Az elkövetkező hetekben a Manóposta kreatív játékötleteit tesszük közzé, valamint néhány gondolatébresztő ötletet a gyerekjátékok fogalmának újraértelmezéséhez.

1.      Játékok természetes alapanyagokból

Az óvodás gyermekek még csak ismerkednek a világgal, a természettel és annak alapvető tapasztalati törvényeivel. Nagyon fontos, hogy ez a fogékony időszak hiteles, valóságos tapasztalatokat hozzon számukra. Ugyanúgy, ahogy a mesék tanulságai beépülnek életük későbbi alakulásába, a játékok által tapasztalt dolgok is hatással lesznek rá. Fontos, hogy a gyermek érezhesse a természetben megjelenő arányokat, kölcsönhatásokat és bepillanthasson a környezet kínálta lehetőségekbe. Hasznára válhat, ha megérzi, hogy a fa, vagy a kő a nehezebb, hogy megtapasztalja például azt, hogy az építményeit hogyan kell alakítani ahhoz, hogy kellően stabilak legyenek. Ha csak fogakkal kapaszkodó, sima felületű, könnyű műanyag kockákból épít, nem biztos, hogy ráérez például az alapok kialakításának fontosságára. És ez akár rendszeresen rosszul rögzülve élete későbbi, más „felépítményeinek” megalapozásának hiányát is okozhatja majd. Ha természetes, szabálytalan alakú fa-szeletekkel, vagy nagyobbacska kavicsokkal is próbálkozik, hamarabb ráérezhet erre és sok-sok más alapvető törvényszerűségre.

Mindenképp hasznos, ha találkozik a természetes melegséggel, a gyapjú puhaságával, a natúr textíliák viselkedésével. A természetben előforduló tárgyak, a gyermekek számára játékok, amelyek szabadon engedik szárnyalni fantáziájukat, mert nem célirányosan kidolgozottak, teret engedve a játék különböző szituációkban való felhasználásának. A mai erősen civilizált közegben felnövekvő gyermekek többségének életéből hiányzik a természet testközeli, napi szintű megtapasztalása,  a  bogarászás a réten, a sarazás a patakban, játék fűvel, fával, virággal, bogárral. Mindaz, ami a környezettudatos, természetszerető ember értékrendjét természetes módon kialakítaná.

Ezen hiányosságokat is segítenek pótolni az otthonokba, az óvodai termekbe bevitt egyszerű kavicsok, fadarabok és a természetes alapanyagú gyapjú, textil és fa játékok.

Érdemes megfigyelni, hogy a kisgyermekek ösztönösen nyúlnak az egyszerű, fantáziát igénylő játékokhoz. Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy a csomagolópapír sokszor nagyobb sikert arat, mint a belebugyolált csillogó, alaposan kidolgozott játék. Egészen addig így van ez, míg a gyermek hozzá nem szokik a készen kapott képek tengeréhez, amíg a fantáziája érintetlenül, szabadon képes szárnyalni. A játék csomagolása lehet számára bármi: autó, házikó, vasaló, karám, cipő, konyha, vagy akár mosógép is. Nyilván nem lehet, nem is kell kiiktatni a világ minden nagyszerű, kész termékét életükből, de érdemes törekedni a természetes anyagok megismertetésére és rendszeresen „becsempészni” játékaik közé egyszerű, esetleg közösen elkészített darabokat, ami a fent említett és még sok egyéb szempontból is segíti egészséges gondolkodásmódjuk és értékrendjük kialakítását.

Szívesen olvasnánk arról, hogy Önnek milyen tapasztalatai vannak a természetes alapanyagú játékok alkalmazásában!

2.      Játékok saját kezűleg készítve

Természetes alapanyagokból szép, jó minőségű játékok készíthetők. Ha a szülő, vagy a pedagógus készíti, azzal szeretetét, energiáit, saját érzéseit is beletölti a tárgyba, mint egy művész az alkotásába. Egyszerűen sikerélményhez juthat általa az anyuka, az óvónéni, vagy akár az ügyes kisgyermek is. Az alkotás örömét a gyermek felé példamutatással is közvetíthetjük. Ha együtt, vagy legalábbis a szeme láttára készítjük el akár a legegyszerűbb játékot is, a gyermek alkotóvágyát ösztönözzük, és saját tapasztalataink szerint a gyermek számára különösen „értékes”, megbecsült darabokat alkotunk. Ha látja, hogy a játékok hogyan születnek, a munka iránti megbecsülése is nő. A természetes, esetleg újrahasznosított anyagokból készülő játékokkal a környezetet is kíméljük, pénzt spórolhatunk vele és különleges erkölcsi, érzelmi többletet közvetíthetünk kicsinyeink felé.

A gyermek kézműves tevékenységének értelmi, érzelmi és szociális képességek fejlődésére gyakorolt kedvező hatásairól nem is szólva, melyről könyvtárnyi irodalom szól.

A mi óvodai csoportunkban rendszeres gyakorlat, hogy a születésnapokra a gyermekek saját kezűleg készített ajándékkal lepik meg egymást. Megható és életre szóló élményt jelentenek nekik és a szülőknek is az apró kezek közül kikerülő kis csodák. Néhány következő témafelvetésünkben a természetes textilekből, saját kézzel készített játékokkal kapcsolatban adnánk néhány ötletet és várjuk ezekkel kapcsolatos kérdéseiket, tapasztalataikat.

Ön szokott saját kezűleg készített játékot ajándékozni gyermekeinek? Milyen tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban?

A következő cikkben kreativitást, fantáziát növelő játékokról és természetes képalkotó játékokról lesz szó.