Manapság, ha a szülő a gyerek sorozatos betegsége miatt marad otthon, akár a munkahelyén is támadhat nehézsége. Ezért aki dolgozik, minél előbb szeretné egészségesen látni a gyereket. Van úgy, hogy ezért sok gyógyszerrel, lázcsillapítóval, esetleg feleslegesen adott antibiotikummal próbálják gyorsítani a gyógyulást, hogy csökkenjen a kiesett napok száma. Az óvodában néha – ismerve ezt az áldatlan helyzetet – elnézőek a köhécselő, orrfolyós gyerekekkel.  Pedig főleg vírusfertőzéseknél nagyon fontos, hogy a szervezet kifeküdje, pihenéssel támogassa a gyógyulást, ehhez kell az ágynyugalom. Ha túl korán kel fel, kerül közösségbe a kicsi, még hetekig köhécselhet, bágyadt, náthás lehet. Mit tehetünk, mit tanácsolhatunk a szülőknek?

A téli időszakban ajánlhatjuk a C és D vitaminokat és az immunerősítő homeopátiás Echinacea alapanyagú  golyócskákat. Egyszerűbb megelőzni a bajt, mint kúrálni.

Influenzás időszakban az influenza kezelésére használt természetes homeopátiás szer, az Oscillococcinum szedhető heti 1x, hogy a szervezet készen álljon, ha találkozik a vírusokkal. A, D vitamin ilyenkor is hasznos!

Betegségek után akkor köhögünk szárazan, nyálka felköhögése nélkül, amikor a légutak gyulladtak.

Háziszerek köhögésre, amit az óvodában is adhatunk:

Meleg, mézes-citromos limonádé vagy a szőlőlé mézzel enyhíti a rohamokat, főleg altatás, lefekvés előtt.

A szoba levegőjét tartsuk párásan, ha nincs párologtató, egy tiszta, vizes törülköző is megteszi a fűtőtesten. A gyulladt légutaknak kimondottan jót tesz a séta a ködben, ha nem túl hideg az idő.

A köhögés homeopátiás szereit ajánlhatjuk a szülőknek, de van komplex kanalas készítmény is, ami akár az oviban is adható, szükség esetén.

Ha sok a gyerek és a vírus a kis légterű szobában, párologtassunk citromolajat!

A nátháról és a nátha homeopátiás kezeléséről bővebben itt:

Ősszel indult budapesti előadássorozatunk „Egészség az óvodában – természetesen” címmel. Dr. Lengyel Boglárka gyermekgyógyász, homeopátiás orvos beszél a gyakori óvodai problémák természetes gyógymódjairól, az immunerősítésről, téli betegségekről, az óvodai szorongás alternatív kezeléséről, a mese és vizuális terápia lehetőségeiről és az elsősegélyről.

Ingyenesen letölthető zsebkönyvek a téli betegségekről, óvodai balesetekről, beilleszkedési problémákról, immunerősítésről, vírusokról és még sok másról itt.