A Zöld TúraZokni-bérlet házigazdája 2011 őszén is a Gondolkodj Egészségesen! Program.

Őszi találkozásaink alkalmával – a sokszínűség jegyében – távoli népek kultúráját hozzuk  közelebb a gyerekekhez. A művészetpedagógia eszközeinek segítségével, játszva ismerkedhetnek meg az adott nép szokásaival, világával. Foglalkozásaink során bepillantást nyerünk a spanyolok, az indiánok, a kínaiak és az afrikaiak életébe: zenéjükön, táncaikon, meséiken és nyelvükön keresztül, továbbá a rájuk jellemző tárgyak elkészítésével.

Hozz magaddal poharat! Ha kis lépésekkel is, de minden eszközt ragadjunk meg arra, hogy csökkentsük a környezetszennyezést! Célunk, hogy kevesebb legyen a szemét. Kérünk benneteket, hozzátok magatokkal sajátpoharaitokat, ne eldobható műanyagot használjatok! A programokon szelektív hulladékgyűjtőkbe gyűjtjük a szemetet.

A Zöld TúraZokni-bérlet ára: 2000 Ft | Bérleten kívüli jegyár: 700 Ft
A belépés a kísérő pedagógusoknak és három év alatt díjtalan.
Csoportos bejelentkezés, pályázattal kapcsolatos információk:
Pataki Kata: pk@gondolkodj.hu; Tel: + 36  30 42-52-373
Murányiné Liptai Judit: muranyine@millenaris.hu; Tel: +36 1 438-5335, +36 30 322-6229
Bővebb információ: www.millenaris.hu

 

 

Az őszi Zöld TúraZokni alkalmak tematikája

Szeptember 20. kedd

Zöld TúraZokni-bérlet: Sokszínűek vagyunk – a spanyolok
Helyszín:  Millenáris Fogadó
Időpont: 9.00–12.00

9.00–11.00 Ismerkedés a spanyol nép kultúrájával – Hola!

Spanyol körutazásunk alkalmával a gyermekek megismerkedhetnek e temperamentumos nép ritmikus táncával, valamint különleges hangszerével, a cajonnal. Dráma- és mesefoglalkozásainkon spanyol játékokkal, illetve mesékkel kerülhetnek közelebb a spanyolok kultúrájához. A „kóstoló kuckóban” gyümölcssalátát készítünk, a kézműves helyszíneken kasztanyettát gyártunk, és legyezőt díszítünk. Hozz magaddal Spanyolországra jellemző képeket!

11.00- 12.00 Szalóki Ági: Gingalló

A Gingalló című albumon – ahogyan azt Ágitól már megszokhatta a közönség – népdalfeldolgozások és énekelt versek kaptak helyet: ezúttal József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és az erdélyi származású fiatal költőnő, Szabó T. Anna költeményei.  A koncert hatvanperces interaktív zenés foglalkozás – zenei képességfejlesztő játékokkal, énekkel és tánccal – kicsit másképp, most spanyolosan.

A zenekar tagjai: Lamm Dávid – gitár | Kovács Zoltán – nagybőgő | Dés András – ütőhangszerek

Október 11. kedd

Zöld TúraZokni-bérlet: Sokszínűek vagyunk – az indiánok
Helyszín: Fogadó
Időpont: 9.00–12.00

9.00–11.00 Ismerkedés az indiánok kultúrájával

Hol és hogyan éltek ők? Nyomkövető indiánként szökelléssel juthatnak a gyerekek állomásról állomásra. Indián törzset alakítva kukkanthatnak be a tippibe, és lőhetnek célba az íjukkal, járhatják a törzsi táncot, továbbá szent talizmánt, álomcsapdát, fejdíszt készíthetnek, valamint megtudhatják a sebgyógyítás titkos varázsszerét. Hozz magaddal madártollat!

11.00–12.00 A Szabad Ötletek Színháza bemutatja: József Viktor–Bor Viktor–Csík Csaba: Pocahontas (mese-musical egy részben)

Az amerikai történelem egyik legromantikusabb szerelmi története az „indián királylány” és John Smith legendája, amely ideiglenes békét teremtett az indiánok, illetve a fehérek között, s amelyből a Walt Disney is csodálatos mesefilmet készített a gyermekek számára. A mostani – színpadi – változat szintén nekik készült. Ebben a mese-musical változatban sok zenét, vidám, pajkos figurákat, romantikát, sok-sok dalt láthat, hallhat a kedves gyermekközönség, amelynek végén a szerelmesek – természetesen – elnyerik egymás kezét. Mindezt segíti a korhű jelmez, valamint a díszlet.

