Az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték, hogy az ENSZ március 22-dikét nyilvánítsa a víz világnapjává, ezzel felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

A víz (H2O)

A hidrogénnek oxigénnel alkotott vegyülete, amely a szerves élet, valamint a mindennapi emberi élet nélkülözhetetlen eleme. Tiszta állapotában színtelen, szagtalan, íztelen folyadék, légköri nyomáson 0 C fok alatt szilárd, 100 C fok felett légnemű. 
Minősége szerint lehet édes és sós, kemény vagy lágy, tiszta vagy szennyezett. A víz a Föld felszínének mintegy kétharmadát borítja, összes tömegének döntő része sós. A víz a növények, állatok és az ember szervezetében is jelentős alkotórész. Az ember testének 70-80 százaléka víz. A csapadék és a folyók munkája, a fagyás-olvadás alapvetően befolyásolják a földfelszín arculatát. A víz az egyik legfontosabb környezeti elem, védelme a környezetvédelem egyik alapfeladata.

Niagara-vízesés

 

Mitológia

Már a mitológiában fontos szerepet kapott az őselemek egyike, a víz. A legtöbb mitológia szerint kezdetben, a káosz idején víz volt mindenhol. A világ vagy az ősóceánból merült fel, vagy a világot teremtő isten/hérosz származott onnan. 
A sumér kozmológia szerint kezdetben a mindenséget betöltötte a víz, ennek mélyén élt az ősanya, akinek a méhében keletkezett a Föld. 
A görög mitológiában a legidősebb titán, Ókeanosz volt annak a határtalan és végtelen mélységű víznek az istene, amely körülöleli az egész földet. 
Szinte minden mitológiai rendszerben (mezopotámiai, azték, zsidó) szó van az istenek büntetéseként az emberekre bocsátott vízözönről. 
A víz a vallásos szertartásokban is fontos szerepet kap, a megtisztulást szimbolizálja. A megkeresztelésben az újjászületés szimbóluma.

Vigyázzunk rá!