Akadt közöttük kis- és nagyobb gyerekes anyuka, a konyhában magát otthonérző és jól feltaláló apuka, tizenéves lány az édesanyjával, valamint nagymama korú, világot látott és tapasztalt háziasszony.  A főzőpárok húzás alapján, véletlenszerűen álltak össze. Ennek ellenére, mint mindig, az Élménykonyha magával ragadó hangulata hamar egy csapattá kovácsolta a résztvevőket.

Király Éva dietetikus, az alkalom háziasszonya röviden bemutatta a GE! Program főbb tevékenységi köreit – hangsúlyozva, hogy a táplálkozás csak egy a tizenegy fontos terület, téma közül, melyekre a Program hangsúlyt fektet. Évi beszélt a korai jó táplálkozási szokások kialakításának fontosságáról és arról a szülői felelősségről is, hogy a sajnos többnyire nagyon gyenge minőségű óvodai étkeztetést otthon mennyire fontos kompenzálni.
Tanácsa szerint a gyerekeket már kiskoruktól kezdve érdemes bevonni a sütés-főzés folyamatába. Az egyik résztvevő anyuka elmesélte, hogy most 12 éves kislánya milyen ügyesen és önállóan alkot már a konyhában. Kiskora óta együtt sütött-főzött-gyúrt vele, így a kislány számára természetessé vált a konyhai működés; megszerette a főzést és ma teljesen önállóan képes lefőzni egy menüt.

A közös program először rövid zöldfűszer bemutatóval indult. Az asztalon kis oázisra emlékeztető élénkzöld fűszerek illatoztak. Volt petrezselyem, kakukkfű, kapor, oregánó, rozmaring, bazsalikom, tárkony, menta, zsálya, fokhagyma és snidling. Elhangzott néhány mondat élettani hatásukról, konyhai felhasználhatóságukról, illetve a leveleket meg lehetett dörzsölgetni, hogy az illóolajok felszabaduljanak, és érezhetővé váljon a fűszerek aromája. A későbbiekben gyakran “szüreteltünk” belőlük, a menü fogásait ízekkel és tápanyagokkal, kalóriák hozzáadása nélkül gazdagítva.

elmeny_09.6_400

Az első fogás zöldséges csirkeleves volt sáfránnyal és petrezselymes zabgaluskával. Ehhez bizony sok zöldséget kellett felaprítani, de Mezei Elmira “zöldségnagykövet” menüiben mindig fontos szerepet kapnak a zöldségek. Sokak számára újdonság volt a sáfrány használata, amiből karakteres íze miatt csak egy csipetet adtunk a leveshez. A szárított és porított kurkumagyökér tovább színesítette a levest. Megtudtuk, hogy a kurkuma erős hatású antioxidáns, amelynek gyakori fogyasztása nagyon ajánlott. Szószos ételekben, levesekben jól megfér a többi fűszerrel. Elmira tanácsára a zöldfűszereket mindig csak az utolsó pillanatban, a főzés legvégén adjuk az ételhez, ezzel megőrizve tápanyagtartalmukat és élénk színüket.

A következő fogás brokkolikrémmel töltött palacsintatorta volt, amelynek tésztája rendhagyó módon fele-fele arányban zabpehelylisztből és őrölt szezámmagból, tej nélkül készült (a jelenlevők között ketten is diagnosztizáltan tejfehérje és laktóz érzékenyek voltak). Beszélgettünk a túlzott gabonafogyasztás és szénhidrátterhelés hátrányairól és a glutén okozta rengeteg egészségi problémáról is, melyeket esetleg csak hosszú évek szenvedései után hoznak kapcsolatba a tünetekkel. Megtudtuk, hogy a szezámmag súlyarányosan több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej – így gyerekek számára ideális étel lehet egy ilyen zöldségkrémmel töltött palacsinta, mert ha nem is annyira szeretik például a brokkolit, ilyen formában sokkal szívesebben megeszik.

A palacsinta mellé marokkói sárgarépa salátát tálaltunk, amihez nyers, illetve a Bonduelle által rendelkezésünkre bocsátott, fagyasztott bébi répa keverékéből mézes, citromos, olívaolajos öntettel, egy kis római köménnyel, sok friss petrezselyemmel és mentával bolondítva finom salátát készítettünk.

Nem maradt más hátra, mint a desszert. Igazi őszi hozzávalókból, körtével, mandulával és édes fűszerekkel sütőben sült, töltött körtét alkottunk, amelynek illata csodálatosan belengte a konyhát.


elmeny_09.4_400


A jól végzett munka jutalmaként körbeültük a gyönyörűen megterített és feldíszített asztalt és elégedetten fogyasztottuk el a saját magunk alkotta menüt. Nagyon érdekes volt ismét a főzőpároknak egymás kreációit megkóstolni, mert ugyanazokból az alapanyagokból, ugyanazon recept alapján, ismét teljesen különböző ízű ételek születtek.

Sok hasznos ismerettel és új inspirációval gazdagodva búcsúztunk. A résztvevők között volt, aki már most jelentkezett az őszi-téli szezon összes Élménykonyhájára – érdemes lesz velünk tartani ezeken az alkalmakon.

Köszönjük a Bonduelle-nek a támogatást!