Amikor a fény születik – mesebeli utazás a Blummal 

HOGYAN SZÜLETTEK MEG A CSILLAGOK? című meséhez kötött, a környezet megóvásával kapcsolatos játék

A Blum magazinban egy átfogó, sokrétű és jól használható anyagot állítottunk össze a Procter & Gamble tevékenységéből és törekvéseiből, a szelektív hulladékgyűjtésről. A Blum program felületén a környezet megóvásával, megtisztításával kapcsolatban közzétett játék szintén e témakört támogatja. Sokféle megközelítés segíti a gyerekek eligazodását a környezetvédelemmel kapcsolatban. Most a Hogyan születtek meg a csillagok? című mesét hívjuk ehhez segítségül. Ebben az eredetmesében benne van az, hogy mire van szüksége a Földnek, az embereknek. Ezért jutott eszembe, hogy milyen nagy lehetőséget rejt magában a Blum program oldalán megosztott játék, vagyis ha megfordítjuk a mese helyzetét, és a zsákba beleférne mindaz, amire nincs a Földnek szüksége. 

1. Minden gyerek hozzon otthonról néhány olyan tárgyat, amire szerinte nincs szüksége a Földnek, de otthon az megtalálható!

2. Az óvodában egy nagy csomagolópapírra rajzold fel a zsákot!

3. Mindenki egyesével menjen oda a zsákhoz, és vigye oda azt a tárgyat, amit otthonról hozott, miközben mesélje el, hogy miért nincs szüksége a Földnek arra a tárgyra! 

4. Ezután következzen az, hogy egymás tárgyait továbbgondolják a gyerekek, és létrehoznak belőle újabb és újabb tárgyakat, amely már arról szól, hogy mit látnak bele egy-egy másik formába, amelyet rajzoljanak is hozzá ceruzával, ha ez szükséges!

Az alkotás után pedig beszélgessetek az óvodásaitokkal arról, hogy:

  1. Melyik tárgyat szoktad te gyakran használni? Melyikre van a legnagyobb szükséged? 
  2. Szelektív hulladékgyűjtés: mi kell ahhoz, hogy a Földnek segítsünk minél tisztábbnak maradni?
  3. A műanyagzacskók használatát hogyan lehet elkerülni? 
  4. Hogyan tudjuk azt elkerülni, hogy felesleges dolgokat vásároljunk a boltban?
  5. Mit kezdjünk olyan játékokkal, amivel már nem játszunk és olyan ruhával, amit nem hordunk?
  6. Hogyan tartsuk tisztán a Földet?

A kérdésekkel a gyerekek arra ösztönözhetők, hogy végiggondolják azokat a lehetőségeket, terveket, hogy ők hogyan vigyáznak majd a Földre.

Patonay Anita


Blum hét 2020