Az alábbi műalkotások mindegyikét jó szívvel ajánlják az Olvasóknak a Gondolkodj Egészségesen! Program barátai és munkatársai.

Bakonyi Anna pedagógia szakértőnk, unokái, Fruzsi és Lora három és öt évesek. Anna szeretettel ajánlja Marék Veronika régi – és új könyveit.
Marék Veronika gyereknyelven beszél, de soha nem gügyög. Történetei valósághűek és a kisgyermekek lelkivilágához közel eső gondolkodásmódot közvetítik, mégis mesékről van szó. Mesékről, melyeknek szereplői állatok vagy olyan gyerekek, akikké és amilyenekké a legtöbb óvodás gyerek válik álmában, vágyaiban, képzeletében.
Régi könyvei megjelentek új kiadásban, hűen követve az eredeti kiadások külső megjelenését. Marék Veronika klasszikusai például Laci és az oroszlán, A Csúnya kislány, Boribon a játékmackó.
És persze unokáim óriási kedvencei: a mai napig új kötetekkel bővülő Kippkopp- és Boribon-sorozatok. A gesztenyefigurák megkapó történeteit vagy Boribon bájosan, kedvesen csetlő-botló karakterét, aki aprócska próbálkozásokkal próbálja széppé varázsolni saját és szerettei életét, csak szeretni lehet.

Benedek-Epres Panni és Benedek Tibor programunk lelkesítői és barátai. Kisfiuk, Mór négy-, kislányuk, Barka kétéves. Több kedvencük is van: de Panni Szutyejev munkáit, valamint Mazsola és Tádé történeteit emeli ki.
Nem halmozzuk fel a mesekönyveket, inkább a „kevesebb több” elvében hiszünk törölni: . , és úgy tűnik, ez be is válik a gyerekeinknél. Nagyon szeretjük például M. Pljackovszkij A Sün, akit meg lehetett simogatni című kötetét, amihez V. Szutyejev készített megkapó illusztrációkat. Egyébként Szívesen olvassuk az ő saját történeteit is (Vidám mesék, Pif). Ha nagyritkán tévéznek a gyerekek, akkor Bálint Ágnestől a Mazsola és Tádét nézik szívesen. Egyszerű, végtelenül kedves mesék ezek, sokáig a fiunk kedvence volt, de a külső hatások miatt lassan kezdenek beférkőzni az életünkbe a nagyfiúsabb filmek, jelenleg a Kung Fu Panda a sláger. A szívünknek legkedvesebb mese mégis egy általam kitalált történet, ami egy hosszúbajszú cicáról szól, akit először csúfolnak a barátai, ám egy váratlan fordulatnak köszönhetően éppen ő lesz a legirigyeltebb macska a környéken. Szinte mindennap terítéken van nálunk ez a mese, az egész család jól ismeri már. Szeretünk csak úgy kötetlenül mesélni a gyerekekkel, együtt szőni a történetek szálait, inkább kerekedjen beszélgetés egy mese körül, mint legyen az pusztán felolvasás. Nálunk egy mesekönyv sokszor csak a kiindulópont, ami aztán aszerint alakul, ahogy éppen formáljuk.

Béres Alexandra fitneszvilágbajnok, üzletasszony, egy kétéves kislány, Panna édesanyja. Az egyik legforgatottabb könyvük Weöres Sándor Bóbitája.
Nagyon fontos számomra a hagyományőrzés és a minőség, ezért az első könyvek egyike, ami előkerült Panna születése után, a Bóbita című verseskötet volt. Eleinte a versek zeneisége fogta meg a lányomat, még szinte beszélni sem tudott, de gyakran kérte, hogy ezt olvassuk. Hamar megtanulta az illusztrációkról (Hincz Gyula) azonosítani az egyes verseket, így már előre örül egy-egy kedvencének. Nagyon szeretjük Weöres Sándor verseinek ritmusosságát, hangulatát, játékosságát. Hiszem, hogy a gyerekeknek nem gügyögésre van szükségük, nyelvi és értelmi képességeiket azzal fejleszthetjük leginkább, ha választékos, de életkoruknak megfelelő beszédet hallanak tőlünk, és ugyanilyen fontosnak tartom, hogy a felolvasott szöveg is legyen igényes. A Bóbitát ráadásul magam miatt is szeretem lapozgatni, hiszen mindig találni a versek között egy-egy új hangulatot, érzést, amelyek felett korábban talán elsiklottam. Külön boldogság számomra, hogy emlékszem, annak idején velem is ezt a könyvet olvasták a szüleim, és remélem, hogy egyszer majd Panna lányom is viszi tovább ezt a hagyományt. Szeretem amikor egy alkotás időtálló és generációról generációra tovább örökíthető.

Futó Judit klinikai szakpszichológus, Programunk támogatója és tanácsadója, a gyermeklelkek jó ismerője, két gyermek édesanyja. Különleges programot ajánl: az Egy legényke álmai – Péter és a Farkas című táncelőadást.
Bozsik Yvette társulatának Péter és a Farkas adaptációját szívesen ajánlom az óvodás korosztálynak. A darab remek bevezető kisgyermekek számára a zene és a tánc világába. A hangszerekkel való ismerkedést segíti, hogy Prokofjev minden szereplőt más-más hangszerrel jelöl, valamint más-más vezérmotívummal jellemez. A koreográfiában pedig a szereplők egyéniségét eltérő mozgásviláguk emeli ki. A darab a gyermeki világhoz közelít sematikus, de kifejező, a gyermeki ábrázolásra emlékeztető díszleteivel. A jelmezek egyszerűek, utalásszerűek, jól értelmezhetők. Az aggódó szülők kedvéért kiemelem, hogy a farkas cseppet sem félelemkeltő, jellemzően maszkot sem visel. A klasszikus darabot a modern mesék és filmek áthallásai pedig talán még közelebb hozzák a most cseperedőkhöz.

A cikk a 2011-es Gondolkodj Egészségesen! Kiadványban jelent meg.