Még tart a vakáció, a nyár pedig kiemelten balesetveszélyes időszaknak számít a gyerekek esetében: ilyenkor lényegesen több a közutakon, közterületeken és az otthonokban bekövetkezett baleset. Hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj? A Generali az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét is megkérdezte.

A nyár a gyerekek számára egyet jelent a játékkal, táborokkal és izgalmas kalandokkal. Ezzel azonban sajnos az is együtt jár, hogy ekkor történik velük a legtöbb baleset, amelyekre néha a mindenre felkészült szülők sem tudnak a leghatékonyabban reagálni.

Rendőrségi adatok szerint a gyermekeket érintő közúti közlekedési balesetek harmada a nyári hónapokban történik: a gépjármű utasaként elszenvedett balesetek mellett kiemelten magas a kerékpáros gyermekbalesetek száma is, amelyek legtöbbször a játszótereken, parkokban vagy udvarokon történnek. „Gyakoriság szempontjából a közlekedési baleseteket a kisebbeknél az esések, illetve a félrenyelés követik. Az apróbb sérüléseknek nagyon sokféle okuk lehet, a kisebb gyerekek gyakran esnek, sokszor ütik be a fejüket, a nagyobbak pedig mozgás, sport közben sérülnek elég gyakran” – cizellálja a képet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője.

A legrosszabb, amit tehetünk, hogy nem teszünk semmit

Gyakran előfordul, hogy egy baleset bekövetkezésekor a szülő vagy más jelenlévő felnőtt lefagy, és nem cselekszik a lehető leggyorsabban – pedig pár másodpercen is sok múlhat. „A legnagyobb hiba, ha a laikusok baj esetén semmit nem tesznek félelmükben” – világít rá az OMSZ szakembere. Hozzáteszi: „Fontos lenne, hogy minden szülő tudjon újraéleszteni, légúti idegentestet eltávolítani, tudja, hogy mit kell tenni egy sérülés esetén, fel tudja mérni, hogy nagyjából mennyire súlyos a gyerek állapota, és tudjon a leggyakoribb betegségekről”.

Ha komolyabb baj történt, elsősegélynyújtáskor az egyik legfontosabb, hogy semmiképp se veszítsük el a lélekjelenlétünket, igyekezzünk nyugodtak maradni, és ne válasszuk el a gyermeket a környezetétől (pl. a szülőktől). Tekintsük partnernek, folyamatosan beszéljünk hozzá, mondjuk el, mi fog történni vele. Maradjunk mellette, és a kezét fogva éreztessük segítő szándékunkat.

Készüljünk fel, hogy ne érjen minket váratlanul a baleset!

Győrfi Pál szerint az egyik hiba, amit az elsősegélynyújtás kapcsán el lehet követni, hogy azt gondoljuk, gyermek sérült esetében valami teljesen mást kelle

ne csinálni. „Egy súlyos sérülés esetén ugyanúgy fontos a vérzéscsillapítás, ha kivitelezhető, a nyaki gerinc védelme, a fájdalomcsillapítás. A gyerekek méretei eltérnek a felnőttekétől, a sérüléstípusok is másképp alakulnak, ugyanakkor az elsősegélynyújtás logikája, felépítése ebben az esetben is ugyanaz, mint felnőttkorban.” A legalapvetőbb újraélesztési technikákat már számtalan praktikus kézikönyv, illetve oldal segítségével elsajátíthatuk, de akár tanfolyamokon is felkészülhetünk a balesetekre.

Persze az is fontos, hogy a gyerekeknek minél hamarabb megtanítsuk, hogyan vigyázzanak magukra: bár a kisebbek figyelme még gyakran elkalandozik, ez nem lehetetlen feladat. A Generali éppen ezért hozta létre interaktív Tekergő oldalát, ahol a kicsik izgalmas játékokon keresztül, Nudli nyuszi és a bölcs oroszlán segítségével tanulhatják meg a legfontosabb szabályokat.

 

Forrás: Generali biztosító 2016.08.19 sajtóközlemény