Gyermeke nem mini-felnőtt

Az életkorát figyelembe véve egyszerű, kényelmes, könnyen kezelhető, gond nélkül fel- és levehető, jó anyagú ruhákból állítsa össze a ruhatárát! Fölösleges még nyakkendőt, ékszereket, tangát vagy boxer alsónadrágot vásárolnia neki.

Milyen a jó cipő?

Ebben a korban olyan cipőt válasszon gyermekének, amely biztosítja a bokasarok ideális helyzetét, tehát erős kérgűt, amely jól tartja a bokát, egyúttal hajlékony a talpa. A lábbeli lehetőleg bőrből legyen. Az ilyen tulajdonságokkal rendelkező cipő rugalmasságot, kényelmet és megfelelő szellőzést biztosít a növekvő lábnak.

Pamut ruhák

A kisgyermek bőre még nagyon érzékeny. Az állandó mozgás következtében bőre kipirul, verejtékezik. A pamut alapanyagú ruhák felszívják az izzadságot és nem irritálják a bőrt, ezzel szemben a műszálas ingek, trikók rátapadnak, rossz nedvszívók, viszketést váltanak ki. Ezért fontos, hogy azok a ruhadarabok (atlétatrikó, bugyi, póló, harisnya, zokni), amelyek közvetlenül érintkeznek a kicsi bőrével, pamutból készüljenek.

Védje a derekát!

Mindenekelőtt olyan pamut bugyit vagy alsónadrágot válasszon gyermekének, ami takarja a fenekét és a dereka alját. Adjon rá trikót, ami jó hosszan leér! Télen és hűvösebb időben kislányoknál és kisfiúknál is elengedhetetlen a harisnyanadrág vagy a hosszú szárú pamut alsó viselete. A nadrágok, szoknyák közül azokat részesítse előnyben, melyek a derekáig felérnek vagy kantárosak. Ha nagy rá a pantalló, viselje övvel vagy nadrágtartóval, hogy játék közben se csússzon le róla. A lényeg, hogy a dereka ne látszódjon ki, mindig védje a ruha. Nyáron, strandolás után a kislányáról vegye le az egyrészes vizes fürdőruhát, és adjon rá szárazat.

 

Meleg láb

A kicsi könnyen felfázhat, ha hideg kövön üldögél, mezítláb szaladgál vagy lábfejét tartósan hideg éri. Ez hólyaghuruthoz és vesemedence-gyulladáshoz vezethet, melyek igen kellemetlen tünetekkel járnak, kezelésük pedig hosszú ideig tart. Ügyeljen arra, hogy a lába soha ne legyen hideg! Ha gyermekének egyébként is hidegebbek a végtagjai, akkor különösen figyeljen arra, hogy zokni, papucs vagy szandál mindig legyen a lábán. Ha átázott a cipője, minél előbb kerüljön a lábára száraz zokni és cipő.

Sapka

A hőleadás mértéke a fejen a legnagyobb, ezért télen olyan fejfedőt viseljen a gyerek, amely vastag kötött vagy polár anyagból készült, fedi a homlokát és a füleit. Ez lehet kötős vagy belebújós, ami biztos nem esik le a játék hevében. Nyá­ron — a hőguta elkerülése miatt — még akkor is legyen a kisgyermekén vékony sapka, ha árnyékban van.

Az évszaknak megfelelően

Tartsa mindig szem előtt az évszakot, és e szerint öltöztesse a kicsit! Nem jó, ha fázik vagy leizzad, mert könnyen megbetegedhet. Nyáron lengébben, tavasszal, ősszel és főleg télen rétegesen öltöztesse! Felülre atlétatrikó, póló vagy ing, rá egy vékony, hosszú ujjú felső, arra a vastagabb pulcsi, majd a kabát. Alulra harisnya, zokni, nadrág. Ne felejtse el a meleg sapkát, sálat, kényelmes kesztyűt se! A réteges öltöztetés azért hasznos, mert a rétegek közötti levegő jobban szigetel, emellett a test is szellőzik.

Ha nem akar felöltözni

Ha gyermeke dacol az Ön akaratával és nem hajlandó felvenni a kikészített ruhát, ajánljon neki választási lehetőséget! Mutasson fel két ruhadarabot és kérje meg, hogy válassza ki azt, amelyiket szeretné! A zöld kacsásat vagy a kék mackósat? Esetleg bevonhatja a vásárlásba is, hasonló választós taktikával. Miután Ön kiválasztotta az árban, minőségben, méretben megfelelőeket, hagyja dönteni! A kedvenc színe nagy meggyőzőerő lehet.