A szóban forgó mesealbum szakemberek és szülők összefogásának eredménye, a cél: hogyan csökkentsük a gyermekek szorongását.

Az alkotók más módokon is a gyermekek segítségére kívánnak majd sietni, de a Mesetandem cédé önmagában is kerek egész. Az elkészült album Dr. Lengyel Boglárka gyerekorvos és Rónai Róbert gyerekjóga oktató közös lemeze. A válogatás ráadásul Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta szakmai segítségével, ajánlásával állt össze.

A mesealbumon szerepelnek magyar és európai népmesék, egy Grimm mese, illetve Mészöly Miklós egy meséje. A meséket párba állították, a szerzők előadásában hallhatjuk őket, a mesepárok átkötésként pedig rövid zenei blokkokat iktattak az összeállításba, melyekre valamiért mi mindig felkapjuk a fejünket, és elkezdünk mozogni, jó volna őket akár tovább is hallgatni.

A meséket is jó hallgatni, ami meglepő, mert bevallom: unni szoktam őket. Akármennyire is nem szeretném, azon szoktam kapni magam, hogy nem figyelek. Pedig nálam inkább népmesén felnőtt gyerek kevés lehet. Ez a cédé most valamiért megtartotta a figyelmem, és a kisfiam is gyakran kéri, hogy hallgassuk. Első pár hallásra azonnal érzékeltünk némi szórást, ami talán természetes is: vannak – számunkra – egyértelműen kiemelkedő mesék, és vannak olyanok, melyekkel még vagy barátkoznunk kell vagy megtanulni egy kis megpihenésre használnunk az idejüket, és addig ismét a játékra, lakásban való tevékenységre visszavinni a fókuszunkat, míg a lemez a következő track-hez ér.

mesetandem_borito_2-1021x1024Lehet, hogy hiba, de talán épp ellenkezőleg: nem merengtem el azon, hogy vajon miért hivatottak épp ezek a mesék oldani a (gyermekek) szorongását, meg sem próbáltam “szakmai szemmel” hallgatni, azt hiszem az illusztris alkotói gárda kellő bizalmat élvez ahhoz, hogy gondolkodás nélkül higgyünk nekik és bízzunk bennük. Legalábbis nekem eszem ágában sincs most azon merengeni, vajon valóban oldják-e a szorongást, valóban gyógyítanak-e ezek a mesék. Nem így Botond fiam, aki minden egyes alkalommal nevetgélve közli, hogy “ezek nem is bátorító mesék, maximum, amelyikben a farkas van”.

A grafika pedig szerintem szívet kitárósan vidám, öröm kézbe venni, öröm (lenne) birtokolni, öröm, hogy emberek akár csak kis társulásai is azon fáradoznak, hogy a gyerekek részére minél több igényes alkotást létrehozzanak, számukra akár csak egy-egy fogódzót is nyújtsanak az egészségesebb felnőtté váláshoz.

Akárcsak a Gondolkodj Egészségesen! Program.

A Mesetandem-Bátorító mesék című CD megrendelhető a mesecd@gyermekgyogyaszat.com vagy a mesetandem@gmail.com címeken.