Megközelítőleg tizenöt éve nem volt bennem kullancs, ezek után meglepő lehet, ha azt állítom, hogy rettegek tőlük.

Mentségemül a következő dolgokat tudom felhozni:
1. Fogalmam sincs, hogyan kezdenék hozzá az eltávolításukhoz;
2. Nem emlékszem, hogy be vagyok-e oltva az agyvelőgyulladás ellen;
3. Hetekig figyelném utána a helyét és forgolódnék álmatlanul, gondosan feljegyezve mindent tünetem, ami Lyme-kórra vagy agyvelőgyulladásra utal (bármi utalhat rá, hiszen fogalmam sincs, melyek az említett betegségek tünetei ) és hogy Woody Allen-t idézzem: elmélkednék a halálról, a sötétségről és a mélységről.

Tudni vélek egy-két dolgot arról, milyen ruhába öltözzek, mire ügyeljek, hogy elkerüljem a végzetes találkozást, sőt az is kiderült, hogy a kullancsirtószer, amit Botond fiam születésekor vettem – a számára -, nem egy újabb „nézzük hülyéknek a szülőket, ezek úgyis bármit és bármennyiért megvesznek a gyerek érdekében” típusú ál-produktum, hanem egy valóban hasznos védekezőszer a kis paraziták ellen.

Dr. Lakos András, a Kullancsbetegségek Ambulanciája szakértőjének elmondása szerint a GalaktivBio kullancsriasztó aeroszol megjelenése áttörésnek számít a hazai piacon, mert szemben a korábbi magas koncentrációjú készítményekkel, nem tartalmaz toxikus anyagokat, így kisgyermekek védelmére is alkalmas. A készítmény legfontosabb hatóanyaga az eukaliptusz-olaj, emellett egyéb növényi illóolajokat tartalmaz. A gyártó 4-5 órás védelmet garantál és a készítmény igen stabil: 5 éves tárolás során sem mutatható ki hatáscsökkenés. A környezetre veszélytelen, és állatkísérletekben, szájon át adagolva, nagy dózisban sem észleltek semmiféle mérgező hatást. Önkéntesek bőrére juttatva sem okozott kimutatható elváltozást. Állatkísérletekben a szer 100%-os védelmet nyújtott.

Jól hangzik. Ha strandpapucsban adom tölgyerdőben való kirándulásra a fejem, biztos magamra is ilyet fogok fújni.

Dr. Lakos András pedig atekintetben is eloszlatja a fejemben kavargó egymásnak ellentmondó intelmeket, hogy mit kell tenni, ha mégis bekövetkezik a (számomra tragikus) kullanccsal való közvetlen találkozás, avagy:

Hogyan történjen a kullancs eltávolítása?

A patikában kapható, acélból készült kullancscsipesz jól használható. Bár nehéz vele megfogni a kullancsot, de ha ügyesek vagyunk, úgy tudjuk a parazitát eltávolítani, hogy közben nem nyomjuk össze a testét. A Lyme baktérium a kullancs potrohában (gyomrában) található legnagyobb számban, és így minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát.

A számos innovációs díjat nyert magyar találmány, a kullancskanál jelen formájában csak a kifejlett, nagyobb testű kullancsok eltávolítására használható, így az állatgyógyászatban ragyogó eszköz lehet. A humán gyakorlatban viszont a kifejlett kullancsok eltávolítása ritkán okoz gondot, közönséges, hegyesebb csipesszel is meg lehet őket fogni a feji végükhöz közel. A kanállal eddig egyetlen páciensem tudta eltávolítani a kullancsot…

Az előbbiek értelmében ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit és ne tekergessük a kullancsot. Hagyjunk viszont fél percet, miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Tehát lassan, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni.

Ne fertőtlenítsük a csípés helyét. A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapillárisba ereszti vissza a számára hasznosítható tápanyagtól mentes vérsavót, ezzel együtt a kórokozókat is. Ennek megfelelően a baktériumok szétáradnak a szervezetben, a fertőtlenítő szer legfeljebb helyi irritációt okoz (Lyme betegség gyanúját keltve), de nem éri utol a vérpályában, illetve a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó Lyme baktériumot.

Dr. Lakos András elmondja továbbá, hogy a bőrünk alól kiszedett kullancsot nem érdemes bevizsgáltatni, mert a  kullancsok nagy része fertőzött lehet Lyme baktériummal, ellenben 2 %-nál nem nagyobb a valószínűsége, hogy a fertőzés át is megy az emberbe, ott meg is tapad, és betegséget is okoz. Igaz az is, hogy ha negatív a kullancsvizsgálat, még kialakulhat a Lyme-kór.

A szakértő azt mondja, kullancsunkkal NE menjünk orvoshoz, viszont őrizzük meg a parazitát, írjük fel a csípés dátumát és helyét.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni az alábbi esetekben:

  • A várandós édesanyáknak minden esetben, mert a fel nem ismert Lyme-fertőzés kockázatos a magzatra nézve, ezért minden terhes nőt megvizsgálnak;
  • Ha bármilyen, mással nem magyarázható panasz lép fel, ami egy hétnél tovább tart, vagy visszatér. (A Lyme betegség lappangási ideje 1 naptól akár 1 évig is terjedhet.);
  • Amennyiben a csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom mutatkozik;
  • A csípés után lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 5 cm-es pír jelentkezik. Ha nem találtunk kullancsot, érdemes megvárni a 10 cm-es átmérőt (kivétel a gyermekek füle előtt húzódó pírt, mert ez gyakorta szövődik arcidegbénulással).
  • Ha arcidegbénulás lép fel.
  • Ha a fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, liláspiros lesz, de nem fáj, és a duzzanat egy hétnél tovább tart.
  • Ha szívritmus-zavar jelentkezik.
  • Ízületi, izomfájdalom vagy komoly fáradékonyság esetén.

A kullancsok által terjesztett betegségekről, további megelőzéssel, illetve kezeléssel kapcsolatos teendőkről bővebben olvashatnak Dr. Lakos András honlapján.