– Meglátod, meggyógyul, a szervezetnek csak egy kis lelki ösztönzés kell – mosolygott. Igaza volt. Két nap múlva nevetve mutatta a munkája ellenértékeként kapott egy darab tyúktojást.

Az ő generációjába tartozó orvosok még óvatosan bántak az erős gyógyszerekkel, és a pihenés, friss levegő, jó táplálék szentháromságában hittek. Akkoriban a betegséget “ki kellett feküdni”, könnyű táplálékokat javasoltak, erősítő kúrákat. A test öngyógyító képességét serkentették. A kétszáz éves múltra visszatekintő orvostudomány, a homeopátia is ezen az elven alapul.

A homeopátia alaptételét, a “hasonlót a hasonlóval” szabályát a nátha és a hagyma kapcsolatával lehet legjobban bemutatni. Az otthoni hagymavágás közben tapasztalt könnyezés, orrfolyás egy náthatípus jellemzője is. Mivel gyógyítjuk? Allium cepa-val. Ami hagymából készül. A hagymatea a népi gyógyászat egyik fontos náthaellenes szere is.

A homeopátia a betegséget egyéni tünetek összességeként kezeli, és ezek alapján rendeli természetes eredetű szereit. A hígított gyógyszerek az immunrendszer ösztönzésével gyógyítanak.

Régen az is közhelynek számított, hogy a nátha egy hét, gyógyszerrel, vagy anélkül. Ma a rövid szabdságok, feszített tempó korában, amikor joggal nézik azt is rossz szemmel, ha náthás kicsit viszünk óviba, homeopátiás szerek egész sorát bevethetjük nátha ellen.
Egyszerű náthánál meggyorsíthatjuk a gyógyulást a többféle náthára javasolt homeopátiás szerből összeállított CORYZALIA-val.

Ha jó megfigyelők vagyunk, homeopátiás kézikönyvek segítségével magunk is kiválaszthatjuk a saját egyéni tüneteinknek leginkább megfelelő nátha elleni homeopátiás szert. Ahol a nátha enyhül szabad levegőn, de az orr eldugul meleg szobában, a Pulsatilla lesz a segítség. Gyakori, hogy a reggeli tüsszentés sorozatot orrdugulás követi, itt a Nux vomica a megoldás. A Nux vomica a kis csecsemők orrdugulására is jó, főleg nagyevő, mohó babáknál. Maró orrváladék és duzzadt szemek a Kalium iodatumot teszik szükségessé.

Amikor átlátszó, maró a váladék, és ég az orr, az Arsenicum album javasolt, különösen, ha fázós a beteg. Ha száraz a száj, eldugul az orr és csak a fekvés segít, szedjünk Bryonia-t. A nyúlós-tapadós orrváladék, amit nehéz kifújni, és arcüregfájdalmat okoz, jól reagál a Kalium bichromicumra. A herpesszel és fehér orrfolyással járó nátha szere a Natrium muriaticum, ami nem más, mint a konyhasó homeopátiás hígítása.

Testünk leginkább egy finom számítógépre emlékeztet. Minden működése kölcsönhatásban és összhangban működik. Ha a rendszerben zavar keletkezik, ezt betegségtünetek formájában érzékeljük. És ahogy a számítógépet sem kalapáccsal javítjuk, testünknek is adjuk meg az esélyt, hogy a homeopátiás szerek információjával munkára serkentett immunrendszer végezze a gyógyítást, szelíden.