Keringenek a pollenek, tüsszögünk, krákogunk, fulladozunk, mert igen, már megint elfelejtettük a szezon előtti homeopátiás alkati kezelést, ami megoldást jelent az allergiás problémákra.

Miért alkati a kezelés? Gondoljuk végig, milyen különböző módokon tudunk ugyanarra a pollenre reagálni. Valaki égő könnyeket törölget, és sorozatban tüsszent, más elfelejti, hogy a tavasznak illata is van, nem is beszélve azokról, akik viszkető garatukat próbálják a nyelvükkel elérni. Ahányan vagyunk, annyi féle válasz egy egyszerű ingerre, amit szervezetünk tévesen támadásként fog fel. A homeopátia nem az allergiára, hanem az egyéni tünetekre adja szereit. Mindenkinek alkata szerint. Homeopátiásan lehet enyhíteni az allergiát tüneti szerekkel, amit az allergiás tünetekre szedünk szezonban, de a mély, alkati kezelés az immunrendszer téves válaszát állítja helyre.  Egy alkati szer kiválasztásakor számítanak a szokások, az érzelmek, a kedvenc ételek, a homeopatánál eltöltött idő alatt érdekes témák kerülnek szóba.

Fél a magasban? Mit fogyaszt szívesebben, tésztát vagy húst? Gyakran álmodik? Nem érte mostanában érzelmi megrázkódtatás, gyász? Milyen a párkapcsolata? Távolságtartó, vagy empatikus? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre számítsunk. A válaszok összességéből kirajzolódik az adott ember alkata, azaz tulajdonságainak, érzelmeinek, szokásainak, panaszainak, örömének összessége. Ehhez a homeopata egy szert rendel, ami a szervezet finomhangolásával helyreállítja az egészséget.

Allergiánál az alkati kezelést tünetmentes időszakban érdemes elkezdeni. Már az első szezon alatt érezhető a javulás, és attól függően, milyen régi és krónikus a betegség, rövidebb-hosszabb idő alatt meg is gyógyulhat teljesen. Itt a szervezet öngyógyít, a homeopátiás szer segítségével, így az alkati kezelésnél türelmesnek kell lenni.

Ha elmulasztottuk  a szezon előtt meglátogatni a homeopata orvost, látványos eredményeket érhetünk el, ha a tüneteinkre választunk szert.  Az alábbi táblázat ehhez nyújt segítséget. A homeopátia szelíd gyógymód, használhatják várandós mamák és adható csecsemőknek, gyermekeknek is. Otthoni használatra válasszuk a 15 CH, C15, 30 CH, C30-as hígítást ( ez a tubuson vagy üvegen szerepel) Erősen allergiás állapotban a választott szer félóránként is szedhető, javulás után ritkítani kell az adagolást napi 2-3 alkalomra. A golyókat vagy tablettákat el kell szopogatni.

Általánosan alkalmazható szerek:

AMBROSIA

A parlagfű allergia tüneteit kezeli és előzi meg. Szezon előtt kúraszerűen szedhető.

POLLENS

Fű és fa pollenek keveréke. Csökkenti a pollen allergia tüneteit, kora tavasztól szedhető megelőzésképpen.

HISTAMINUM

Homeopátiás antihisztamin. Minden allergiára adható, más szerrel együtt is.

CORYZALIA – a szénanátha tüneteinek enyhítésére (bő, vizes orrfolyás, szemviszketés, tüsszögés, rossz közérzet).

 

A  szénanátha jellemző egyéni tüneteit enyhítő szerek néhány kiemelt, nagyon jellemző tünettel:

 

Apis

Ajkak, szemhéj duzzanata.

Duzzadt orrnyálkahártya, orrdugulás.

Euphrasia

Piros szem, maró könnyezés, gyakori, erős szemviszketés. Vizes orrfolyás.

Arsenicum jodatum

Állandó tüsszögés, sebes orr.

Sticta pulmonaria

Orrdugulás, nyomás az orr tövében. Pörkök, orrpiszkálás.

Arum triphyllum

Rekedtség, orrdugulás. Égő érzés, erős viszketés az orr, száj, gége, légcső nyálkahártyáján. Tépkedi a bőrt a szájáról.

Arsenicum album

Égő fájdalom a szemben.

Vizes, égő, de kevés orrfolyás. Légszomj, szorongás.

Nux vomica

Nem maró orrfolyás. Érzékeny a légmozgásra, a szagokra. Száraz nyálkahártya. Tüsszögési rohamok reggel. Dugulás éjjel.

Pulsatilla

Szárazság, nem maró, sűrű, krémes váladék. Nappal orrfolyás, éjjel orrdugulás. Szabadban javulnak a tünetek.

Sabadilla

Orr, szájpadlás irritációja, viszketése. Gyakori orrdörzsölés. Tüsszögési rohamok nappal. Bő, maró, vizes orrfolyás. Nyelvével vakarja az orrát

Allium cepa

Bőséges, vizes könny, bőséges, égő orrfolyás. Tüsszögési rohamok.

Luffa operculata

Bőséges, vizes orrfolyás, váltakozva orrdugulással.