Hogyan születtek meg a csillagok? című meséhez kötött összművészeti játéklehetőségek –  zene és zeneterápia

A Hogyan születtek meg a csillagok? című mesén keresztül egy olyan varázslatos világ tárul fel előttünk, amely talán egy kicsit feledtetni tudja velünk ezt a nehéz időszakot, amely most mindenkit érint. A mese főhőse egy kíváncsi és bátor kislány, az ő történetén keresztül csodálkozhatunk rá újra a körülöttünk lévő világ szépségére és csodájára. Ez a kislány képes megküzdeni a nehézségekkel, és megtalálni a megoldásokat. A történetből erőt meríthetünk, megláthatjuk a fényt és reményt kaphatunk.

A következő játék magában hordozza a megújulás és a kapcsolódás lehetőségét. A gyerekek megtapasztalhatják a hangok és a fény, az összhang születését, fejlődését.

A játék 

Olvasd fel vagy meséld el a mesét a gyerekeknek! Miután elmesélted, emlékeztesd őket arra a része, amikor a kislány kinyitja a zsákot és megpillantja a színes fényeket.

A játék címe: A szivárvány hangjai

Játék leírása:

A gyerekek egy varázslatos zsákból választják ki a saját hangjukat, és a hangjukhoz illő színüket is. A szín és a hang is bármilyen lehet (magas, mély, vicces, szokatlan stb.) a gyerekek fantáziájára van bízva.

Egy általuk kedvelt mondókával fogót választanak, ezután a színes kis hangocskák megszöknek. A fogó feladata, hogy egy csoportba gyűjtse őket.

Amikor gyermeknek mindenkit sikerült megfognia, kérd meg a csoportodat, hogy egyszerre, kórusként mutassák be a hangjukat (pl. háromra mindenki kezdje el énekelni a választott hangját, hosszan és hangosan).

Ennél a pontnál lehetőséged van egy dinamikai játék vezetésére is. Kérd a gyerekektől, hogy a teljes csendből szülessen meg a hang, először csak halkan, alig hallhatóan kezdjék el énekelni a választott hangjukat, majd kezed kitárásával, emelésével vezesd őket az egyre hangosabb és hangosabb hang felé, majd vissza az egyre halkabb felé, egészen addig, amíg ismét teljes csend nem lesz.

Eszközök: Egy színes zsák

Felvezetés:

Egy varázslatos zsákban rejtőzik a világ minden hangja és a szivárvány összes színe. Kérdezd meg őket, hogy milyen hangokat és milyen színeket ismernek! 

Ismernek-e szokatlan, vicces, szomorú vagy vidám hangokat? Próbálják meg elképzelni, megmutatni, milyen lehet egy sárga, piros vagy kék hang? Milyen színe lehet a fénynek? 

Ezután már könnyebb lesz számukra a hangokhoz színt is választani.

Játék zárása: A játék végén a gyerekek egyesével is bemutathatják a saját hangjukat, ekkor felteheted számukra ezeket a kérdéseket:

Kinek ajánlanák fel ezt a hangot? Kinek okoznának vele örömöt? Van-e valaki a környezetükben, akinek szüksége lehet ezekre a hangokra, színekre?

Kassai Réka


Blum hét 2020