Sajtóközlemény – 2011. január 5.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által létrehozott „Ökofitnesz” elnevezésű, környezettudatos életmódra fókuszáló, interaktív internetes közösségi platform számtalan gyakorlati ötletet kínál ökolábnyomunk csökkentésére, valamint felelős döntéseket hozó, környezetüket aktívan védő közösségek kialakítására.

A www.okofitnesz.hu-n és a Facebookon elérhető, Ökofitnesz névre keresztelt program egyszerű, játékos és könnyed formában teszi lehetővé egyének és csapatok életmódjának boldogabbá és környezetkímélővé tételét. Az Ökofitnesszel a Tudatos Vásárlók Egyesületének az a célja, hogy a lehető legegyszerűbb és legpraktikusabb formában adjon segítséget azoknak, akik szeretnének ökológiailag is fittebbek lenni és azoknak is, akik már azok, és szeretnék ebbe barátaikat, ismerőseiket is bevonni.

Ahogy Ujhelyi Katalin, a Tudatos Vásárlók Egyesületének projektvezetője a játékot bemutató sajtótájékoztatón elmondta: Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy összekapcsoljuk a fogyasztók életmódjával kapcsolatos tudásunkat és tapasztalatunkat a közösségi portálok erejével és az online játékok sikeres módszertanával. Az Ökofitnesszel olyan helyet szeretnék teremteni az interneten, ahol az emberek érezhetik egyéni jótetteik közösségi erejét, megoszthatják ötleteiket, és jól érzik magukat miközben komoly és fontos dolgokkal foglalkoznak.”

A megfogalmazott célok a gyakorlatban úgy valósulnak meg, hogy a játék felhasználói 75 különféle kihívás közül válogathatnak életmódjuk megreformálásához. Vannak kifejezetten „zöld” kihívások (pl. „jövő héten kipróbálom, hogy ecettel takarítok”; „ezen a héten legalább egyszer bringával megyek munkába/suliba”) és „közösségi” kihívások (pl. „ebben a hónapban minden héten egyszer sportolni fogok” vagy „bemutatkozom egy szomszédomnak, akit még nem ismerek”) is.

A kihívások teljesítésével az Ökofitnesz kiszámolja és nyilvántartja például azt is, hogy felelős döntéseinknek köszönhetően mennyi szén-dioxid kibocsátását előztük meg, vagy mennyi ivóvizet, illetve elektromos áramot spóroltunk meg.

A játék mozzanatain keresztül kézzelfoghatóbbá válik a felhasználók számára, hogy ha az alkalmazásban szereplő vállalásoknak megfelelően járnak el a valóságban is, milyen hatékonysággal védik környezetüket. Az eredményeket nemcsak az egyéni résztvevők szintjén, hanem a csapatok és a teljes Ökofitnesz közösség szintjén is méri a program.

A résztvevők Facebook posztokkal oszthatják meg barátaikkal, ismerőseikkel, hogy mi mindent tesznek, sőt, továbbíthatják is a nekik szóló kihívásokat vagy versenyezhetnek velük.

A környezettudatos életmódot gyakorlati példákon keresztül bemutató játék a www.okofitnesz.hu oldalon és a Facebookon érhető el.

További információ: www.okofitnesz.hu, https://apps.facebook.com/okofitnesz/

Ujhelyi Katalin, Tudatos Vásárlók Egyesülete, kata@tve.hu , +36 30/211-1736


Az Ökofitnesz létrehozása, közreműködők

Az Ökofitnesz alkalmazást a Tudatos Vásárlók Egyesülete fejlesztette. A szoftverfejlesztést a Farm végezte, a kommunikációban és a dizájn elkészítésében az ACG Reklámügynökség működött közre. A kihívások környezetvédelmi hatásának kiszámítását az ökokalkulátorok szakértője, a belga Ecolife készítette.

Tudatos Vásárlók Egyesülete

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) non-profit, közhasznú szervezet. Célja a fogyasztók hosszú távú érdekeinek képviselete, a fogyasztók tájékoztatása. Célja továbbá, hogy továbbá, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.

Az egyesület adja ki a Tudatos Vásárló magazint, valamint 2004 óta működteti a www.tudatosvasarlo.hu portált, az ország első és mindmáig egyetlen az etikus vásárlással foglalkozó napi frissítésű híroldalát. További projektje a Cégmérce (www.cegmerce.hu), a magyarországi vállalatok és márkáik környezetvédelmi, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontú rangsorolása. Honlapján működteti a (www.tudatosvasarlo.hu/eszam) részletes magyarázatokkal kiegészített, kereshető élelmiszer adalék adatbázist. Internetes adatbázisában megtalálhatók továbbá egészség- és környezetvédelmi szempontú terméktesztek és tanácsadó szolgálat a fenntartható fogyasztással kapcsolatos kérdésekben. 2009 októberében jelent meg “Magyarország Zöld Térképe (www.zoldterkep.hu), mely a fenntartható életmódot lehetővé tevő boltokat, szolgáltatásokat (javítóműhelyek, bioboltok, kölcsönzők stb.) gyűjti össze az ország egész területén.” A www.tudatosutazo.hu weboldal nyílt tanácsadó fórummal várja az érdeklődőket, valamint turisztikával és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismertterjesztő írások és a turizmussal kapcsolatos legfontosabb fogyasztóvédelmi jogszabályok gyűjteménye található meg.