A Blum program 2018 óta áll partnerségben az Aloïs Networkkel.

A partnerség története

Bácskai Márta a Blum program és Benedicte Defontaines az Aloïs Network megálmodója az Ashoka társadalmi vállalkozókat tömörítő nemzetközi hálózatának tagja. Az alapítók e tagságon keresztül ismerték meg egymást és jutottak arra az álláspontra, hogy a két szervezet küldetése, hatásmechanizmusa, tevékenysége több ponton is találkozik.

A partnerség kezdete 2018-ra tehető, amikor a Blum program nemzetközi konferenciájára meghívott előadóként érkeztek az Alois Network francia neuropszichológus kutató, gyakorló szakemberei. A konferencián a franciák tudományos kutatásokon, tapasztalatokon alapuló gyermekkori neurológiai fejlődési szakaszokat, valamint a művészetek gyakorlásának pozitív hatásait bemutató előadása nagy sikert aratott.
A konferencia iránti nagy érdeklődésnek köszönhetően 2019-ben egy Kerekasztal beszélgetésben mélyült el a két szervezet közötti partnerkapcsolat, kialakult a közös irány. A Blum program e beszélgetés hatására vállalta fel fejlesztő és közvetítő szerepét az óvodapedagógus és fejlesztő szakemberek körében. Világossá vált, hogy az európai szinten is növekvő számú fejlődési zavarok előfordulása az óvodás korban történő felismerés és beavatkozás hatására megállítható és visszafordítható. A francia alapokon nyugvó fejlesztő szemléletű komplex művészeti módszertant a Blum program 2020-ban dolgozta ki, melyről egy módszertani kézikönyvet is összeállított, képzései hamarosan elérhetőek lesznek.

A partnerség tagjai egy európai jelentőségű kutatással folytatják a közös munkát, a művészetek, a környezeti tényezők és egyéb mechanizmusok gyermeki agyfejlődésre tett hatásának vizsgálatával.

Az Aloïs hálózat bemutatása:
https://reseau-memoire-alois.fr/2015/09/14/2-the-alois-network/

Idegrendszeri fejlődési rendellenességek gyerekkkorban:
https://reseau-memoire-alois.fr/2018/09/03/pediatric-neuro-developmental-disorders/

A kognitív zavarok korai diagnózisa egy jobb élet reményében:
https://reseau-memoire-alois.fr/2016/05/10/1-alois-in-2-mn/

A gyermekkori kognitív megerősödés védelmet jelent a felnőttkori, öregedő agy számára:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.01814/full