November 8. kedd

Zöld TúraZokni-bérlet: Sokszínűek vagyunk – a kínaiak
Helyszín: Fogadó
Időpont: 9.00–12.00

9.00–11.00 Ismerkedés a kínai kultúrával, 您好

Misztikus kínai utazásra kalauzoljuk ez alkalommal a gyerekeket. Eljárjuk a sárkánytáncot. Árnyjáték-foglalkozásunkon falra vetülő árnyakkal játszunk, új figurákat alkotunk. A közös játék alatt a gyermekek árnyjátékuk segítségével tekinthetnek meg egy kínai mesét. Ismerkedés a közel 2000 éves mozgásformával, a tajcsival – a lágy stílusú harcművészettel, amelyben egyaránt megtalálhatóak a könnyed relaxáció és a mozgásos meditációs gyakorlatok. A „kóstoló kuckóban” gyakorolhatják, hogyan esznek a kínai gyerekek. Lampiont készítünk, és selymet festünk. Hozz magaddal régi fotó- vagy képkeretet!

11.00–12.00 Griff Bábszínház: Az ostoba Li

IAIA országban vígan és gondtalanul éli világát az ostoba Li. Butaságát és jóhiszeműségét mindenki kihasználja, meglopják, becsapják. Egy kalandos éjszakán kérésére Pokolisten a legokosabb emberré, főmandarinná változtatja. Azt gondolja, csak úgy lehet boldog igazán, ha mindenki bámulja, csodálja. Hamar kiderül azonban, hogy okossága és bölcsessége csak szenvedést okoz neki, mivel átlát mindenkin, akik korábban becsapták, és meglátja előre sorsát is. Pokolisten végül megszánja, és visszavarázsolja ugyanolyan ostobává, mint korábban volt, öntudatlan és boldog emberré, mint a kis pacsirtája, aki végig kitartott mellette.

November 29. kedd

Zöld TúraZokni-bérlet: Sokszínűek vagyunk – az afrikaiak
Helyszín: Fogadó
Időpont: 9.00–12.00

9.00–11.00 Ismerkedés az afrikai kultúrával

Egy délelőttre afrikai kisgyermekek leszünk. Érzékelő drámajátékok segítségével és mesék által tekintünk be az afrikaiak mindennapjaiba. Egy igazán izgalmas mesén keresztül megismerjük, sőt kipróbáljuk Afrika gyönyörű hangszereit. A Kuruttyoló békakirály történetei tele vannak csengő, bongó, ciripelő ritmusokkal. E zenei csodával az Ethnosound és az Apró Színház közreműködésével ismerkedhetünk meg. A „kóstoló kuckóban” aszalványokat csemegézünk. Agyagozunk és nyakéket készítünk.

11.00–12.00 Rudyard Kipling–Békés Pál: A dzsungel könyve

„…emberek közt farkas, farkasok közt ember, hát akkor ki vagyok én?” A Kipling-regény alapján készült rendkívül népszerű musical a dzsungelt mint emberi társadalmunk tükörképét értelmezi. Ebben a valóságban az emberi tulajdonságokkal felruházott vadak létünk jobbik felét képviselik: kemények – de őszinték. A dzsungel társadalma a természet áthághatatlan, szigorú törvényei szerint él. Az itt felnevelkedő Maugli megvívja nagy küzdelmeit, ám az emberi társadalom számító, sokszor aljas erőivel szemben csaknem alulmarad. Az izgalmas és szép jelenetek zenei világa megrázó, felemelő – és sokszor ellenállhatatlan humorral teli. A dalok, a szövegekironikus rétege fergeteges szövegpoénokkal, kiemelkedő zenei stílusparódiákkal valósul meg. A dzsungel könyve musicalt amatőr gyermekek adják elő – nem csupán az ifjúságnak, hanem minden korosztály számára.

Alkotók: Dés László – zeneszerző | Geszti Péter – dalszövegíró | Rozgonyi Ági – jelmez | Kovács Ildikó

díszlet | Birkás Ildikó – művészeti vezető | Birkás Edit – rendező | Kecskés Lilla – koreográfus

Várjuk szeretettel a csoportok jelentkezését!