Metropol, 2008, 11.25.

Bácskai Márti megvalósította álmát. A magyarországi óvodák többségé­ben jól ismerik a nevét. Ő a Gondol­kodj Egészségesen! Program és Alapít­vány megálmodója. Célja az, hogy egyre többen tartsák fontosnak a jövő gene­rá­cióinak testi-lelki egész­ségét. Olvassa el a Metropol interjúját programunk vezetőjével!

Meséljen a kezdetekről!
– Gyerekkori túlsúllyal kez­dődött az egész, amivel kicsit magamra maradtam. Hála anyukám kitartó keresésének, találtunk egy fantasztikus orvost, aki teljes életmódváltást írt elő. Attól fogva mást ettem, mást ittam és elkezdtem mozogni. 16 éves korom körül meg is fogalmaztam magamnak, hogy ha én egyszer tehetek majd valamit a gyerekek­ért, hogy ne érezzék úgy magukat a bőrükben, mint ahogy én éreztem akkor – azt egész biztosan meg fogom tenni. Pár évvel ezelőtt aztán rádöbbentem, hogy nem vagyok a helyemen, nem azt csinálom, amit kellene, és akkor jutott először eszembe az, hogy talán van olyan, hogy életfe­ladat. Mindent feltettem egy lapra. Eszembe sem jutott, hogy nem sikerülhet. Láttam a célt és eltökélt voltam…
El­kezd­tünk szakmai napokat szervezni, mégpedig úgy, hogy a drámapedagógiát hívtuk segítségül. Az ötlet adott volt: amit kitaláltunk, én részben családi örökség­ként hozom magammal. A nagyapám, Bácskai Mihály a hazai amatőrszínjátszás meghonosítója, a drámapedagógia első gyakorlati alkalmazója, s így ez lett az elsődleges eszközünk.

Mivel lenne elégedett például öt év múlva?
– Én annak örülnék a leg­jobban, ha minden magyarországi óvodában ott lenne a Gondolkodj Egészségesen! Program. Az lenne az igazán jó, motiváló, ha kézzelfogható eredményét látnánk a mun­kálkodásunknak. Magamat öt év múlva mindenfélekép­pen boldog és kiegyensúlyozott embernek szeretném látni.

Az egészségért

Először is végiggondolták, hogy számukra mit jelent az egészség, s ezt összeírtuk 11 pontban. Így alakult ki a Gondolkodj Egészségesen! Program alapja. Abban kívánunk segíteni, hogy a szülők és az óvodapedagógusok tudatosabbak lehessenek, mert ha ők tudatosak, akkor olyan környezetet tudnak teremteni a gyermek számára, ahol ő jól érzi magát és egészségesen tud felnőni minden szempontból. Együtt gondolkodást ajánlunk számukra.

Témáink: mozgás, tolerancia, gyermeklélek, higiénia, biztonság, környezetvédelem, öltözködés, kultúra, egészséges táplálkozás, társas viselkedés, óvodai beilleszkedés. 2006-ban 850 óvoda csatlakozott hozzánk, és 35 000 db Egészség Zsákot tudtunk eljuttatni a kis óvodások szüleinek. Mára már 1600 óvodával vagyunk kapcsolatban, és 55 000 Egészség Zsákot osztunk szét minden évben.