„Egy saját óvoda az álmunk”

10 éves a Gondolkodj Egészségesen! Program

Idén 10 éves a Gondolkodj Egészségesen! Program (GE!P), mely mára már országos szintű hálózattá vált a gyermekek egészséges testi, lelki, szellemi és érzelmi fejlődését meghatározó valamennyi területet felkarolva. Az idei GE! Nap eseményeibe országszerte és a határon túl közel 1500 óvoda kapcsolódott be. A következő évek célkitűzése egy saját óvoda létrehozása.

További képek
galériánkban ➤

2015. december 10. Az egészséges táplálkozás, a testi egészség és biztonság, az érzelmi stabilitás, az önkifejezés számtalan módja, és még sok más fontos terület tartozik hozzá azon tevékenységekhez, melyeket a GE!P közvetít immáron egy évtizede. Idei üzenetünk ezért épp azt a sokféleséget mutatta meg, amelyben a GE! programok egymásba szövődve alkotnak teljességet – mert a gyermekek élete, ezért a GE!P is így gömbölyű és színes, mint egy üveggolyó, amely kicsiknek és nagyoknak egyformán örömöt ad. Az idei GE! Napon országszerte és a határon túl közel 1500 óvodában egyszerre ünnepeltünk és gömbölyítettük tovább az óvodások életét.

„Ha a GE! Programra vonatkoztatom az üveggolyó szimbolikáját, a sokszínűségéből fakadó különlegességét emelném ki először. A gyerekekhez, a szülőkhöz és az óvodapedagógusokhoz is egyaránt szeretnénk szólni, s azt valljuk, hogy mindenkivel fontos úgy foglalkozni, ahogy az számára személyesen a legjobb. Senki sem hasonlítható össze a másikkal, mindenki különleges a maga módján. Célunk és mottónk, hogy minden gyermek önmaga lehessen.” – mondta a rendezvényen Bácskai Márta, a Gondolkodj Egészségesen! alapítója, aki azt is elárulta, hogy az immáron tízéves program egyik legnagyobb álma egy saját GE! óvoda létrehozása.

„Azt gondolom, tulajdonképpen egy iskola született meg az elmúlt 10 évben. Nem véletlen, hogy jövőbeli terveink között egy saját óvoda megalapítása is ott lebeg. Nagy vágyunk, hogy ez megvalósulhasson, és a gyakorlatban is utakat, példákat tudjunk mutatni általa mind a szülőknek, mind az óvodapedagógusoknak. Gyakorlatilag minden készen áll, egyedül a forrás hiányzik még hozzá, viszont igazán bizakodó vagyok azzal kapcsolatban, hogy összefogással hamarosan azt is megteremtjük.”

A november 27-i GE! Napon egyszerre 1300 hazai és 200 erdélyi oviban hallgattak és játszottak el egy mesét a gyerekek az üveggolyóról – a program szimbólumáról. A központi rendezvény vendéglátója a XIII. kerületi Napraforgó Tagovi volt, ahol közel tíz éve alkalmazzák a programot. Az üveggolyóról szóló mesét Szabó Győző mint Szivárványország küldötte olvasta fel, az esemény háziasszonya Epres Panni volt, a foglalkozást pedig Bori-Fekete Ágnes drámapedagógus állította össze s vezette:

„Arra próbáltam figyelni, hogy a mesében melyek azok az emberi helyzetek, amik mellett nem lehet úgy elmenni, hogy ne játszanánk, gondolkodnánk róluk közösen. Ehhez olyan drámajátékokat kerestem, ami a 3-7 éves korosztálynak segít a megfejtésben. Úgy tűnik, működött a dolog: értették és élvezték a foglalkozást. Fontos kiemelni, mindig nyitott kérdésekkel dolgozunk, hiszen a cél az, hogy a gyerekek is aktív alakítói, továbbvivői, kigondolói legyenek a történetnek.”

Dr. Bakonyi Anna, a GE! Program pedagógiai szakértője a művészeti nevelés és a játék fontosságát hangsúlyozta: „A művészeteket azért tartjuk nagyon fontosnak, mert minden művészeti irány a tánctól a kézművességig nagyon hasonlít a gyerek legtermészetesebb és legfontosabb tevékenységére, a játékra. Manapság mindenki tudásalapú társadalomról és élethosszig tartó tanulásról beszél, arról viszont kevés szó esik, hogy mindezt olyan cselekvésekkel szükséges megalapozni, melyek szabadon kibontakoztathatják a meglévő képességeket. A játék és a művészetek minél intenzívebb bevonása az óvodai nevelésbe ehhez is hozzásegítheti a gyerekeket.”

Támogatók nélkül természetesen nem jöhetett volna létre a rendezvény: külön köszönet a Generali a Biztonságért Alapítványnak, hiszen immár öt éve a program mellett állnak. Olt Boglárka, a szervezet képviselője hangsúlyozta: „Fontos számunkra az a cél, amit a GE!P zászlajára tűzött: minél több gyermekhez, szüleikhez, illetve óvodapedagógusaikhoz eljusson az igény, hogy testi-lelki egészségben éljenek, és emellett olyan szemléletet alakítsanak ki, melyben a gömbölyű, kerek egész kisgyerekekből később egészséges lelkületű és egészséges életmódot élő fiatal felnőttek válhatnak. Ma nagyon szép példáját láttuk annak, hogyan lehet az ifjúságvédelmet a gyakorlatban megvalósítani.”

A nap végén a kiscsoportos gyermekek szülei az EgészségZsákot is hazavihették, mely többek között tartalmazza az egészséges életmódot és a lelki egészség nevelési lehetőségeit népszerűsítő Gondolkodj Egészségesen! Magazint, valamint más egyéb hasznos termékmintákat is, például az Eisberg salátáit. „A felmérések azt mutatják, igen rossz az ország egészségi állapota. A gyerekek a legkiszolgáltatottabbak, hiszen azt eszik, amiről szüleik gondoskodnak. Ezért is fontos elképesztően az egészséges táplálkozást minél szélesebb körben népszerűsíteni, például olyan alkalmakon, mint a Gondolkodj Egészségesen! Nap.” – mondta Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: „Azon gyerekek, akik idejében megszokják, hogy mindennap egészséges gyümölcsöt, zöldséget, salátát fogyasztanak, így fognak felnőni, s ezt örökítik tovább saját gyermekeiknek is. Csak így tud hosszútávon kialakulni egy sokkal egészségesebb társadalom.”

Köszönjük a támogatóknak, az egykori és jelenlegi kollégáknak, szakértőknek, önkénteseknek, a sajtó képviselőinek, a hálózat egészének és a családnak, barátoknak, hogy velünk ünnepeltek. Még sok ilyen 10. szülinapot!

Kapcsolat:

Bácskai Márta, Programvezető

marta.bacskai@gondolkodj.hu, 0630/850-5377

Szeretnénk megköszönni Ágh Marina újságírónak, aki az InStyle és Éva Magazinok munkatársa, a sajtóközlemény elkészítésében nyújtott kiemelkedő segítségét, valamint aktív jelenlétét rendezvényünkön.