A Gondolkodj Egészségesen! Program munkatársaiként fontosnak tartjuk az óvodapedagógusokkal való élő kapcsolat fenntartását és ápolását. 1600 óvodával és többezer óvónéni mindegyikével nyilvánvalóan lehetetlenség személyes jó kapcsolatot fenntartani, de minden felénk érkező kérdést meghallgatunk, minden jobbító javaslatot megfontolunk, minden hozzánk szóló emberre odafigyelünk és tiszteljük a vélemények és nézőpontok sokaságát, a sokféle jószándékú és értékes embert, akivel eddigi munkánk során összehozott bennünket az élet.

Tapasztalataink és a visszajelzéseink szerint ezt a hozzáállást a velünk kapcsolatban álló és elmúlt években velünk együtt dolgozó-gondolkodó óvodapedagógusok, szülők, szakemberek vagy civilek ezt hálásan és szeretettel fogadják.

Hogyan is működtethetnénk óvodáskorú gyerekeket célzó prevenciós programot, ha nem folytatnánk párbeszédet az őket körülvevő felnőttekkel? Hogyan is tudhatnánk mi jobban, hol van szükség segítő kézre, hol van szükség szakmai vagy emberi jelenlétre, mint maguk az érintettek?

A Program folytonos fejlődésben és megújulásban van, törekvésünk szerint olyan irányba haladunk, hogy egyre testre szabottabb, egyre hatékonyabb segítséget, megújulási, fejlődési lehetőséget kínáljunk mind az óvodapedagógusoknak, mind pedig a szülőknek.

Az őszi „tanévkezdés” előtt egy délelőtti beszélgetésre hívtunk meg néhány számunkra fontos óvónénit, akik a hőség, az óvodai zárás és egyéb fontos teendőjük ellenére áldoztak az idejükből ránk, hogy összedughassunk a fejünket: áttekintsük eddigi munkánkat, beszélgessünk az óvodapedagógusok szakmai és mentálhigiénés helyzetéről, ötleteljünk, véleményt cseréljünk, felmérjük a hazai óvodák helyzetét. Mindezt azért, hogy minél inkább olyan irányvonalakat jelölhessünk ki a Program jövőjében, melyek a lehető leginkább illeszkednek a célcsoport igényeihez.

Rengeteg hasznos ötlet és életszerű kritika hangzott el, őszintén hálásak vagyunk azoknak, akik ezzel is segítették munkánkat, és áttételesen a jövendő nemzedék testi-lelki egyensúlyához a feltételek megteremtését. A munkát gyümölcsökkel és vízzel kísértük, és könnyű és friss közös ebéddel zártuk.

Az Eisbergnek köszönjük a mennyei salátákat és könnyű önteteket!