Gyakorló szülőként – Pattuska lassan két éves, míg Peti négy múlt – kénytelen voltam elmerülni a fejlesztő játékok világában, mivel az óvónénink, Kati néni egyik nap azzal lepett meg, hogy Petinek problémái vannak az időrendiség kezelésével. Javasolta, hogy otthon is szánjunk időt Peti fejlesztésére, hogy mihamarabb helyére kerüljenek nála is a fogalmak. Bár örültem, hogy az oviban ennyire figyelemmel követik gyermekem fejlődését, picit meg is ijedtem a dologtól. Kati néni igyekezett megnyugtatni, hogy nincs katasztrófa, a lemaradás megfelelő eszközökkel könnyen orvosolható. Arról is beszélt, hogy minden gyermeknél van olyan részterület, amiben ügyesebb, és van, amiben kevésbé. Megfelelő figyelmet kell helyezni mindkét oldalra, mert egy időben felismert probléma fejlesztésével későbbi komolyabb gondokat előzhetünk meg.

Én is, mint minden szülő, szeretném, hogy gyermekeim egészséges ütemben fejlődjenek, így kutattam egy kicsit az interneten. Számos cikket elolvastam a fejlesztő játékokról. Neves játékszakértők és pedagógusosok állították, hogy a hazai játék piac utolérte a Nyugat-Európában kapható széles választékot. „Ez mind szép és jó” – gondoltam, de én mint laikus, miből is tudnám eldönteni, hogy mitől jó egy fejlesztő játék az én gyermekemnek. Főleg manapság, amikor mindenre rámondják azt, amit hallani szeretnénk.

Így újra, visszatértem Kati nénihez. „A legfontosabb az, hogy Peti korának és fejlettségének megfelelő játékot válasszon!” – mondta, majd hosszas elemzésbe kezdett. Végül ő ajánlotta számunkra a Nathan fejlesztő játékokat, amit rengeteg intézményben használnak. Kiváló a minősége, megfizethető, s egy-egy termék számos funkcióval rendelkezik.

Újra a gép elé ültem, és kiderült, hogy a Nathan egy 120 éves francia cég, mely egyik úttörője a fejlesztő eszközök gyártásának. A magyar forgalmazó honlapján (www.fairplaytrade.hu) több ezer játék található, többek között a Nathan termékek. Nem szeretek a neten keresztül vásárolni, így inkább elmentem a Visegrádi utcai üzletükbe. A megfelelő játékok kiválasztásánál (Mackós hanglottó és Hogy is történt?) sok segítséget kaptam az eladóktól is. Ennek már három hónapja. Kati néni szerint Petinek már nincs baja az időrendiséggel, és aminek külön örülök, hogy Pattuska is imád velük játszani.