A Varázsrajzkönyv valódi újdonság a könyvpiacon. Megjelenését tekintve könyv, mely a gyermek kezében valósággal átlényegül: végtelen játéklehetőséggé válik…

A Varázsrajzkönyv egy gyakorló észt anyuka ötletén alapuló egyedülálló foglalkoztató, sokkal több mint egy átlagos gyerekkönyv, hiszen lapjain a gyermek saját történetei elevenednek meg.

Kadre Spitz–Elina Sildre: Varázsrajzkönyv. Mindennapok
A könyvet megtalálja a L’Harmattan Kiadó kínálatában és a könyvesboltokban.

A könyv az óvodáskorú gyerekek számára legalapvetőbb játéktevékenységre, a szerepjátékra épít. Húsz színes oldalon kínál mese és játéklehetőséget a mindennapi élet különböző eseményeihez kapcsolódva. A kert és az otthon, kirándulás és nyaralás, bevásárlás és főzőcskézés, ünnepek, óvoda-iskola szolgáltatják a helyszínt, illetve a játék hátterét. A könyv kartonlapjain található kis zsebekbe a gyerekek papírfigurákat illeszthetnek, és a mellékletben talált filctollal kiegészíthetik, illetve tovább illusztrálhatják a saját történetüket. A filctollal készített rajz természetesen letörölhető (a toll végén található kis szivaccsal), így a lap minden játék során újrarajzolható. A könyv mindössze játékötleteket tartalmaz, nyitott játéklehetőséget hagyva a gyerekeknek.

A szerepjáték a kicsik éltében

A szerepjátéknak kiemelkedően fontos szerepe van a szocializáció szempontjából, hiszen lehetőséget ad a társas viselkedés különböző formáinak gyakorlására, és ez pozitívan hat a gyermek kapcsolatteremtő képességére, valamint a különböző társas szituációkban való helyt állásra is. A gyermek mások szerepében is kipróbálhatja magát, félelem nélkül megélheti a vágyait, és ezáltal egy számára nehéz helyzettel kapcsolatos szorongásaitól is megszabadulhat az újrajátszás folyamatában.

A gyermek játékát mefigyelve a szülő visszajelzést kap gyermeke vágyairól, a társakkal megélt élményeiről (legyen az siker vagy kudarc), és kommunkációs készségéről. A Varázsrajzkönyv éppen ezért a pszichológusi-fejlesztő munkában is nagy segítség lehet, hiszen a gyermek játékába belépve könnyebben megérthetjük őt, és hatékonyabban tudjuk segíteni a szorongások oldásában.

A könyvhöz tartozó kiegészítők:

  • filctoll, a végén szivaccsal
  • papírfigurák
  • többször használható matricák