A Zöld TúraZokni-bérlet házigazdája 2011 tavaszán is a Gondolkodj Egészségesen! Program. Célunk továbbra is az, hogy olyan időtöltést kínáljunk, amely tartalmas az idelátogató óvodások számára, ám ugyanakkor inspiráló lehet óvónőiknek is. Fontos számunkra, hogy Programunk témái játékos formában később bevihetők, önállóan feldolgozhatók legyenek az óvodás csoportokban.

Látás, hallás, szaglás, tapintás, ízlelés – ezek alapvető érzékeléseink. Érzékszerveink segítségével ismerjük meg, fedezzük fel a környezetünket. Legtöbbünk számára természetes, hogy ezek tökéletesen működnek.

Tavaszi találkozásaink alkalmával érzékszerveinkkel ismerkedünk – a művészetek eszközeinek segítségével (tánccal, zenével, drámával, kézműveskedéssel, mesével). Alkalmanként egy-egy érzékszerv lesz a fókuszban, illetve minden alkalommal „kóstoló kuckó” – ahol a gyermekek ízlelőbimbóinak kedveskedünk majd. Megismerjük az adott érzékszerv tulajdonságait, fontosságát, valamint megóvásának lehetőségeit – mindezt természetesen mesélve, játszva, drámázva.

A Zöld TúraZokni-bérlet ára: 2000 Ft (4 alkalomra)

Bérleten kívüli jegyár: 700 Ft

A belépés a kísérő pedagógusoknak és három év alatt díjtalan.

Csoportos bejelentkezés, bővebb információk:

Murányiné Liptai Judit: muranyine@millenaris.hu

Tel: +36 1 438 5335, +36 30 322 6229

Molnár Éva: emolnar@millenaris.hu

Tel: +36 1 336 4050

Bővebb információ: www.millenaris.hu

Pataki Kata: pk@gondolkodj.hu


[február 15., kedd]

ZöldTúra Zokni-bérlet: Érzékszervünk, a látás

Helyszín: Fogadó

Időpont: 9.00–12.00

9.00–11.00 Érzékszervünk, a látás

Ez alkalommal a látvány mesebirodalmába utazunk. Narancssárga, zöld, bíbor, türkiz. Festmények, papírsárkány, képek, felhők, szivárvány, mosoly, fény, árnyék, sötétség…

Tudatosan figyeljük a szemünkre hagyatkozva a minket körülölelő világot. Drámafoglalkozásainkon érzékelő játéksoron keresztül ismerjük meg a látható és láthatatlan világot. Meseprogramjainkon a mindent látó királykisasszonyokkal és királyfiakkal barangolunk el egy olyan tájra, ahol mindenki mindig mindent lát. Még akkor is, hogyha csukva van a szeme. Hogy lehet ez? Csak a szemünkkel láthatunk jól? Vagy van más megoldás is? A közös játékok során „meglátjuk”.

Ugrabugra foglalkozásunkon megtanuljuk a tündérek varázsmondókáját, amelytől a láthatatlan is láthatóvá válik, valamint belekóstolunk a spanyol zenébe. Aki ebben segít: Mogyoró Kornél ütőhangszeres. Hozz magaddal papírhengert, kaleidoszkópot készítünk belőle.

11.00–12.00 A VSG Kamarabalett előadása: Jancsi és Juliska – táncmese

Az eredeti Grimm-történet alapján – ezúttal hagyományosan érthető, esztétikus táncmozdulatokkal – táncművészek személyesítik meg a karaktereket!

Az első jelenetekben Jancsi és Juliska játékos és mulatságos erdei útját láthatjuk. Később a – Szabó Csaba képzőművész által tervezett – látványos mézeskalácsházból, a mézeskalácsok alól kerül elő a boszorkány. A gonosz asszonyság ez után persze számtalanszor pórul jár! A boszi fekete cicája – a gyermekek oldalára átállva – Juliskával sokszor rászedi a gonosz boszorkányt, aki a végén persze elnyeri méltó büntetését! Különlegesség, hogy a darabban a kemence is életre kel, hiszen egy táncművész bújik „a tűz lángoló bőrébe”. A darab végét vidám örömtánc zárja, ám addig még sok látványossággal – így egy varázsgömbbel, egy kincsesládával és más meglepetésekkel is – megismerkedhetnek a nézők!

A zenei kíséret klasszikus zene lesz: Mozart, Sztravinszkij, Debussy, Rachmaninov, Csajkovszkij legismertebb műveinek legszebb dallamai csendülnek fel! A Jancsi és Juliska táncmesét elsősorban gyermekeknek, de korhatár nélkül minden érdeklődőnek szeretettel ajánljuk!

[március 8., kedd]

ZöldTúra Zokni-bérlet: Érzékszervünk, a szaglás

Helyszín: Fogadó

Időpont: 9.00–12.00

09.00–11.00 Érzékszervünk, a szaglás

Ez alkalommal az illatok és szagok mesebirodalmába utazunk. Orgonaillat, fahéj, kávé-, narancs- vagy rózsaillat, valamint az első érzékelésünk a világból: az édesanyánk illata.

