmutatkozik, hogy nagy hangsúlyt fektet a gyermekek lelki fejlődésére, ehhez pedig a drámapedagógiát hívja segítségül.

 

A Program üzenete kézzelfogható, hiszen minden évben (idén már 5. alkalommal) 1.600 óvodában oszt szét 55.000 darab EgészségZsákot, melyben a 11 témakört felölelő, tájékoztató kiadványon kívül olyan termékeket is találnak a szülők, melyek az egészségtudatosságot hirdetik, képviselik.

 

Az Alapítvány munkájához sok jól ismert, neves személyiség csatlakozott, akiknek szívügye a gyerek-kérdés, valamint a gyerekek sorsát, életét, egészségét segítő kezdeményezések.

„Arcaink” között van többek között Béres Alexandra, Geszti Péter, Szily Nóra, Badár Sándor, Szekeres Adrien és Pápai Erika is.