Az egészséges iskolai ebéd segíti a koncentrációt, a jobb tanulmányi eredmények elérését, és csökkenti a betegségek miatti hiányzást. De mit tesznek az európai országok azért, hogy a megfelelő ételek kerüljenek a gyerekek tányérjára? Egyáltalán mit kell tartalmaznia egy teljes értékű ebédnek?

Európa-szerte kulturális és legfőképp gazdasági különbségek befolyásolják, hogy milyen ételeket ehetnek a gyerekek és a fiatalok az iskolában. Nem elég azonban pusztán a finanszírozást megoldani, figyelni kell arra is, hogy az étrend megfelelő arányban tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyekre a fejlődésben levő szervezetnek szüksége van. A legtöbb európai országban ezért jogszabályok írják elő, hogy mit kell főzni a menzákon.

 

Étkezési előírások Nyugat-Európában

Angliában egyrészt meghatározzák azt, hogy a legfontosabb tápanyagokból mekkora mennyiséget kell biztosítani a gyerekek számára, másrészt pedig korlátozzák a magas só-, cukor-, és zsiradéktartalmú ételekhez való hozzáférést. Ezek alapján a menzákon naponta legalább egy adag zöldséget és gyümölcsöt kapnak az iskolások, viszont bő zsiradékban sült ételeket legfeljebb kétszer szolgálhatnak fel egy héten.

Franciaországban az étkezési ciklusok szabályozásával biztosítják, hogy kellőképp változatos, tápláló és kiegyensúlyozott étrendje legyen a fiataloknak. Egy húsz étkezésből álló ciklus során legalább tíz étkezést főtt zöldségnek kell kísérnie, tíz étkezést hüvelyesnek, keményítős élelmiszernek vagy gabonafélének, nyolc étkezést pedig friss gyümölcsdesszertnek. A főétel lehet hús-, hal-, tojás-, belsőség vagy sajtalapú. A főételen és a köreten kívül minden ebédhez kötelező felszolgálni valamilyen tejterméket is, továbbá vagy előételt, vagy desszertet.

Finnországban, Svédországban és Olaszországban önkiszolgáló menzák működnek, vagyis a diákok maguk állíthatják össze az ebédjüket. Azonban a felkínált fogásoknak itt is minden esetben meg kell felelniük a nemzeti táplálkozási irányelveknek, ráadásul a gyerekek útmutatót is kapnak, hogy milyen ételeket érdemes összeválogatniuk.

 

Mi is kell egy egészséges ebédhez?

A menzák kínálatát fő szabály szerint tehát úgy állítják össze, hogy az étel változatos legyen, értékes tápanyagokat tartalmazzon és lehetőleg minél kevesebb olyan összetevő legyen benne, amely hosszú távon veszélyezteti a gyermekek egészségét. Mindez azonban érvényes kell legyen az otthon elkészített ebédre is, úgyhogy amennyiben mi magunk főzünk csemetéinknek, úgy figyeljünk arra, hogy az alábbi élelmiszerek kerüljenek a tányérjára a főétkezés alkalmával:

1.      legalább egy adag zöldség és gyümölcs (nyersen vagy főzve);

2.      egy adag keményítős élelmiszer (kenyér, zsömle, kifli, tésztafélék, rizs) – lehetőség szerint a teljes kiőrlésű változatokból választva;

3.      egy adag tejtermék;

4.      egy adag fehérjealapú élelmiszer: hús, hal (legalább három hetente egyszer), tojás vagy hüvelyesek;

5.      egészséges desszert vagy nassolnivaló: friss vagy aszalt gyümölcsök; olajos magvak; zöldségfélék sajttal vagy mártogatós szószokkal; sütőben sült, sótlan burgonyaszirom; gyümölcs alapú sütemények.