Nem csak az óvoda, a színházi évad indult el, izgalmas bemutatók sora várja a kultúrára éhes családokat vagy óvodai csoportokat.
Fogadják szeretettel a Gyermekszínházi Portál országos válogatását.

A Bóbita Bábszínház szeptember 15.-én mutatja be kétnyelvű előadását, a Süssünk, süssünk valamit / Backe,backe, Küchelchen! című játékot. Igazi családi színház, a sváb hagyományokat, meséket, recepteket eleveníti fel gyereknek, szülőknek, nagyszülőknek. Olyan előadást ígér, amit tovább kell mesélni, ami után a nagymama a saját szokásait, receptjeit is elmondja. Írta és rendezte: Papp Melinda. Minden korosztálynak ajánlják.

A kaposvári Csiky Gergely Színházban Szabó Magda Tündér Lalájának Egressy Zoltán által színpadra írt változatát mutatják be szeptember 18.-án, Kelemen József rendezésében. Szabó Magda hőseivel minden kisgyereknek meg kell ismerkednie. Mindegy, hogy előadás előtt vagy után, de javaslom, hogy olvassák el az eredeti könyvet. E – olvasóra is letölthető. 5 éven felülieknek.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház Dés László – Geszti Péter – Békés Pál musicaljét, az évek óta múlhatatlan sikerű A dzsungel könyvét mutatja be szeptember 22.-én. A slágerekkel zsúfolt, kiváló adaptációt Szurdi Miklós rendezi. A mű – mint tudjuk – Rudyard Kipling regénye alapján készült. Azt javaslom, a gyerekek a Kipling hőseivel való ismerkedést kezdjék az olvasással, aztán úgyis annyiféle filmváltozat, képregény, színház formában találkoznak majd velük – ez nagyon jó – de az igazi élmény legyen a mese maga.

A Budapest Bábszínházban Lúdas Matyi várja a kisgyerekeket, 5 éves kortól. Lúdas Matyi is az a hős, akit filmen, rajzfilmen, számtalan színpadi, bábszínházi változatban láthatunk. Az eredeti művet, Fazekas Mihály verses meséjét a régies nyelve az irodalom órákra száműzi, de a mese a kultúránk részévé vált.
A Budapest Bábszínház számára Tasnádi István egy új változatot készített, Fige Attila rendezi, aki most végzett az Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de már ismerjük kísérletező kedvét, /pl. a tavaszi kaposvári Gyermekszínházi Biennálén bemutatott Hüvelyk Matyi előadása alapján /Kabóca Bábszínház Veszprém/
Hogy Lúdas mennyire megunhatatlan, és milyen sokféleképpen alakítható, mutatja egy gyűjtemény 2011 Ludas Matyi előadásairól.

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház a legkisebbeknek készítette el Ti-Ti Tá című ritmusjátékát, ahol Ti-ti és Tá, valamint Melodika játszik, bolondozik H. Nagy Katalin és Rumi László rendezésében.

A Nemzeti Színházban a Csongor és Tünde, október 6. -án kerül bemutatásra a Gobbi Hilda Színpadon. Kamaszoknak és felnőtteknek szóló bábos játék. Romantikus fantasy. Izgatottan várjuk, mit hoz ki Vörösmarty csillogó, 19. századi szerelmi történetéből Tengely Gábor rendező és Gimesi Dóra dramaturg a 21. században.

A Katona József Színházban Ascher Tamás rendezi Parti Nagy Lajos Pinokkió c. átiratát. A bemutató: október 13.
6 éven felülieknek ajánlják, meg persze mindenkinek, aki izgalmas színházra kíváncsi. Sokat sejtet, hogy gyakran játsszák esti előadásban, ami azt jelenti – nem meglepő – hogy a felnőtteknek is van mondanivalójuk a klasszikus mese mai változatával. Olvasnivaló itt is akad, Carlo Collodi meséje, ami a feldolgozás alapjául szolgál, innen letölthető.

Évadnyitó fesztiválok a hétvégén:

  • Szeptember 8-án újra Szobori búcsú Ópusztaszeren. Itt kerül sor a SZER ÜZENETE DÍJ- átadására. A díj idei jelöltjei: Nemeskürty István és LEVENTE PÉTER.

Jegyvásárlásról, illetve további előadásokról, társulatokról, színházakról bővebben a Gyermekszínházi Portálon tájékozódhat.