Házipatika: 2008.12.05.

55 000 gyermek szülei kapnak Mikulás-zsák helyett EgészségZsákot 1600 óvodában

 

 

A Gondolkodj Egészségesen! Alapítvány jóvoltából, melyben az egészségtudatos életmóddal kapcsolatos tanácsokat, tippeket helyeztek el az Alapítvány szakemberei.December 5-én a Királydombi Mackókuckó Óvodában az alapítvány képviselői Pásztory Dóri, paralimpikonnal és Szekeres Adriennel közösen adták át a különleges EgészségZsákot a szülőknek.

Bácskai Márta a Gondolkodj Egészségesen! Alapítvány alapítója szerint az alapvető személyiség jegyek 6 éves korra kialakulnak, ezért ha ebben az időben már rossz példát mutatunk, a folyamat visszafordíthatatlan lesz.
“Én egy kövér óvodás voltam, aki szembesült a kirekesztéssel, s a lelki problémákkal. Úgy gondolom, hogy az egészséges étkezés szokását is az élet korai időszakában kell elsajátítani” – hangsúlyozta a szakember.

Az óvodás gyermekek egészségtudatos nevelésére szakértők bevonásával Bácskai kidolgozott egy komplex, 11 témát (például mozgás, táplálkozás, gyermek-biztonság, sokszínűség) magába foglaló programot, és három éve elkezdte terjeszteni az ország 1600 óvodájában.

 

Jelenleg a magyarok születéskor várható élettartama 5-10 évvel elmarad az európai átlagtól – olvasható az alapítvány sajtóközleményében.
A legfrissebb kutatások szerint azonban egy kis odafigyeléssel és neveléssel már a gyermekkorban elkerülhetnénk a felnőtteket sújtó szívinfarktusok egy részét, mégis úgy tűnik, hogy amikor a gyerekeknek mikulás ajándékot veszünk, akkor olyat választunk, ami tele van csokoládéval.
Egy nemrégiben publikált, 13 éven át tartó finn kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy ha a szülők már csecsemőkortól kezdve egészséges étkezésre tanítják gyerekeiket, a következő generációban a szív- és érbetegségek gyakorisága jelentősen csökkenhetne!

Az Alapítvány tippjei a téli ünnepekre:

– Ha az ünnepek alatt túl sokat is eszünk, mindig figyeljünk arra, hogy kiadós családi sétával, aktív mozgással égessük el a felesleges kalóriákat!
– Karácsonykor a legnagyobb ajándék a szeretetben együtt töltött idő. Használják ki a családok ezeket a pillanatokat és közös főzéssel, családi játékokkal, meseolvasással fűzzék még szorosabbra a család összetartó erejét.

Bácskai Márta a Gondolkodj Egészségesen! Alapítvány alapítójának elhivatottságát siker koronázta: többször kapott meghívást az EU különböző fórumjaira, de a legnagyobb elismerés az Európa Tanács Európa Missziójának elnökétől érkezett. Marise Goldsmith Dansaert maximálisan kiállt a program mellett és javaslatot tett a Program más tagállamokban történő bevezetésére is.

A Házipatika eredeti cikke itt olvasható.