Amikor a fény születik – mesebeli utazás a Blummal 

HOGYAN SZÜLETTEK MEG A CSILLAGOK? című meséhez kötött összművészeti játéklehetőségek – drámajáték és képzőművészet 

A nehéz helyzet folytatódik, csak most másként bonyolult. Most találkozhattok ugyan a gyerekekkel, mégis ez a szituáció még mindig valami mást jelent, mint ami eddig volt. A Hogyan születtek meg a csillagok? című mese kizökkenthet Téged és a hozzád tartozó óvodásokat ebből a nyomasztó állapotból. A mesén keresztül egy olyan világ nyílik meg, amelynek segítségével kiutakat kereshet és találhat az ember. A mesének több olyan pontja van, amikor a mese főhőse, egy kislány nehéz helyzetbe kerül: szem elől veszíti a családját, így egyedül marad, egy zsákot bíznak rá, amiben nem tudja, mi van, és nem tudja legyőzni a kíváncsiságát, majd kiderül, hogy nem tartotta be az ígéretét. Ezek a szituációk őt is nyomasztják, de mindig talál belőlük valami kiutat.

A gyerekek és mi is, felnőttek, sokszor érezzük elveszettnek magunkat. A következő játék arra ad lehetőséget, hogy ezt az érzést felfejtsük, és kiutakat keressünk hozzá.

Játék a meséhez

Először olvasd fel vagy mondd el a mesét a csoportodnak! Utána ismételd el a mese következő szakaszát:

Egyszer hosszú útra készülődtek mindannyian, s amikor eljött az indulás napja, összegyűltek a családok, hogy nekivágjanak az útnak. A nagy izgalomban egy kislány elveszítette a családját.

Játék címe: Labirintus

Játék leírása: Készíts labirintust szalagokból! Először rajzold meg ceruzával! Bent áll középen a kislány a labirintusban. (A kislányt jelölheti bármilyen más játékból egy bábu vagy kisebb baba, vagy akár csak egy szalag. Jelen esetben egy origami tulipán lesz a kislány.) A szalagok az út két oldalát jelölik, de nem minden útnak van folytatása. Ha elkészítetted a labirintust, színezd ki az utat a lány érzéseinek megfelelően. Döntsd el, hogy hol lesz a kiút, lehet több is. Mi vagy ki várja kint, aki megnyugvást jelenthet számára ebben a nehéz helyzetben?

Eszközök: különböző színű szalagok, ceruzák vagy filctollak, ragasztó, papír, egy kislánynak megfeleltethető tárgy

Elkészítési idő: 20-40 perc

A játék felvezetése: A kislány egyedül érezte magát a családja nélkül. Úgy érezte, mintha egy labirintusba került volna, ahol nehéz megtalálni a kiutat. Láttatok már labirintust? (Ha nem, lehet a gyerekeknek mutatni egyet.) A labirintus tele van útvesztővel is, viszont mindig van egy vagy több kiút belőle. A labirintus kijáratainál valaki várja a kislányt. Ki vagy kik, mi vagy milyen dolgok várják őt a kijáratnál? Ki vagy mi tud ebben a nehéz helyzetben segíteni neki?

A játék zárása: Mutasd meg, hogyan jutott ki a labirintusból a te mesehősöd! Mi segített neki, hogy megtalálja a kiutat? Mennyire volt bátor, kitartó,…? Miért pont ő vagy ők várták a labirintus kijáratánál?

A játék zárásánál hasznos, ha az egész csoport előtt meg tudja az óvodás mutatni azt, hogy az ő hőse hogyan jutott ki a labirintusból, és az is fontos, hogy egymást meghallgatva válaszoljanak a kijutással kapcsolatos kérdésekre, hogy még több megoldás fogalmazódjon meg a gyerekek számára ahhoz, hogy a kilátástalan helyzetben megtalálják a kiutat, a fényt.

Patonay Anita


Blum hét 2020