Sokszínűség, másság, tolerancia, diszkrimináció, integráció, elfogadás. Csak néhány a megosztó fogalmak közül. A világ sokszínűsége vitathatatlan, ám jelentése, hogy ki hogyan értelmezi, egyénről egyénre változik. Ahogy az is, ki hogyan viszonyul hozzá. Lehet vitatni, kirekeszteni vagy épp tagadón elfordítani a fejünket, de lehet örülni annak, hogy mindenki más és más, lehet tanulni egymástól.

A téma örök. Újra és újra megihleti a művészeket és az érintetteket. A teljesség igénye nélkül álljon itt most néhány olyan művészeti alkotás, melyeket valamilyen szempontból kiemelkedőnek tartunk, és a téma iránt érdeklődők számára jó szívvel tudunk ajánlani.

Filmek:

 • És a nyolcadik napon (magyar tévéfilm, 52 perc, 2009)
  „Isten hat nap alatt teremtette a világot. A hetediken megpihent, körülnézett, majd a nyolcadikon megteremtette a downosokat, hogy több szeretet jusson a földre.” Történet egy Down-szindrómás gyermekét egyedül nevelő anyáról, a szeretet erejéről és az elfogadásról.
 • Forrest Gump (amerikai filmszatíra, 141 perc, 1994)
  „A georgiai Savannah városka árnyas buszmegállójában különös mesemondó üldögél. Forrest Gump mindent látott és mindent átélt, de nem mindent értett. Nem éppen a legfényesebb elme.”
 • Életrevalók (francia vígjáték, 112 perc, 2011)
  Film a romlatlan őszinteségről és a kristálytiszta tekintetről, amely előtt mindenki egyenlő, és mellyel csak gyermekek képesek a világra tekinteni. Vagy talán még más is? Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata és a külvárosi gettóból jött Driss találkozása felejthetetlen.

   

(Forrás: port.hu)

 

Könyvek:

 • Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában
  „A tizenöt éves Christopher autista: nagyon sokat tud a matematikáról és a fizikáról, de nagyon keveset az emberi érzelmekről. Nem szereti, ha hozzáérnek, és nem hajlandó megérinteni semmit, ami sárga vagy barna. Mark Haddon könyve izgalmas és megható olvasmány lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.”
 • Jodi Picoult: Házirend
  „Jacob Hunt nem átlagos tinédzser: Asperger-szindrómája van. Képtelen értelmezni a szociális jelzéseket, sehogy sem találja a helyét kortársai között, és még attól is retteg, ha egy másik ember szemébe kell néznie. Jodi Picoult kíméletlenül őszinte regényéből megtudjuk, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük azoknak a családoknak, akik autista gyermekeket nevelnek.”
 • John Elder Robison: Nézz a szemembe
  „John Robison egészen kiskora óta vágyott arra, hogy az emberek szóba álljanak vele és minél többen vegyék körül. Különc szokásainak köszönhetően azonban – kerülte a szemkontaktust, előszeretettel mondott illetlen vagy nem oda való dolgokat, darabjaira szedte a rádiókat és másfél méteres lyukakat ásott a földbe, amelyekben az öccsét, Augusten Burroughs-t egrecíroztatta – kamaszkorára már mindenki antiszociális csodabogárnak könyvelte el. Negyvenéves volt, amikor az autizmus egyfajta megnyilvánulását, az Asperger-szindrómát diagnosztizálták nála. Ez a felismerés gyökeresen megváltoztatta a magáról és a világról addig alkotott képét.”
 • Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
  Klasszikus mű. „Egy tehetséges író-pszichológus vallomása az ember élni akarásáról, erkölcsi tartásáról, törhetetlen optimizmusáról.”
 • Vámos Miklós: Anya csak egy van
  Lehengerlő, mélységesen felkavaró, mégis különösen szórakoztató történet egy mániás depressziós anyáról, akivel az élet a lehető legnehezebb. Örökké azonban nem várathat magára az elfogadás: a fiának meg kell békélnie életükkel és be kell ismernie, hogy van mit tanulnia „félbolond” édesanyjától. Keserédes, kihagyhatatlan regény.

   

(Forrás: moly.hu)

 

Gyerekkönyvek:

 • Szívünkből születtél és Nekem két születésnapom van
  Megindító mesekönyvek, melyek segítségével könnyebben indul meg a beszélgetés, hozzáférhetővé válik az örökbefogadás nehéz témája.
 • Agnès LacorGwen Le Gac: Lili
  Mesekönyv, melyben egy Down-szindrómás kislány kisöccse vall arról, hogy mennyire különleges ember is az ő testvére.
 • Bánki László-Csató Gyula-Varga Lívia Éva: Ne parázz!
  A könyv úgy hozza testközelbe az értelmi sérültek, vakok, mozgássérültek világát, hogy a bőrükbe bújva teljes természetességgel nyugodhatunk meg: nincs miért feszengenünk. Egyenlők vagyunk.

 

Színház:

„A Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A fogyatékosságot háttérbe szorító és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmóddal megteremti, hogy sérült emberek a tehetségükből éljenek meg. Működésének alapja, hogy előadásai társadalmilag ne kirekesztve készüljenek és kerüljenek bemutatásra. Az előadásokat ne „ahhoz képest” ítéljék meg, hanem önmagukért.”
Baltazár Színház

 

Nagyon szívesen várjuk az Önök kedvenc alkotásait is. Kérjük osszák meg velünk azokat a film-vagy könyvcímeket, amelyek a sokszínűség-tolerancia témakörében születtek és úgy gondolják, mások is gazdagodnának általuk.