Szaglásunkra hagyatkozva ismerkedünk meg gyógynövényekkel, fűszerekkel, de jó szimatú kutyákkal is találkozhatunk az állatterápia során. Drámafoglalkozásunkon érzékelő játéksoron keresztül ismerkedünk az illatok tárházával. Ugrabugra programunkon pedig kiszagoljuk a legropogósabb, legfrissebb hínárszigetet az egész mocsárvidéken, valamint belekóstolunk a cigányzenébe. Aki ebben segít: Zsákay Győző. Hozz magaddal textilhulladékot, illatzsákokat készítünk belőle.

11.00–12.00 Az Alma zenekar koncertje

[április 5., kedd]

ZöldTúra Zokni-bérlet: Érzékszervünk, a tapintás

Helyszín: Fogadó

Időpont: 9.00–12.00

9.00–11.00 Érzékszervünk, a tapintás

Ez alkalommal a tapintás és érintés mesebirodalmába utazunk. Meleg, hideg, sima, érdes, puha, selymes, bársonyos, szúrós, kemény, lágy, simogató… Ezúttal az érintés, illetve a tapintás által ismerjük meg környezetünket. Drámafoglalkozásunkon érzékelő játéksoron keresztül találkozunk az érintéssel. Ugrabugra programunkon elrepülünk „hegyorom-vidékre”, ahol  egy ősi manójátékban: a „tappintós”-ban mérhetjük össze erőinket, valamint belekóstolunk az afrikai zenébe. Aki ebben segít: Arthur Claret – djembe-dobos. Hozz magaddal műanyagkupakokat, dominót készítünk belőle.

11.00–12.00 Aranyszamár Bábszínház: Testvérország

Játék? Mese? Álom? Mindegy. Valahol – bennünk, vagy kívülünk, – létezik egy másik világ, Testvérország. Testvérországban pedig minden ugyanúgy megtalálható, mint nálunk, de mégis másképp. Palkó és Szöszke, a két testvér eljut a csodálatos Testvérországba, ahol találkoznak saját „testvéreikkel”. Tőlük tudják meg, hogy minden cselekedetnek, amit a „való világban” elkövetnek itt, Testvérországban is van következménye, és akik ott élnek, mindent megtesznek, hogy a bajokat jóvátegyék, vagy megelőzzék. Ha például a „fenti világban” az emberek veszekszenek, vagy háborúznak, akkor az ő testvéreik Testvérországban megpróbálják még jobban szeretni egymást, „hogy ki ne vesszen a szeretet a világból”.

Annak viszont, ha valaki Testvérországban hazudik, beláthatatlan következményei lehetnek, például nem tud visszajutni a valóságba. Szöszke és Palkó persze elkövetik ezt a nagy hibát, s emiatt veszélyes kalandokba keverednek. Balázs Béla századfordulón született meséjét, a mű szellemiségét és költőiségét megőrizve dolgoztuk fel, bábjáték formájában. Álomszerű, érzékeny hangulatát árnyjáték, illetve szecessziós látványvilág idézi meg. Előadásunkat óvodás kortól ajánljuk mindazoknak, akik néha elvesznek a „mi a jó” és „mi a rossz” örök útvesztőjében.

[május 3., kedd]

ZöldTúra Zokni-bérlet: Érzékszervünk, a hallás


Helyszín: Fogadó

Időpont: 9.00–12.00

9.00–11.00 Érzékszervünk, a hallás

Ez alkalommal a hangok mesebirodalmába utazunk. Madárcsicsergés, hegedűszó, zakatolás, zúgás, csilingelés, kacagás, zokogás, nyávogás, gágogás, zongoraszó…

Tudatosan fülelünk, és játszva vizsgáljuk meg a hangok sokféleségét.

Antal- Lundström Ilona, a zenepedagógia professzora, a“Látható hangok” programmal fejleszti a gyermekek kommunikációs- szociális fejlődését. A kisgyermekek életkoruknak megfelelő, játékos formában gyakorolják a hangok tulajdonságait, a zene átélését, esztétikai megértését. Az intenzív és sokoldalú gyakorlás a hangok tulajdonságainak elemzésével, a ritmus és a hang-jel kapcsolat tudatos kiépítésével hozzájárul az írási-olvasási érettséghez. A komplex esztétikai megoldások a kommunikációs technika más területeit is fejlesztik: a dramatizálás és párbeszédes játékok, helyzet improvizációk, hangutánzó játékok a nyelvi kifejezés finomításában segítenek. A tánccal, mozgással kifejezhető zenei szemelvények aktivizálják a gyermek testének egészét, érzelmi reakciókat és együttműködést serkentenek a csoportban.

Jelbeszéd segítségével beszélgetünk – megismerve a siketek világát. Drámafoglalkozásunkon érzékelő játéksoron keresztül tapasztalhatjuk meg a hallható világot. Valamint belekóstolunk az indiai zenébe, aki ebben segít: Gulyás Ildikó.

Hozz magaddal műanyagpalackot, hangszereket készítünk belőle.

11.00–12.00 Ethnosound világzenei utazás

Kalandozás világok, tájak, hangszerek és zenék között!

Messzi, valamint közeli tájak hangszereit ismerheted, sőt hallgathatod meg – egy izgalmas zenei utazás során. Afrikától Ausztráliáig – a világ minden tájáról – szólalnak meg sosem hallott dallamok, hangszerek, amelyeket egy varázslatos mese során fogunk bebarangolni. Az előadásból nem hiányzik majd sem a közös éneklés, sem pedig a közös zenélés. Az előadást az Ethnosound világzenei hangszerbolt biztosítja.