A gyermekek és tizenévesek egészséges maradandó fogainak megalapozása az élet első éveiben történik. Számos tanulmány mutatott rá az első két életévben követett helytelen diéta, helytelen táplálkozási szokások és a nem megfelelő fogmosási gyakorlat összefüggésére a gyermekek fogainak romlásával.

A tejfogak szuvasodása fokozza az új, maradandó fogban kialakuló szuvasodás kockázatát.

Alapvető fontosságú ezért az erős és egészséges fogak fejlődéséhez a megfelelő szájápolási gyakorlat korai életkorban történő kialakítása. Ehhez nyújt segítséget Dr. Szőke Judit által vezetett prevenciós program. Amibe több mint 1000 óvodás korú gyermeket vontak be, különböző szociális háttérrel rendelkező (Budapest, Debrecen, Józsa, Hajdúszoboszló, Pécs, Pellérd, Kozármisleny, Görcsöny ) összesen 17 óvoda részvételével.

Az állandó viselkedési mintaként szolgáló szülők, óvónők kulcsfontosságú szerepet játszanak a napi rutin kialakításában és a szájhigiénia fontosságának megértetésében. Ezért a prevenciós programban különösen nagy odafigyeléssel segítik a szülőket és az óvónőket. Hiszen a gyermekek nagyon fogékonyak az olyan szociális ösztönzésekre, mint a dicséret és a szeretet, és leginkább a szüleik és óvónőik utánzásával tanulnak.

 

Prevenciós Program célja:

  • Jó szájhigiéne kiépítése a korai évektől
  • Biztosítani az egészséges „fogbarát” környezetet az óvodákban és otthon  .
  • Motiválni a szülőket és az óvónőket, hogy ellenőrizzék a helyes szájhigiénét és diétát.
  • Információt gyűjteni a szájhigiénés szokásokról, fogászati státuszról és a betegségekről.
  • Éves nyomon követése a résztvevő gyermekek fogainak állapotának (dmft index) három éven keresztül (2009-2012).

A prevenciós program során évente háromszor biztosítunk elmex gyermekfogkrémet és elmex gyakorló fogkefét a résztvevő gyermekek számára.

Az elmex gyermekfogkrém speciálisan a tejfogak tisztítására és ápolására szolgál. Az első tejfog áttörésétől kezdve az első állandó fog megjelenéséig használható, körülbelül addig, míg a gyermek iskolába kezd járni. Az elmex gyakorló fogkefét az első fogak kíméletes tisztításához fejlesztették ki. A kicsi, puha karimájú fogkefefej különösen alkalmas kicsi gyerekek számára. Lekerekített sörtéi kímélik a fogínyt, és alaposan, de kíméletesen tisztítanak. A sárga színű sörték megkönnyítik a gyermekfogkrém ajánlott, borsószemnyi adagolását. A tudományosan tesztelt ergonómikus nyelet a gyermekkéz (tenyérfogás) számára, ill. a szülői segítség figyelembe vételével alakították ki.