dobogó

Főtámogatónkkal, a Generali a Biztonságért Alapítvánnyal szeretettel gratulálunk minden kedves pályázónak, mindegyik alkotás fantasztikus a maga nemében (https://gondolkodjegeszsegesen.hu/galeria/nggallery/igy-jatszottak-a-biztonsagban-a-vilagban-tarsasjatekkal-orszagszerte-az-ovodak), így nem volt könnyű dolga a zsűrinek sem a díjazottak kiválasztásában.

1. helyezett

Tóalmási Mesevár Óvoda, Maci csoport

„Mi a feladatot úgy oldottuk meg, hogy a csoportot 6 csapatra osztottuk, minden csapat elkészített egy tématáblát. Ezután összeillesztettük és társasjáték formájában lejátszottuk. Minden táblán volt 3 sorompó, amiknél megkapták a gyerekek a GE kérdéseket. Nagyon örömteli délelőtt volt!

A GE napunk tényleg nagyon jól sikerült. Mi az oviban az óvónénikkel mindig szoktunk egy mesét dramatizálni, most az Aranyos-tarajas kiskakast meséltük, amibe sok biztonsággal kapcsolatos dolgot is beleszőttünk. ( bár a mese amúgy is a biztonsághoz köthető). A mesét a nap nyitójaként meséltük mindenkinek, majd kezdődött a játék. Ezen kívül én, mint a nap szervezője fel szoktam kínálni a lehetőséget a csoportoknak, hogy a saját elképzelésük szerint valósítsák meg az általatok megadott tervet. Sok kreatív ötletet adunk egymásnak, és mindenki a saját csoportjához igazítja a feladatot. Most is így volt és minden csoport nagyon kreatívan dolgozott. Volt, aki karikákkal csinálta meg a társast, volt aki állomásokkal játszott, volt aki a napocskás táblát készítette el. A mi csoportunkban, amint már láthattad kicsit másként csináltunk társast, mint ti javasoltátok. Azt gondoltam, hogy így alkothatnak is a szülők, lehetnek kreatívak, és élvezetesebb lesz a játék, ha dobunk a kockával. Már az előző héten megjelent nálunk „Biztos Benő” rendőr bácsi (papírból)az autójával, aki a hét során biztonsággal kapcsolatos ismereteket adott. A társasba is bevontuk, ő kérdezte az egyes táblákon a kérdéseket. A játék végén minden gyerek, az előző hét szabály-betartó tevékenységeit is figyelembe véve, kitüntetést kapott.

Nagyon sok szülő jött el a csoportunkból, egyesek azt mondták, már alig várják, semmiért nem hagynák ki! Ennek nagyon örültem és szerintem idén is nagyon jól érezték magukat. A nap végén ismét összejöttek a csoportok és zárásképpen a helyi igazi rendőrünk jött el, aki játszott a gyerekekkel.
Nagyon örülök, hogy a program részesei lehetünk!”

– Tóthné Benke Katalin, a csoport pedagógusa

2. helyezett

Bernecebaráti Barátcinege Óvoda

„Köszönjük a lehetőséget, hogy ismét részesei lehetett óvodánk ennek a csodálatos programnak a megvalósításában.A gyerekek és a szülők velünk együtt nagyon várták ezt a napot, hiszen tavalyiról kellemes emléket őriznek.

Hetekkel előtte elkezdtük a felkészülést, a társasjátéknál figyelembe vettük a sajátosságainkat és a profilunkra formáltuk. Az „ÉVSZAKFÁRA” tettük a fészket, amiben a Barátcinege anyuka, várja haza a kicsinyéit, akik ahhoz, hogy odaérjenek a göröngyös úton sok akadállyal kell , hogy megküzdjenek.
Mivel vegyes csoportunk van figyelembe vettük az életkori sajátosságokat, ezért szín dobókockát  készítettünk  amit a kicsik is tudtak egyedül használni.
A figyelmeztető kártyák közé a mi óvodánkra vonatkozó szabályokat is megfogalmaztunk:
Pl. Mit csinálsz, ha gombát, vagy idegen tárgyat találsz az udvaron?

– Odamegyek és leszedem, megfogom
Szólok az óvónéninek
– Szólok az anyukámnak

A gyerekek és a szülők egyaránt élvezték a közös játékot, amit egymás után többször eljátszottunk. Ezután megkóstolhatták a Tiszta Forrásból  helyi természetes alapanyagokat feldolgozóból a répa-narancs ívólevet és a répalekvárt. Az érdekes és tanulságos videók után, közös szabályjáték következett, majd lerajzolhatták a nap eseményeiből, ami nekik a legjobban tetszett. A legvégén nagy izgalommal bontogatták a zsákokat!

Köszönjük ezt a szép napot és alig várjuk a következő évet!
A szülőknek is nagyon tetszett a közös játék, azóta szinte minden nap játszunk vele.”

– Brulichné Pásztor Mária, a csoport pedagógusa

3. helyezett

Szeghalmi Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde, Virág csoport