A 11. Országos Gondolkodj Egészségesen! Napra (2016. november 25. péntek) óvodai csoportoknak és a közös elkészítéshez csatlakozni vágyó minden kedves szülőnek, hozzátartozónak.

Jó étvágyat kívánunk!

Téli varázs saláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb fej lilakáposzta, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg narancs vagy grapefruit, 5 dkg aszalt szilva, 1 kávéskanál méz, citromlé

Elkészítése: vékonyra szeleteljük a káposztát, nagy lyukú reszelőn lereszeljük a sárgarépát, hozzájuk adjuk a narancs vagy grapefruit húsát és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt. Jól összekeverjük, kevés mézzel és citromlével ízesítjük. Varázslatos ízű, vitamindús, szép színes saláta.

Őszi vitaminbomba saláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg alma, 10 dkg zellergumó, 30 dkg savanyú káposzta, 1 pohár joghurt, 1 evőkanál méz

Elkészítése: az almát és a zellert nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a savanyú káposztához. Belekeverjük a mézzel ízesített joghurtot. Ha a savanyúkáposzta túl sós, előzőleg öblítsük át vízzel. Igen ízletes és vitamindús őszi-téli saláta.

almas-repas-zellersalata-01

Tojáskrém zöldséghasábokkal

Elkészítés: ehhez a tojást meg kell főzni, majd összetörni pépesre. Aztán adhatunk hozzá kedvünk, ízlésünk szerint tejfölt, mustárt, reszelt sajtot, hagymát, paprikát, fűszereket (majorannát, szerecsendiót vagy zöldeket: metélőhagymát, petrezselymet, fokhagymát).

Sárgarépát, uborkát, karalábét, zellerszárat hasábokra vágunk, és mártogatjuk a tojáskrémbe.

Kókuszgolyók másképpen

Hozzávalók 20 darabhoz: 10 dkg zabpehely, 30 dkg reszelt alma, 10 dkg kókuszreszelék (fele a tésztába, fele a külsejére), 2 kávéskanál kakaópor, őrölt fahéj, méz

Elkészítése: a hozzávalókat összegyúrjuk (ha van rá lehetőség, egy kis időre hűtőbe is tesszük), nedves kézzel golyókat formálunk belőle, és a maradék kókuszreszelékben meghempergetjük.

kokuszgolyo_4

Aszalt szilva golyók

Hozzávalók 10 személyre: 1 kg aszalt szilva, 2 dkg darált dió, őrölt fahéj, 10 teáskanál méz, 5 dkg szezámmag vagy napraforgómag

Elkészítés: az aszalt szilvát húsdarálón vagy robotgépben felaprítjuk, majd alaposan összegyúrjuk a dióval, s végül fahéjjal ízesítjük. Golyókat formálunk belőle, majd kevés mézben és szezámmagban/napraforgómagban meghempergetjük.

Csipkebogyó tea

Hozzávalók 4 személyre: 1 l víz, 8 teáskanál szárított csipkebogyó termés, 4 teáskanál méz

Elkészítés: a felforralt, majd visszahűtött vízzel öntsük le a csipkebogyót, és 2-3 órán keresztül hagyjuk ázni, majd szűrjük le. Kicsit savanykás ízét mézzel ellensúlyozhatjuk.

Gyümölcsös bodzatea

Hozzávalók 4 személyre: 1 l víz, 5 teáskanál szárított bodzavirág, 40 dkg narancs, 2 alma, fahéj, citrom, 4 teáskanál méz

Elkészítés: megfőzzük a bodzateát fahéjjal és mézzel ízesítve, majd hozzáadjuk a felkockázott almát és narancsot. Citromkarikával díszítve tálaljuk.

A receptajánlót Király Éva dietetikus állította össze (tel: 3670/313-2232)