A legújabb kutatások szerint igen, hiszen kisebb arányban alakult ki később ekcéma azoknál a gyerekeknél, akik érzékenyek voltak ugyan a kutyaszőrre, de már egyéves koruk előtt találkoztak ezzel az allergénnel. A macskák esetében viszont már egészen más a helyzet.

“Kutyaharapást szőrivel” – tartja a mondás. Úgy tűnik azonban, hogy a kutyaszőr nemcsak kutyaharapásra jó, hanem az allergiára is. Mégpedig éppen a kutyaszőr-allergiára. A University of Cincinatti kutatói szerint a kutyák – sok egyéb más mellett immunterápiára is alkalmasak lehetnek. A Journal of Paediatrics című lapban most nyilvánosságra hozott kutatásukban azt vizsgálták, hogy a gyermekkori ekcéma előfordulása mennyiben függ attól, hogy a család tart-e otthon házi kedvencet. Az elemzés alapját 636 gyerek adatai képezték, melyeket az allergiát befolyásoló környezeti tényezőket vizsgáló kutatásból válogattak ki a szakemberek. Ennek a vizsgálatnak a részvevőit csupa olyan gyerek alkotta, akinél nagy volt az allergiás megbetegedés előfordulásának esélye, hiszen mindkét szülőjük hasonló betegségben szenvedett. Tizenhét különféle allergénre évente végeztek vizsgálatot a gyerekek születésétől négyéves korukig.

Kiderült, hogy az egyéves koruk előtt kutyaszőr-allergia tüneteit mutató gyerekek csoportjában négyéves korra akár negyedére is csökkent az allergiások száma azokhoz képest, akiknek családjában nem volt kutya. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy az allergizáló anyaggal való korai találkozás esetén a szervezet képes “hozzászokni” az egyébként tüneteket okozó külső tényezőhöz – jelen esetben a kutyaszőrben lévő allergénekhez.

A macskák esetében ugyanakkor éppen ellentétes irányú változást figyeltek meg: a macskaszőrre allergiás gyerekek tünetei a macskatartó családokban lényegesen súlyosbodtak négyéves korra, szemben azokkal, akikkel nem élt együtt macska.