Bácskai Márti a Gondolkodj Egészségesen program! vérbeli anyukája, 1700 óvoda „virtuális” pótmamája. Az újévet a Napsugár Életház 7 napos léböjtjével köszöntötte. Jótanácsait és tapasztalatait elmeséli…

Honnan született a gondolat, hogy böjtölj, s ezt mit jelent, jelképezett számodra?
Évek óta tervezgettem, hogy elvonulok böjtölni. Tavaly év vége közeledtével ellenállhatatlan vágyat éreztem arra, hogy elinduljak és megtisztítsam testemet és lelkemet. A böjtről családon belül igen sokat hallottam korábban egyébként. A most 92 éves nagyapám fiatalabb korában a böjt segítségével gyógyította meg magát. TBC-s volt, kilukadt a tüdeje, meg akarták műteni. Nagyapám az egyik barátjától hallott a böjt gyógyító hatásáról, s akaratát mozgósítva neki is látott – és csodák csodájára a tüdején lévő lyukon a böjt végére egy pókháló-szerű képződmény keletkezett. Azaz a nagyapám meggyógyult. Ez a történet akkora hatással volt rám gyermekkoromban, hogy biztos voltam abban, hogy az idő eljöttével én is kipróbálom majd a böjtöt.

Böjt…. sokaknak az evés nélkülözését, fejfájásokat és valamilyen hókuszpókuszt jelent… Mit adott neked ez a 7 nap, hogyan képzelhetjük el a „menetrendet”?
Nagy utazás volt számomra a 7 nap. Eszembe sem jutnak olyan gondolatok, hogy evés-nélkülözés, fejfájás, pláne az nem, hogy hókuszpókusz… Nagyon jó csapat alakult ki a böjt alatt – barátokra találtam ott, akikkel azóta is tartjuk a kapcsolatot, s akikkel együtt, nagyon lelkesen, szinte mélypont nélkül jártuk végig az utat ott, akkor. Fantasztikus, hozzáértő szakember csapat várt bennünket a Napsugár Életházban. Már a megérkezésemet követően tudtam, hogy jó helyen vagyok – bár bevallom őszintén, hogy nagyon ijesztő volt akkor abba belegondolni, hogy 7 napig nem kapunk enni…… De akkor már nem volt visszaút :-): amit elhatározok, azt véghez is szoktam vinni.

Minden nap reggelivel, azaz gyógyteákkal indítottuk a napot, majd jógáztunk. Utána jött az isteni finom búzafűlé, amely segíti a szervezetet a méregtelenítésben. Az ebédet nagyon vártam mindig 🙂 – zöldségleves levét kaptuk délben, majd kötelező ebéd utáni csendespihenő jött meleg májpakolással. Kora délutánonként minden nap túráztunk a Pilisben – rövidebb-hosszabb távokat megtéve, közben pedig nagy „lélekemelő” beszélgetések folytak mindig a friss levegőn. A hét nap folyamán volt emellett meditáció, asztrológiai előadás, tarot kártya húzás, masszázsok, festés, a szaunában pedig minden este rásegítettünk a méregtelenítésre, miközben naponta annyi liter vizet ittunk, amennyi csak belénk fért.

Ahogyan Nálad is nagypapáról unokára szállt a „tradíció”, mit gondolsz, miért fontos, mint családanya/családapa részt vennünk egy hasonló programon?
Nagyon jót tett nekem, hogy egy kicsit elvonultam a világ zaja elől. Együtt lehettem magammal, a gondolataimmal, érzéseimmel. A szakemberek odaadó figyelmének segítségével sikerült megoldásokat, válaszokat találni kérdéseimre. Testileg is nagy tisztuláson mentem keresztül – nem volt cél, de közel 4 kilót fogytam az egy hét alatt. Azóta is tart a hatás: könnyebbnek érzem magam és a szervezetem nagy érzékenységgel jelez, hogy milyen táplálékra van szüksége.

Mindenkinek szívből ajánlom a Napsugár Életház programját – például ha válaszokat keresünk életünk fontos kérdéseire, vagy ha meg szeretnénk tisztítani testünket, esetleg ha csak úgy érezzük, hogy a zajos hétköznapokból szeretnénk pár napra elvonulni töltődni, pihenni a béke szigetére, hogy utána újult erőkkel térhessünk vissza szeretteink közé.

Olvasóitok gyakorló kismamák, feleségek, családi „tűzhelyek őrzői”, óvónők. Tanultál, kaptál valamit, amit kifejezetten ennek a csoportnak ajánlanál szívesen?
Talán a legfontosabb tanulság az volt ebből a 7 napból számomra, hogy nagyon fontos, hogy legyen saját magunkra is időnk a hétköznapi rohanásban. Tudjunk néha csak magunkra figyelni, magunkkal foglalkozni, élményekből töltekezni – hiszen csak az tud adni másoknak élményt, szeretetet, törődést, akinek magának is sok van belőle. Töltsük tehát fel időről-időre a saját „raktárainkat” – ez kismamaként, anyukaként, óvónőként egyaránt nagyon fontos úgy gondolom, hiszen gyermekeinkért, illetve a ránk bízott gyermekekért mi vagyunk felelősek.

 

Gondoljuk nap mint nap „egészségesen gondolkodsz”, mégis sajátítottál el új praktikákat, amiket a mindennapokban használni tudsz?
Sokkal jobban figyelek arra, hogy mennyi vizet, folyadékot iszom. Jobban figyelek a testem jelzéseire és való igaz, saját tapasztalatom is az, hogy a test meghálálja a törődést. Alig vártam, nagyon szerettem például a böjt alatt a frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket, amiket délutánonként kaptunk – s mióta a Napsiban jártam, rendszeresen iszom céklalevet esténként (rendkívül jó méregtelenítő!). Néha sárgarépalével kombinálom – nagyon jó májtisztító és vérképző, finom nedűt kapunk így. Amit pedig ezenkívül még biztosan megtanultam az az, hogy amennyit csak tudunk, járjunk-keljünk a természetben, jó levegőn!

Lesz-e folytatás…?
Alig várom, hogy 3 napos böjtre mehessek. 7 napos böjtöt féléven belül nem lehet megismételni. Még a nyár előtt szeretnék visszamenni, már a Svájcban élő, Napsiban megismert barátnőmmel keressük is az időpontot. Várom, hogy a Napsi csapatát viszontláthassam – olyan érzésem van, mintha haza mennék :-). Várom a kényeztetést, a beszélgetéseket és azt is, hogy elvonulhassak ismét egy kicsit a világ zaja elől.

Villámkérdések

Legkritikusabb nap? élmény?

A harmadik napon gondolkodtam el azon, hogy tényleg akarom-e én ezt az egészet :-).

Legkatartikusabb élmény?
Az utolsó napon mélyről jövő zokogás feltörése a Prána masszázs közben. Utána nagyon megkönnyebbültem.

Program, ami legjobban „kinyitott”?
A “Jóga Zsuzsi” által vezett harang meditáció.

Legfinomabb „lé”?
Répa-cékla-alma lé.

Varázs-zöldség, ami a barátod lett?
Az összes zöldséget imádom!! Ha egyet ki kell emelnem, akkor a szárzeller lesz az. Minden formában elkészítve – nyersen, sütve, főzve nagyon szeretem.

Köszönöm a beszélgetést!
Gráf Franciska