„…a gyerekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják, hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni vagy inkább repülni.” (J.W.Goethe)

Vannak óvodai jó gyakorlatok, ahol szokás megismerni, megtapasztalni a sokszínűséget. Ha a csoportba különféle identitással érkező kisgyermek is jár, érdemes megismerkedni a családjuk ünnepeivel, hagyományaival. A gyerekekben kevésbé okoz gondot, zavart az, hogy más családokban más-más ünnepek, hagyományok élnek. A gyerekek befogadóak, főként ha mi, felnőttek is ezt képviseljük. Beszéljünk szülőkkel, kérdezzük meg, hogy segítenének-e a saját ünnepük, tradíciójuk megmutatásában (ünneplés, hagyományok, rituálék, szimbólumok, képek, ételek, díszítés…) Az együttlét, a közösen eltöltött idő sokkal nagyobb jelentőséggel hozza össze a családokat, gyerekeket. A közösségalakításban jelentős szerepe lehet egy-egy közös alkalomnak.


Ünnepelni jó!


Húsvét elnevezése különböző nyelveken más és más. Eredete közös a zsidósággal. Jézus korából a húsvét héber neve: pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. Gyakorta ma is egybe esik Húsvét és Pészah ünnepe. Idén is így van ez. Pészahról előző bejegyzésünkben olvashat, vagy az oldal alján elérhető kattintásra.


A húsvét angol neve: passover, átrepülést jelent. A német nyelvterületeken az Easter elnevezést használják, utalva talán a napkeltére. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melyek elemei a feltámadás, újjászületés. Szimbólumok: barka ág – bárány – nyúl – tojás
Kívánunk Mindnyájunknak szép ünneplést, családdal együtt töltött napokat!