Az elmúlt fél évben velünk tartó óvodapedagógusok és érdeklődök Tamási Mártától, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ zeneterapeutájától tanulhattak játékokat, ismerkedhettek meg dalokkal, és tőle halhattak a tibeti hangtálak varázslatos hatásairól is – ezért ezeknek a valóban nagyon különleges “hangszereknek” egy külön alkalmat szenteltünk.

Mártitól tudtuk meg, hogy a módszer, a rezgésterápia hangtálak segítségével Tibetből ered, ahol ösztönösen, illetve “emberemlékezet óta” használták őket, vallási rituálék során, illetve gyógyítási segédeszközökként. Peter Hess ® hangtálait 30 éve fejlesztik folyamatosan, a mai napig is Tibetben gyártják, nagyon komoly minőségi elvárásoknak meg kell felelniük a tálaknak ahhoz, hogy a Peter Hess ® védjegyet megkaphassák.

A tálak “napjainkban kiváló minőségű bronzból készülnek, amit tradicionális módon további fémekkel dúsítanak. A klasszikus hangtál, ami a leginkább elterjedt és ismert, Tibetből, Nepálból és Indiából származik. A tradicionális tálak 12-féle fémből készülnek, ahol a 7 bolygó féméhez arany (Nap), ezüst (Hold), higany (Merkúr), vörösréz (Vénusz), vas (Mars), ón (Jupiter), ólom (Szaturnusz), még további ötöt használnak. Ezek a következők: cink (feszült állapotok ellen hat), meteorfém (fokozza a tettvágyat és az aktivitást), bizmut (fokozza az emésztőrendszer működését), galenit (ízületi gyulladások ellen), és pirit (a tüdőt erősíti). Ez az ötvözet tartalmazza még egy régi hangtál darabját, – mint a régi tudás szimbolikus transzformátorát. Néhány fém, pl. a higany, vagy az ólom, homeopátiás potenciálásban kerülnek az ötvözetbe, ahogy ez a régi gyógyító tudásnak (Ayurveda) megfelel.
A tálak speciális kovácsolási technikával készülnek el. “Egy nagyjából 2 kg-os medence tál elkészítéséhez több mint 30 óra munka szükséges, miközben a gyártási folyamatban egyszerre 5 ember vesz részt!”

“A Peter Hess® Hangmasszázs Terápia több ezer éves múltra visszatekintő holisztikus módszer a test-lélek-szellem egységünk egyensúlyának helyreállítására, igazán hatékony egészségmegőrző- és gyógyító módszer.”

A Peter Hess féle® hangmasszázsban és hangpedagógiában a következő területeken lehet alkalmazni a hangtálakat:

 • Blokkok oldása a testben és az aurában
 • A gerincoszlop harmonizálása és erősítése
 • A véráram fokozása
 • Aura tisztítása
 • Energiával való feltöltés
 • Biztonság hangtér létrehozása
 • Hang-, és fantáziautazások
 • Meditáció
 • Koncertek
 • Testterápiás ülések
 • Hangpedagógiai ülések

 

Márti elmesélte nekünk, hogy a Korai Fejlesztőben és egyéb terápiás munkáiban is mi mindenre használja a hangtálas kezeléseket: kezelt már sikeresen agyvérzésben lebénult beteget, a rezgések segítségével mozgatták be a mozgásképtelenné vált testrészeket, keringési zavarokra is alkalmas a kezelés, mindenféle testi-lelki blokk oldására is.

“A  testünk megfelelő pontjaira helyezett tibeti hangtálak harmonikus rezgése végighalad az összes sejtünkön, hasonlóan egy tóba dobott kő által keltett hullámzáshoz. Az így létrehozott sejtmasszázs segít feloldani ezeket a blokkokat, miközben tudatunkat is ellazult, meditatív állapotba hozza, melyben a természetes öngyógyító folyamatok jóval aktívabbá válnak.

A harmonikus rezgések hatására boldogságérzet és nyugalom árad szét bennünk, feltöltődünk energiával a mindennapi kihívásokhoz és a többszöri kezelések hatására erősödik többek között az immunrendszerünk, javul a koncentrálóképesség, a kreativitás, a kiegyensúlyozottság.”

 

A Teadélután résztvevői kipróbálhatták, kézbe vehették, saját testükön is kipróbálhatták, illetve ízelítőt kaptak abból, hogy milyen is egy hangtálas kezelés, sőt még egy látványos szökőkutat is varázsolt nekünk Márti, ami állítólag a gyerekek kedvence. Merthogy gyerekeknél, óvodai csoportoknál is lehet a hangmasszázs terápiát alkalmazni, különösen az alábbi területeken:

 • Tanulási nehézség, koncentráció, motiváció javulása
 • Viselkedés harmonizálódása
 • Hiperaktivitás, szorongás
 • A teljesítménnyel kapcsolatos szorongás, stressz és feszültségek oldása
 • Magatartás és viselkedésproblémák javítása
 • Egészséges önbizalom és megfelelő önértékelés kialakítása

 

A hangmasszázs terápia a himalájai kristálysó és sóbarlang terápia jótékony élettani hatásaival szintézist alkotva igazán hatékony egészségmegőrző- és gyógyító módszer. A Sóker Sóbarlangban lehetőség van Mártival egyéni kezelésekre, és 3-6 éves óvodás gyermekeknek csoportos képességfejlesztő hangtálas foglalkozásra is.

Bővebben: https://www.kristalysobarlang.hu/peter-hess-hangmasszazs-terapia

Köszönjük, hogy a Teadélutánt erre a különleges alkalomra befogadta a XIII. kerületi Napraforgó Óvoda, hogy a helyszínt biztosították, jó gyakorlataikat bemutatták nekünk, illetve az isteni kalácsra is emlékezni fogunk egy ideig.

 

A Biopontnak pedig köszönjük a rengeteg finom ropogtatnivalót, mellyel hozzájárultak, hogy az óvónéniket vendégül láthassuk.