Minden szülőt mélyen érintő téma – különösen a tavaszi karantén óta – a digitális világ betüremkedése a családi hétköznapokba. Mennyire tudunk határt szabni ennek vagy melyek azok az előnyök, amelyekről érdemes tudnunk ahhoz, hogy ne csupán teherként, hanem lehetőségként tekinthessünk rá?

Mára már nem kérdés, hogy a digitália beépült a mindennapjainkba. A banki és a legtöbb hivatali ügyintézés, a vásárlás és lassan a szórakozás is átkerült az online, digitális térbe. 12 éve jelentek meg az okostelefonok, soha előtte technológia ilyen gyorsan nem tudott elterjedni. A gőzgépnek körülbelül 100 év kellett, az autók tömegcikké válásához az első megjelenéstől több tíz évre volt szükség.

Ahogy a bevezetőben elhangzott, a digitália a családi mindennapjaink része, a legszemélyesebb életterünk állandó kísérője, így óhatatlanul egyre lejjebb csúszik annak a korhatára, amikor az ember először találkozik vele. A mai szülőgeneráció legnagyobb része (az idősebbek) még „digitális bevándorlóként” csak a húszas éveiben került bele az internet és okostelefonok világába. Azonban a gyermekeink már öt-tízévesen, sőt sokszor korábban találkoznak a digitális eszközökkel. Ez a találkozás általában nem csak a szülők kezében látott kütyü megszerzését jelenti, hanem a szülők sok esetben „digitális cumiként”, gyermekmegőrzésre alkalmazzák ezeket az eszközöket. Ilyen például egy youtube-on talált mese, amit betesznek, hogy a gyermek csendben maradjon. Utána hamarosan eljutunk arra a pontra, hogy a gyermek önállóan nyomkodja a készüléket, majd hamarosan kell neki egy saját (régi, levedlett telefon), lehetőleg olyan, amivel nem tud véletlen hívásokat kezdeményezni vagy „üzeneteket” küldeni a főnökünknek.

El kell fogadnunk, hogy a gyerekek ezzel a háttérrel érkeznek az óvodába. Az óvodának fel kell nőnie ehhez a feladathoz, hogy egyszerre mértékadó és iránymutató lehessen a digitális eszközök inspiráló használatát illetően. Azonban sokszor nagyon éles a kontraszt a digitáliát övező óvodai és otthoni hozzáállás között, és a gyerekek, akik az azonnali válasz online világából érkeznek, az óvoda lassú, offline világában nem találják a helyüket. Ezt az ellentmondást az óvodapedagógusoknak kell feloldani. Ehhez viszont elképesztően fontos, hogy tisztában legyenek a gyermekek hátterével, a digitális világ adta „drogok” (játékok, mesék stb.) működésével. Hiszen meggyógyítani, visszarántani ezeket a gyerekeket csak úgy lehet a valódi világba, ha ismerjük, honnan jöttek, és mi az, ami kizökkentette őket.

Azonban legyünk körültekintőek, és mielőtt bárki azonnal kidobja a telefonokat, lekapcsolja az internetet és az áramot, tekintsük át, hogy a digitális eszközöknek mennyi jó oldaluk van. Ezeket azonban meg kell keresni, mert a játékok, a közösségi média, a virális videók mind messze hangsúlyosabban vannak jelen az okostelefonok és az internet világában. Elszánt harc folyik a saját és gyermekeink figyelméért. És ebben a harcban minden fegyver megengedett, és senki nem tartja vissza magát azok használatától.

Az online világ, az okostelefonok pörgő felülete rengeteg hasznos dolgot meg tud tanítani a gyermekeknek. Azok mesekönyvek például, amelyekben az állatok 3D-ben jelennek meg, olyan élményeket adhatnak a gyermekeknek, amiket a papír alapú könyvek nem tudnak biztosítani. Meghallgathatja, mit mond a zsiráf vagy az oroszlán, egymás mellé állíthatja őket, megnézheti melyik nagyobb stb. Mire a gyerekek az óvodába vagy az iskolába kerülnek, biztos alapjuk lehet pl. az állatok vagy növények ismeretében. Természetesen egy kirándulás során ezeket messze jobban meg tudjuk ismerni, de nem mindenki tud eljutni állatkertbe vagy a sarkvidékre jegesmedvét nézni. Az okostelefonokon működő fejlesztő játékok rengeteget segíthetnek a gyermekek kognitív képességeinek a fejlesztésében, de a logikai játékokkal, a kirakókkal vagy a számolófeladatokkal töltött idő is mind-mind a gyerekek fejlődését szolgálja. Természetesen itt hangsúlyoznunk kell a mértékkel történő „fogyasztást”, illetve azt, hogy a szülővel való személyes és intim együttlétet soha sem pótolhatja semmilyen digitális csodaeszköz.

Jegyezzük meg, hogy legjobb fejlesztő játék sem működik magától! A leghasznosabb alkalmazás is akkor tud igazán hasznos lenni, ha ott vagyunk a gyermekünkkel és közösen játszunk, illetve gyűjtünk élményeket. 

Az online eltöltött időről vagy képernyőidőről a legfontosabb tudnivaló, hogy minél kevesebb, annál jobb. Ahogy idősebb lesz a gyermekünk, úgy lehet ezt növelni. Azonban muszáj itt is megjegyezni, hogy a gyermek minta alapján tanul. Így, ha azt látja, hogy a szülők folyamatosan telefont nyomkodnak, nem fogja megérteni, hogy neki miért korlátozzuk az időt, amit képernyő előtt tölthet. Hiába hangoznak el a bűvös mondatok, hogy „apa csak dolgozik”, mert attól még az, amit lát, csupán egy készülék nyomogatása lesz. Ilyen helyzetekben érdemes „dedikált” dolgozószéket vagy dolgozósarkot kialakítani. Ebben az esetben, ha ott nyomkodjuk a készüléket, akkor gyermekünk jó eséllyel látja és érti, hogy ott ténylegesen munka történik.

Legyenek a háznak telefonmentes övezetei! Ilyen lehet pl. az ebédlőasztal. Oda senki nem visz, és senki nem vihet telefont! Nagyon fontos, hogy a közös ebéd során egymásra figyeljünk és ne a képernyőre! Ezekből a közös, eleven és valódi pillanatokból születnek a legtartósabb gyermekkori élmények, és nem az okostelefonok kínálta instant élményekből.

A digitális eszközökről szóló további írásaim, illetve a termékekre vonatkozó ajánlásaim megtalálhatók az interneten.

Koren Balázs

Apa, tanár, digitális oktatási szakember


Ez a cikk a 2020-as Blum Magazinban jelent meg. A Magazin lapozható és letöltehető formában elérhető a Blum hét 2020 aloldalán.