Mit takar a „GE! Program” elnevezés?
A név az alapítványunk, a Gondolkodj Egészségesen! Alapítvány nevéből jön.

Mikor és hogyan jött ennek az alapítványnak ötlete ötlete?
Az alapítványt 2007-ben, szüleim segítségével hoztuk létre. Az egész program indíttatása egyébként gyermekkoromban keresendő, azaz személyes motivációkon alapul. Kövér kisgyermek voltam óvodás, illetve kisiskolás éveimben, s ezen egy holisztikus szemléletű orvos, illetve a családi összefogás által sikerült változtatnom. Már tizenévesen megfogadtam, hogy ha tehetek valamit annak érdekében, hogy a mai kisgyermekek ne úgy érezzék magukat a bőrükben, mint én akkoriban, azt meg fogom tenni. Ennek nyomán alakítottuk ki programunk 8 témáját is, amelyek nemcsak a testi, hanem a lelki egészségre is fókuszálnak. Azt valljuk, hogy csak a testileg-lelkileg egészséges gyermekből lesz, lehet egészséges felnőtt.

Kikkel dolgozol a programon? Kik alkotják a csapatot?
Rengeteg külső szakértővel dolgozunk együtt, a „kemény magot” egy négy fős csapat alkotja.
Pataki Kata kolléganőm az óvodákkal tartja a kapcsolatot, illetve az óvodapedagógusoknak és óvodásoknak szóló rendezvényeinket tartja kézben, Seress Virág kolléganőnk jelenleg a honlapunk működéséért és fejlesztéséért felel, illetve Mag Anikó kolléganőm viszi az operatív, napi ügyeket. Én elsősorban a támogatókkal, illetve külsős szakemberekkel tartom a kapcsolatot.

Miért különösen fontos szerinted, hogy éppen ezt, az óvodás korosztályt nyerjétek meg az egészséges élet számára?
A program indulása előtt alaposan körbejártam és feltérképeztem az egészséggel kapcsolatos területeket és szinte minden terület szakértőivel konzultáltam. Mindegyiküktől azt az információt kaptam, hogy az óvodás kor az, ahol az életünket végigkísérő, alapvető szokások kialakulnak – amit tehát megtanul a gyermek 6-7 éves koráig, később az lesz számára a természetes, az „alap”.
Ha otthon sok zöldséget és gyümölcsöt eszik anya és apa is, ha szelektíven gyűjtik a szemetet otthon a családban, akkor ennek a gyermeknek felnőttként sem lesz kérdés, hogy hogyan étkezzen, vagy hogyan viszonyuljon a környezetvédelemhez.

Volt-e valami negatív tapasztalatod a program létrehozásával kapcsolatosan? Milyen nehezítő tényezőkkel kellett szembe néznetek?
Szerencsére a kezdetek óta rengeteg pozitív visszajelzést kapunk szülőktől, óvodapedagógusoktól egyaránt – az építő jellegű kritikákért pedig szintén nagyon hálásak vagyunk, hiszen segítségükkel tud fejlődni a GE! Program, illetve az, amit kínálunk, teszünk. Mindenfajta visszajelzés nagyon fontos számunkra, hiszen ezek erősítenek meg minket abban, hogy jó úton járunk, illetve hogy merre vezet tovább az utunk.

Milyen rendezvényeitek vannak?
Havi rendezvényeink vannak év közben – azaz a tanév folyamán, szeptembertől júniusig.
Havonta tartunk óvónői teadélutánokat Budapesten, ahol a jó gyakorlatokat igyekszünk megosztani az óvónőkkel, illetve ők egymással; havonta találkozunk körülbelül 250-300 ovissal és óvónőikkel a Millenáris Zöld Túra Zokni bérlet keretében és dolgozzuk fel témáinkat különböző játékok (drámajátékok, mese) segítségével, illetve havonta adunk egészéges recepteket és tippeket a szülőknek Élménykonyhánkban.
Ezen kívül rengeteg egyéb tervünk van még – ezek többsége azonban támogató függő. Így például országos óvónőtalálkozókat, szakmai napokat is szervezünk, vagy 2007-ben egy hatalmas Családi Napot szerveztünk a Margitszigeten, a testi-lelki egészség jegyében. Nagyon nagy hálával tartozunk egyébként minden támogatónknak, akik nélkül az egész „gyerekkori álmom”, azaz a GE! Program nem élhetne, nem fejlődhetne immár hatodik éve.
Támogatóink többsége a kezdetek óta mellettünk áll, hiszen akinek gondolkodásához közel áll Programunk szellemisége, az elköteleződik hosszútávon azok mellett az értékek mellett, melyeket mi vallunk.

