A 2003-ban alakult Csimota Könyvkiadó mára az egyik legprogresszívebb magyar gyerekkönyvkiadóvá nőtte ki magát. Mottójuk: misszió és alázat. Társadalmi vállalkozás ők is ugyanúgy, mint a Gondolkodj Egészségesen!. Közel 50 címet jelentettek meg az elmúlt években, számos fiatal, de mára már nemzetközi szinten is elismert illusztrátort elsőként fedeztek fel, és indítottak útjára. A legismertebb és legrangosabb hazai írók és költők munkáit adják ki. Számos olyan témát dolgoznak fel a gyerekek számára, melyekre korábban tabuként tekintettünk.

Ismeritek például a Fenyőlegenda című meséjüket? A történet egy sebesült kismadár kihívásokkal teli útját beszéli el. A szárnyaszegett madárka hiába könyörög menedékért, csak a fenyőfa segítségére számíthat.

https://csimota.hu/hu/konyv/fenyolegenda-la-legende-du-sapin/
https://csimota.hu/hu/konyv/fenyolegenda-la-legende-du-sapin-2/

A kötet különlegessége, hogy papírszínház-mese. A Japánból eredő és igen népszerű Papírszínház, a Kamishibai a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. A fakeretben mozgatható nagyméretű lapok segítségével a mesélő, a gyerekekkel szembefordulva, a lapok mozgatásával, az ebből eredő játékkal és ennek drámai hatásával igazi színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást.

E technika segítségével mindenki által jól láthatóvá válnak a képek, a figyelem egyszerre tud az illusztrációkra és a mese szövegére irányulni, a mesélő pedig a lapok hátulján olvasható szöveget kellő hatással tudja előadni közönségének. Nem szükséges többé az olvasás megszakítása, a könyv körbeadogatása, minden hallgató egyszerre élvezheti a mese szövegét és a hozzá készített illusztrációkat.


A brémai muzsikusok (Papírszínház-mese) Takács Mari előadásában