ASHOKA  – Világelsők a Társadalmi Innovációban

ashoka babakashoka babakashoka babak

Az Ashoka 1980 óta kutat és választ ki olyan hatalmas belső motivációval bíró társadalmi vállalkozókat (Ashoka Tagokat), akik egy adott probléma megoldására innovatív, rendszerszintű megoldást hoznak működő társadalmi vállalkozásukkal. Az Ashoka küldetése egy olyan világ létrehozása, melyben mindenkinek lehetősége van pozitív változásokat előidézni környezetében, illetve hatást gyakorolni a társadalom érték- és normarendszerére. Több mint 70 országban közel 3000 kiváló Tagjának nyújt ösztöndíjat és szakmai támogatást. A világ legnagyobb társadalmi vállalkozókat összekötő nemzetközi civil szervezete, a fogalom kitalálója és terjesztője immár több mint 30 éve.

Magyarországon 1995-ben kezdte meg működését. A 33 fős magyar Ashoka Tag közösség társadalmi szerepvállalása kiterjed többek között az oktatás, környezetvédelem, egészségügy és emberi jogok területére, valamint a közösség és a gazdaság fejlesztésére is.

mmh_logoAz Ashoka és a Boehringer Ingelheim együttműködésének kulcsa a két szervezet innovációban betöltött vezető szerepéből fakad. A 2010-ben indult „Making More Health”, azaz „Egészséget Még” c. programban közös erővel lépnek fel, hogy olyan társadalmi újítókat támogassanak, akik alapjaiban  reformálják meg, hogyan vélekedünk az  egészségről mint egyének, családok és közösségek. Az eddig kiválasztott közel 50 Ashoka Tag kivétel nélkül a „Hogyan lehetünk jobban és tudatosabban egészségesek?” kérdésre keres választ tevékenységével.

_SYL4975_mártiBácskai Márta elsőként vált Ashoka Taggá a „Making More Health” partnerség jegyében a 2013-as évben. A Gondolkodj Egészségesen! szervezete 2006 óta vezeti be az egészségnevelés holisztikus és gyermekközpontú módszerét az óvodai nevelésbe – állami és magán óvodákba egyaránt. Összesen 1350 hazai és 250 erdélyi intézmény vesz részt a programban, melynek esszenciája az önkifejezésen és összművészeteken alapuló módszerek tárháza – báb, mese, zene, kézművesség, játék és dráma –, valamint ezek folyamatos kombinációja a mindennapok során otthon és az oviban. Mivel a gyermekek alapvető szokásai és személyiségjegyei hét éves kor előtt kialakulnak, így ez az az időszak, amikor a szülő és az óvodapedagógus egymással együttműködésben a legintenzívebben képes hatni a gyermekek testi, lelki és szellemi egészségére. A cél, hogy egészséges generációk cseperedjenek fel, akik ismerik saját magukat, és tudatosan választják az egészséges utat. Ehhez azonban nemcsak a gyermekek tudatos fejlesztésére, hanem az óvodapedagógusok és szülők bevonására, képzésére és érzékenyítésére is szükség van.

Bácskai Márta saját élménye túlsúlyos kisgyermekként olyannyira meghatározó volt, hogy 13 éves korában – mikor sikerült tudatos odafigyeléssel és hatalmas kitartással megszabadulnia a fölös kilóktól – elhatározta, életét annak szenteli, hogy gyermekeknek segítsen az egészséges felnőtté válásban.

 

Boehringer-Logo

ashoka logokicsi

 

 

 

 

https://hungary.ashoka.org