Az ORFK adatai szerint a gyermekeket nagyobb arányban érik személyi sérülések az utakon, nyáron, mint a többi évszakban. A vakáció idején a nap bármely szakaszában és utunk során bárhol találkozhatunk a közlekedés legfiatalabb résztvevőivel. Ráadásul a késői sötétedés és az iskolamentes napok miatt ilyenkor még az esti órákban is sok gyermek játszhat az utcákon.

A nyári vakáció alatt, legyen szó akár görkorcsolyázásról, kerékpározásról vagy rollerezésről, az önfeledt játék hevében könnyen elterelődhet a gyermekek figyelme, és akár egy utcára kiguruló labda is okozhat balesetet. Különösen fontos tehát a körültekintő közlekedés, így ha például volán mögé ülünk, figyeljünk a legfeljebb 30km/h-es sebesség betartására a lakótelepek és lakóövezetek környékén.

Szülőként is fontos, hogy gyermekeink figyelmét felhívjuk a közlekedés veszélyeire: tekintsük át együtt a legfontosabb szabályokat. Kölcsönös odafigyeléssel nagy mértékben csökkenthető a balesetek kockázata. A felügyelet nélküli, ház előtti játék is számos veszélyt hordozhat, ezért hasznos lehet, ha kijelöljük a játék határait ott, ahol biztosan nem közlekednek járművek. Ha már egyedül közlekedik a gyermek, akkor is vegyük át az új “úti célokhoz” vezető legbiztonságosabb útvonalakat és azokat inkább térképezzük fel közösen.

A közlekedés szabályaival játékos formában ismerkedhetnek meg a Generali Gyerek Szigetre kilátogatók a változatos hétvégi programokon, június 18-19-én és június 25-26-án. A Generali KRESZ Parkban például az alapvető szabályok és táblák jelentésének elsajátítása után, elektromos kisautókban ülve, “éles” helyzetben tesztelhetik tudásukat a gyerekek. A Generali BringaAkadémián is élményszerű módon ismerhetik meg a közlekedési szabályokat a legkisebbek, miközben azt is kipróbálhatják, ki milyen ügyes kerékpáros.

 

Forrás: Generali Biztosító sajtóközlemény 2016.06.17