Az óvodák között ún. Egészség Zsákokat szoktatok kiosztani. Ezekbe milyen jellegű dolgok kerülnek? Amelyik óvoda kimarad, hogyan kerülhet fel a listára? Mikorra várható a következő zsák?
2006 óta minden év őszén 55.000 család kap tőlünk országszerte EgészségZsákot, amelyben a testi-lelki egészségggel, azaz 8 témánkkal kapcsolatos termékminták kerülnek. Ebben szerepel például fogkefe és fogkrém, 100%-os gyümölcslé, ásványvíz, környezetvédelemmel foglalkozó kifestő és foglalkoztató, egészséges receptek, illetve saját Kiadványunk is, melyet évente megújítunk, frissítünk kicsit.
Idén is november végén, azaz november 25-én, immáron a 3. Országos Gondolkodj Egészségesen! Napon kerül az 55.000 Zsák kiosztásra a Programhoz csatlakozott 1.650 óvodában.
Jelen pillanatban sajnos nem áll módunkban több óvodát csatlakoztatni a Programhoz – mivel a kiosztható Zsákok száma a támogatásoktól függ, s az idei év még mindig a válság jegyében telik a legtöbb cég életében, így mennyiségi bővítésre idén biztosan nem látunk lehetőséget. Minőségben igyekszünk évről-évre megújulni, illetve megújítani a Zsákot, s ebben fejlődni.

Kifejezetten felkaroltátok az óvónők továbbképzésének ügyét. Ez az ötlet milyen meggondolásból született?
Rengeteg lelkes, a szakmáját hivatásnak tekintő óvónővel találkozunk munkánk során nap, mint nap, azonban nem csoda, ha időről-időre azért mindannyiuknak szüksége van új inspirációkra, impulzusokra. Ebben szeretnénk mi szerepet játszani: olyan jó gyakorlatokat megosztani, olyan – esetleg újító – módszereket megosztani az óvodapedagógusokkal, melyek révén új lendületet, új ötleteket kapnak napi munkájukhoz, azaz az óvodáskorú gyermekek neveléséhez.
Hiszen végsősoron ezekből a gyermekekből lesznek a jövő felnőttjei – egyáltalán nem mindegy, hogy milyen figyelemben, milyen minőségű fejlesztésben van részük a korai években, s így testileg-lelkileg egészséges felnőtt válik-e majd belőlük.

Van egy meglehetősen nagy oldalszámú magazinotok is, ez milyen gyakorisággal jelenik meg?
A Zsákban megjelenő Kiadványunkra gondolsz? Ez minden évben az EgészségZsákunkba kerül bele – tartalmát minden évben kicsit frissítjük, aktualizáljuk. A Kiadvány 80-100 oldal terjedelmű, s testi-lelki egészség témában próbáljuk meg benne mindazt átadni a kisgyermekes szülőknek, családoknak, amit mi, illetve szakértőink ebben a témában fontosnak tartunk.

Hogyan tudtok eligazodni a sokféle irányzat között, honnan tudjátok, hogy mi az igazság, és mit kell beletenni az újságba? (pl. jó-e a csapvíz a gyerekek számára, jó-e a fluor számukra, oltassuk-e őket, vagy ne, stb.)
A Program mindig is igyekezett valamiféle arany középutat képviselni a testi-lelki egészség valamennyi aspektusában – ez jelenik meg honlapunkon található cikkeinkben, vagy Kiadványunkban is. Elsősorban informálunk – s a döntést úgyis a szülő, illetve a család fogja meghozni. Elsősorban a tudatosabb választásokban szeretnénk segítséget, támaszt, fogódzót nyújtani – nem pedig „megmondani a tutit”.

Az otthonodban, a családodban mit teszel az egészségetekért? Egészen hétköznapi dolgokra gondolok.
Igyekszem egészségesen étkezni, s újabban a heti testmozgást is beiktattam az életembe. Ezek mellett pedig természetesen a lelkem „ápolásáról” sem feledkezem meg a mindennapokban – ezek mind együtt tehetnek engem, illetve bárkit egészségessé.

Mi lesz a GE legközelebbi megmozdulása?
Ősztől ismét elindulnak havi programjaink, így várjuk majd az ovisokat a Millenáris Zöld TúraZokni bérletén, újraindulnak óvónői teadélutánjaink, illetve Élménykonyhánk is. Hamarosan megújuló honlapunkon, a www.gondolkodjegeszsegesen.hu címen jobban lehet majd követni az éppen aktuális, következő programjainkat is.
Természetesen a legnagyobb jelentőségű eseményünk a november 25-i Országos Gondolkodj Egészségesen! Nap lesz majd országszerte 1.650 oviban – ennek előkészítése természetesen már jelenleg is javában folyik.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
Rengeteg tervünk van az óvódapedagógusok, illetve a szülők inspirálására, tudatosabbá tételére – ezek nagyrésze támogatófüggő, hiszen ezek ingyenes rendezvények szoktak lenni.
Ám tervezünk ezek mellett például akkreditált képzéseket (drámapedagógiai, kommunikációs), rendezvényeket, illetve mindenképpen tovább szeretnénk vinni a tavaly elkezdett mese-vonalat is.
Az ősszel tovább folytatódik idén tavasszal indított Mesélj! Játssz! Alkoss! blogunk – a mese után a zenével, illetve annak terápiás hatásaival igyekszünk fogódzókat, segítséget nyújtani elsősorban az óvodapedagósusok, de kisrészben a szülők számára is…

Az interjú a babamappa.hu oldalon jelent meg 2011.08.19.-én.