Konzerv, gyár, multi. Csupa olyan kifejezés, melyeket hallva egyik előítélet jut az ember eszébe a másik után. Mégis: a Bonduelle talán kivétel. Szerethető, de nem tudom megfogalmazni miért. Szirbek Andrástól, a Bonduelle kelet-közép európai marketing igazgatójától talán megtudjuk.

Valami azt súgja, hogy ha Bonduelle terméket veszek, nem egy lelketlen pléhdoboz kerül a konyhapultomra. Mi a titok?
A válasz egyszerű: a Bonduelle garantáltan magas minőségű, gondosan válogatott és friss alapanyagokat tesz bele minden dobozába. Szép a csomagolása, emlékezetesek és kedvesek a reklámjai, valamint mögötte áll több mint 150 év tradíciója és elkötelezettsége.

Kell számolniuk előítéletekkel? Kicsit megvédené a tartósítást?
Vannak persze előítéletek, mert konzerv kategóriában a magyar fogyasztók főleg a májkrém, a vagdalthús vagy a sólet termékekkel együtt „szocializálódtak” és ezt sokszor kivetítik a zöldségkonzervek megítélésére is. Sokan azt gondolják, hogy a zöldségkonzervek tartósítószert tartalmaznak, pedig a hőkezeléses technológia már 200 éve létezik, és már nagymamáink is tudták ezt otthon végezni. A modern gyárakban is a zöldségek 130-150 fokos hőt kapnak, aztán pedig légmentesen lezárják őket, így évekig megőrzik eredeti állagukat és értékünket. A hőkezelés során egyes vitaminok mértéke ugyan csökken, de a B vitaminok, a rostok és ásványi anyagok nem szenvednek kárt.  A doboz belsejében egy speciális innert réteg van, amitől a zöldség nem is érintkezik a fémmel.

Azt olvastam, hogy a Bonduelle-nél a betakarítás és a feldolgozás között nem telhet el több 4 óránál. Ez a nagymamák konyhakertjein kívül talán kevés helyen van így.
A Bonduelle fagyasztott termékeinél ez eddig is jobban ismert tény volt, pedig ez a konzerveknél is így van. Itt is csak friss alapanyagokat használunk fel, azaz a betakarítás fizikailag is közel esik a feldolgozáshoz. A magyar üzemeink tehát magyar termelők zöldségeit használják fel immár 20 éve. Pár óra telik csak el és máris a dobozban vannak a nagyon szigorú minőségi előírásoknak megfelelő alapanyagok, amelyeket a legmodernebb gépsorok töltenek. Miközben a hagyományos friss zöldség a piacon vagy a hipermarketekben már sok-sok órát eltöltött az utcán, a raktárakban, a polcokon. Ezalatt azonban sok minden érheti őket. A konyhakert természetesen más történet, ott viszont nehéz a megszokott és elvárt minőséget garantálni.

Az egészséges életmód, a reformtáplálkozás és bioélelmiszerek népszerűsége nőttön nő. Hogyan tud ehhez a trendhez kapcsolódni az Önök cége?
A mi termékeink nem bonyolultak. Mi zöldségekkel foglalkozunk, amelyek vitathatatlanul részei az egészséges étkezésnek, akár mint alapanyag, akár mint készétel vagy köret. Függetlenül minden divattól vagy irányzattól, ez a kategória mindig is központi szerepet játszott a helyes táplálkozásban. A napi ötszöri zöldség és gyümölcsfogyasztás bizonyítottan mérsékli a szív- és daganatos betegségek kialakulását.

A társadalmi felelősségvállalást is fontosnak tartják? Mit tesznek etéren?
A Bonduelle – amely a világ legnagyobb zöldségfeldolgozója – elkötelezett a fenntartható fejlődés témájában. Mivel a mezőgazdasághoz kötődünk, fontos számunkra a környezet és a termőföld védelme, az energia- és a vízfelhasználás csökkentése. Nemrégiben építettünk a békéscsabai és nagykőrösi gyáraink mellé egy-egy biológiai szennyvíztisztító üzemet, amelyek olyannyira megtisztítják a szennyvizet, hogy az beengedhető az élővízbe.

Programunk tevékenysége is a testi-lelki egészség köré szerveződik. A Bonduelle kezdetektől fogva mellettünk áll, munkánkat támogatja. Miért fontos ez Önöknek?
Egy nemrég közzétett tanulmány szerint ma Magyarországon minden második ember túlsúlyos és a gyermekek 16%-a is elhízott, ami ellen küzdeni kell. Ebben a helyzetben a Bonduelle sem maradhat csendben, ezért támogatjuk az olyan szervezeteket, tevékenységeket, melyek az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítik, erősítik. Manapság a civil szervezetek és alapítványok kevés támogatásban részesülnek, ezért a nagyobb cégeknek kell ebben segíteni. A Gondolkodj Egészségen! Alapítvány céljai, programjai és elvei nagyon közel állnak a Bonduelle értékrendjéhez, és ez az érzés szerencsére kölcsönös.

Az Ön személyes életében milyen szerepe van az egészséges életmódnak? Hogyan kapcsolódik Programunk hitvallásához?
Az elmúlt 15 évben több élelmiszer márkával is foglalkoztam, így egészséges étkezéssel kapcsolatban eddig sok ismeretet szereztem, viszont ezt sajnos nehéz áttenni a mindennapi gyakorlatba. Én például mindig is szerettem a hagyományos ételeket és nagyokat enni, akár későn este is, ami ugye nem igazán javallott. Mióta gyermekeim vannak és közeledem a negyedik x-hez, egyre fogékonyabb lettem a helyes táplálkozás irányelveire, és az elmúlt években – főleg azóta, hogy a Bonduelle-nél dolgozom – a zöldség sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a családom étrendjében. A gyerekeim imádják a “szuperédes” kukoricát, bébirépát és a borsót, a feleségem pedig mostanában a csiperkegombát használja igen sokféle módon. Számomra – mint aki sajnos nem sportol rendszeresen – már ez is egyfajta megnyugvás.

Köszönöm szépen a beszélgetést!
Seress Virág