A farsangi időszak közeledtével, múlt heti Mesélj! Játssz! Alkoss blogunk téli és ünnepi mondóka ajánlójához kapcsolódva szeretettel ajánljuk figyelmükbe Gryllus Vilmos Maszkabál című örökzöld alkotását, illetve egy humoros képeskönyvet.

 

Gryllus Vilmos: Maszkabál

 

A mi életünknek annyira szerves része Gryllus Vilmos és a Maszkabál, és olyan nagyon kultikus szerepük van, hogy alig tudok ettől elvonatkoztatni. Szól a cd itthon, szól az autóban, olvassuk a könyvet, nézzük a dvd-t és vadászom a Gryllus-koncerteket.

Létezik Maszkabál cd, dvd és könyv. A születési sorrend is ez. Tökéletes családi szórakozás mind. Le a kalappal a Gryllus-Döbrentey páros előtt.

Nekem Gryllus az etalon. Olyan magasra tette nálam a lécet, hogy csak kevesen jutnak a közelébe, fölé pedig senki.

Maszkabál dvd

A dvd-n 20 dal található, egy bevezető, egy záró és sok közbülső, egy-egy jelmezbe öltözött gyerekről szóló klippel. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a keretet, sokat segít szerintem az értelmezésben. Jó, hogy nem csak úgy belevágnak majd abbahagyják az éneklést, hanem van egy kis fel – és levezetés. Nagyon jó a dvd és az album dinamikája (a dalok sorrendje nem azonos egyébként), jobb és gyengébb, lassabb és gyorsabb dalok jó ritmusban váltják egymást, nagyon élvezhetően van összeállítva. Nyilvánvalóan nem hallgatjuk-nézzük végig feszült figyelemmel, de mindig akkor jön egy-egy ütősebb dal, egy hatalmas kedvenc, amikor már kezdene háttérzenévé degradálódni, ilyenkor újra megküldhetem a hangerőt és újra rágyógyulhatunk a képernyőre. Első pillanattól lebilincselt minket. Végtelenül igényes mind a zene, mind az animáció. A dalok és dalszövegek már önmagukban is szellemesek és érthetőek, de az animációkkal valahogy a humor és az ötletesség plusz rétegei rakódnak az amúgyis tartalmas élményanyagra. Telis tele van édes poénokkal, kedvességgel, mókás figurákkal. Nem villódzó, mégis mozgalmas. A mondhatni “kötelező” jelmezek (hóember, hirdetőoszlop, bohóc) mellett szokatlanabbak is helyet kaptak, mint pl. kéményseprő, skót, sárkány. Ötletgyűjtésnek sem utolsó. Az animátorok zseniális adaléka a cd-hez, hogy a klipekben valamilyen formában minden esetben látni a jelmezbe öltözés folyamatát és az álarc mögött a gyereket. Szívem szerint sorban elmesélném, hogy melyik klipben mit szeretek, annyi személyes élményem és kötődésem van, de erőnek erejével visszafogom magam. Aki ismeri úgyis tudja, hogy mekkora jófej pl. a skót; milyen világbajnok ötlet, hogy kibékül a lovag és a sárkány; milyen életszerű a kis szakács izzadságcseppes kapkodása és nyalakodása; mennyire megható a mérgesen morgó tigris valódi, gyengéd és gondoskodó énje; stb.

Maszkabál könyv

A két kötetes Maszkabál-könyv is végtelenül igényes és kedves. A könyvhöz tartozik egy belső borítóra applikált lemez is, amin az animációk találhatók. Bónusz, hogy ide angolul és németül is felkerült néhány dal. A dvd anyagát kettébontották a könyveknél, 11-11 dal került a kötetekbe. Főnyeremény a két kötet, különösen az tetszik, hogy nem egy az egyben adják vissza, amit a filmeken már láthattunk. A karakterek és képi világ emlékeztet rá, de nem azonos az animációkban megismert képi világgal, így minden kicsit másképp néz ki, kicsit új és izgalmas, mégis egyértelmű, hogy ugyanarról van szó. Szerintem briliáns ötlet. Mint ahogy a Maszkabál-projekt minden pontja.

A Maszkabál teljesen begyűrűzött a mindennapjainkba, és néha szeretem azt képzelni, hogy csak mi ismerjük és csak az én gyerekemnek jelent ilyen sokat. Kicsit olyan, mintha kincsre leltünk volna és félünk, ha más is vesz belőle, előbb-utóbb elfogy. Mint egy érintetlen sziget, amit magunknak fedeztünk fel és ha túl sokan jönnek oda, elveszíti a varázsát.

 

Marianne Dubuc: Állatkarnevál


A Csimota Kiadó vállaltan nehéz szerepet visz a gyerekkönyvkiadás piacán: nagyon tudatosan olyan könyveket készítenek, amelyek feszegetik a konvencióknak minden határát. Formailag, tartalmilag, vizuálisan egyaránt letörnek minden korlátot.

 

 

Én mégis gyakran érzem magam kevésnek vagy sekélyesnek, mikor ilyen kiadványokat nézegetek, felerősödik a kisebbségi érzésem, sok esetben az az érzésem, hogy egyedül vagyok a világon a sötétségemben, aki nem érti vagy nem értékeli, amit lát. Ezért lélegeztem hatalmasat, amikor nyár végén megláttam az Állatkarnevál egy előre kinyomott példányát, és azóta tűkön ültem, hogy megjelenjen és megszerezzem. Szerelem első látásra.

Ezúttal (végre) egy abszolút populáris könyvet nyomott ki a Csimota, éppen ezért tudom végre lelkiismeret-furdalás nélkül szeretni. Már küzdeni sem próbálok a felszínességem elismerése ellen.

Az ötlet egyszerű, de nagyszerű: az állatvilágban maszkabált rendeznek, ahova minden állat hivatalos, “jelmez viselete kötelező”!. Ezek után azt láthatjuk, hogy melyik állat minek öltözik be. Isteni, mert a jobboldali képen van jelmez nélkül az állat, és lapozás után derül ki meglepetésszerűen, hogy az éppen milyen frappáns jelmezt fog magára ölteni, majd aminek öltözött, az az állat a soron következő. Az oroszlán elefántnak, az elefánt papagájnak, a papagáj teknősnek, és így tovább. Néhol egy-egy kitekintés van ebből a monotonitásból, apró poénok és kiszólások, amiktől csak még humorosabb az egész. Zseniálisak a társítások (farkas báránynak, zsiráf százlábúnak, róka tyúknak), üdítő, hogy ilyen vastag és hosszú a könyv, amilyen (igaz, ehhez mérten drága is), Az ötletek, az állatok és a rajzok imádnivalóak, az ötlet zseniális, a kivitelezés igényes. Igaz, szerintem nem “kolibrinak”, hanem “kolibrinek”, de örömmel szemet hunyok felette, mert rég nem szerettem ennyire őszintén gyerekkönyvet.

Marianne Dubuc: Állatkarnevál (2011) Csimota Gyerekkönyvkiadó
Vicces belenéző.

Az ajánlók a Kultúrfalat honlapon jelentek meg, ahol hét területen kínálunk igényes “kultúrfalatokat” az arra járó éhezőknek.