A Generali az első biztosító hazánkban. 1832-ben kezdte meg Pesten működését, majd a világháborús államosítások után elsőként tért ide vissza. A második legnagyobb magyarországi biztosító vállalat. Élet-és nyugdíj, utas-és járműbiztosítások, pénzügyi szolgáltatások, élethelyzet programok, tanácsadás és társadalmi felelősségvállalás. Ezek a főbb tevékenységi területei.

Schaub Erika személybiztosítási üzletágvezetővel beszélgettünk.

Akárhogy is számolom: a Generali 180 éve kíséri figyelemmel Magyarország sorsának alakulását, a magyar emberek történelmi, politikai körülményektől függő biztonságigényét. Ez a mintázat hogyan jelentkezik a biztosításkötések terén? Mik a trendek? Most mire van igény?
Az elmúlt évek gazdasági eseményeinek hatására az öngondoskodás és a pénzügyi tudatosság egyértelműen a figyelem középpontjába került. Szerencsére ma már rengeteg lehetőségünk van arra, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb megoldást. Ezt az igényt látva igyekeztünk szolgáltatásainkat is úgy kialakítani, hogy mindenkinek lehetővé tegyük, hogy gondoskodhasson családja anyagi biztonságáról, még akkor is, ha nem rendelkezik magas jövedelemmel. Ezért olyan szolgáltatásokat is kínálunk, melyek már alacsony havi díjjal is elindíthatóak, és lehetőséget biztosítanak eseti befizetésekre is.

A Generali küldetése igencsak szerteágazó: a közlekedésbiztonság védelme, egészség-védelem, sőt energiatakarékosság, a környezet megóvása is szerepel kiemelt céljaik között. Ezek milyen konkrétumokban érhetők tetten?
Fontosnak tartjuk, hogy felelős vállalatként aktívan részt vegyünk a társadalmilag fontos ügyek támogatásában. Immár több mint 17 éve működik a Generali a Biztonságért Alapítványunk, ami kulcsfontosságú szerepet játszik ennek megvalósításában. Úgy gondolom, hogy talán az egyik legfontosabb programunk a biztonság védelme a közlekedésben, amely során nemcsak a felnőttek, de a gyerekek oktatására is nagy hangsúlyt fektetünk. Korábbi években nagy sikerrel rendeztük meg Alma-Citrom akciónkat, amely során a gyermekek, természetesen rendőrök felügyelete mellett, ellenőrizték az autósokat. Rendkívül népszerű volt ez a kezdeményezésünk, hiszen a gyerekek játszva tanulhatták meg a közlekedés szabályait, és az előírásokat betartó autósok ajándékot is kaptak. Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból az egyik legnagyobb, jelenleg is futó akciónk, a Szimba-pályázat sem. Idén 13. alkalommal hirdettük meg a programot, amelyen egyaránt indulhatnak iskolák és gyermekek is. A mostani kiírásban az intézmények diák- és szabadidősporttal kapcsolatos pályázati anyagot küldhettek be alapítványunkhoz. A beérkezett ötleteket ismerve úgy gondolom, nehéz lesz kiválasztani a legjobbakat, de nagy öröm számunkra, hogy idén is 100 iskolának tudunk majd támogatást nyújtani. A Szimba pályázat másik fontos eleme a gyermekeknek kiírt rajzpályázat, melyre június 15-ig várjuk a műveket. Idén is a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban kell ceruzát ragadnia a kicsiknek: ezúttal olyan rajzokat várunk 6 és 14 év közötti gyerekektől, melyen a biztonságos görkorcsolyázást mutatják be. Mindenkinek érdemes pályáznia, hiszen minden korcsoportban az első 25 helyezett ajándékutalványt kap.

A családok és azon belül a gyerekek is célcsoportjaik között szerepelnek, ahogy nekünk is. Önök mit tesznek értük?
Minden évben fontosnak tartjuk, hogy segítő kezet nyújtsunk a nehéz körülmények között élőknek, különös tekintettel a hátrányos helyzetű gyermekekre. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy azokat támogassuk, akiknek a legnagyobb szüksége van rá. Az elmúlt években számos olyan akciót szerveztünk, amelynek elsődleges célja volt, hogy szebbé tegyük a gyermekek életét, mosolyt varázsolhassunk az arcukra. 2010-ben az edelényi árvízkárosult gyermekeket nyaraltattuk a Római-parton, 2011 augusztusában pedig a Miskolci Gyermekvédelmi Központból 40 gyermeket vittünk el egy balatoni nyaralásra. A programok sikerét látva hoztuk meg a döntést, hogy útjára indítjuk a Generali Mosolyvadász programot, amellyel kifejezetten a gyermekotthonoknak és az ott élő gyerekeknek szeretnénk segítséget nyújtani. A kezdeményezésünknek köszönhetően a Miskolci Gyermekvédelmi Központnak, a budapesti Diószeghy utcai Gyermekotthonnak és a Pécsi Gyermekotthonnak is segíteni tudtunk, hogy megvalósuljanak az ott élő gyermekek kívánságai. Nemcsak CSR tevékenységünk során, de szolgáltatásaink kidolgozásakor is szem előtt tartjuk a családok támogatását. Ennek szellemében dolgoztuk ki a Generali Gyerekjövő Programot, amely segítséget nyújt a szülőknek és a nagyszülőknek ahhoz, hogy időben gondoskodhassanak a biztonságos családi háttér megteremtéséről. A program keretében emellett nagy hangsúlyt fektettünk arra is, hogy támogassuk a szülőket abban, hogy pénzügyi tudatosságra neveljék gyermekeiket.

A Generali egy hatalmas multicég, hogyan jutottak el a Gondolkodj Egészségesen! Programhoz? Miért támogatnak bennünket?
Bár a Generali a biztosítási szektor egyik legnagyobb szereplője, fontosnak tartjuk, hogy ne csak szolgáltatásainkkal legyünk jelen Magyarországon, hanem aktívan szerepet is vállaljunk a társadalmilag fontos ügyek támogatásában is. A fent említett célkitűzésünkhöz a hátrányos helyzetű gyermekek támogatásához tökéletesen illeszkedik ez a program, hiszen azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek egészségesen és kiegyensúlyozottan nőjenek fel. Ezzel a programmal nemcsak a szülőknek, de a pedagógusoknak is lehetőségük van arra, hogy olyan ismeretekkel bővítsék tudásukat, amivel hozzájárulhatnak a kicsik gondtalan gyermekkorának megteremtéséhez. Így nem is volt kérdéses, hogy támogatjuk-e ezt a kezdeményezést.

Programunkban mi elsősorban a családi tudatosságot szeretnénk elősegíteni. Ön tudatos szülőnek tartja magát?
Kétgyermekes édesanyaként nap, mint nap találkozom ennek a kérdésnek a jelentőségével. Nemcsak a munkámban, de a magánéletemben is fontosnak tartom, hogy tudatosan éljek, így igyekszem ezt a gyermeknevelésben is alkalmazni. Kislányaimat próbálom úgy nevelni, hogy mire kirepülnek a családi fészekből, felkészültek legyenek a hétköznapi problémák megoldására. Szülőként gyakran szembesülünk azzal a kérdéssel, mennyire szóljunk bele gyermekeink életébe. Igyekeztem megtalálni az arany középutat, és hagyni, hogy azon az úton induljanak el, ami valóban érdekli őket, és abban maximálisan támogatást adni nekik. Természetesen szükséges, hogy tanácsokkal segítsük őket a helyes irány kiválasztásában, illetve abban, hogy ne térjenek le a kijelölt útról.

Köszönöm a beszélgetést!
Seress Virág